CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Agenda untuk melatih anak menjadi robot?Tak mampu ajar anak darjah satu jawab soalan matematik, Ibu ini rasa mahu bakar ijazah matematiknya!

  [Copy link]
Post time 12-8-2022 11:38 AM | Show all posts
salimrock replied at 12-8-2022 11:32 AM
pernah sekali aku leka, cikgu panggil aku, salim 6x6 berapa? aku darjah 3 masa tu...

errr gagap,  ...

mmg bangga gila kalau dapat jawab....



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 11:39 AM | Show all posts
susahla tu kalau nak upgrade sangat suppose kat tadika la dah kena synchro kan dgn silibus...entahla kadang i pikir pelajaran silibus ni depa complicatedkan sbb nak nampak hype...but substance takde or x clear apa sebenarnya depa nak kids now achieve.

I pun give up nak ajar anak math...actually i xlah nak anak kena full marks but now kita kena asuh anak kita pandai mcm macam perkara bukan belajar je ..anak i kata dia nak jadi you tuber or gamer...am ok with it as long u can be successful and be d best on that what u pilih...so i dunno our systems are lacking somewhere
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:40 AM | Show all posts
melatibiru replied at 12-8-2022 11:33 AM
Kesian budak2 sekarang dgn topik/silibus yg advanced. Sifir jantung Matematik. Tak hafal/kuasai si ...

Umur berapa diorang ni kena hafal sifir kalau ikutkan?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:48 AM | Show all posts
melatibiru replied at 12-8-2022 11:33 AM
Kesian budak2 sekarang dgn topik/silibus yg advanced. Sifir jantung Matematik. Tak hafal/kuasai si ...

exactly...
iolls bgtau anak, kalau terkial2 sbb no besar sgt cth 9 x 8, darablah 9 x 4 dulu, then x 2...
cuba simplify gitu, takkan x boleh congak lps tu...

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:59 AM | Show all posts
pekanwoohoo replied at 12-8-2022 11:40 AM
Umur berapa diorang ni kena hafal sifir kalau ikutkan?

kalau dah kenal nombor tu start la slow slow sifir 1....
my doter dulu nak jwb pecahan, nak samakan pembawah pun lambat sbb x hafal sifir...
iolls mmg blood go upstairs la....

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Nih baru math ... Tak masuk subject sains lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Thunderclouds replied at 12-8-2022 10:08 AM
Style laki iols. Call kazen2 yg cekgu tnya pasal hw ank2

Aku mmg femes uyk subjek matematik dgn sains   hohoho.. tp mmg pun soalan yarabi... aku pun kena pikir. Lps tuu laaaa dia nak ini ke... bende senang jahhh tp dah belit sana sini sinun mak budak pun tak phm
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Aui rasa mesti korang xfaham cikgu explain tu..senang ja wei..pastikan ank uols master bundar ,tambah tolak..
belah kiri tu semua kena bundarkan ke rumah puluh terdekat..lepas tu yg belah kanan tu kena tolak berapa banyak yg berpindah ke rumah Kiri..gitu cikgu ank aii explain last year masa pdpr
Ank aii yg darjah1 faham ja..xdak complain apa pun..makpak jaa yg over sgt..aii kagum gila tgk soalan2 budak 2020 ni..so tau dah knp skg ramai budak yg pandai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 01:05 PM | Show all posts
pekanwoohoo replied at 12-8-2022 11:40 AM
Umur berapa diorang ni kena hafal sifir kalau ikutkan?

Bermula dari anak kenal nombor. Anak I bermula dari tadika. Mula dengan sifir yg mudah. Darjah 2, dah tau sampai sifir 9. Darjah 3 dah tapau semua.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:20 PM | Show all posts
monreyes replied at 12-8-2022 11:48 AM
exactly...
iolls bgtau anak, kalau terkial2 sbb no besar sgt cth 9 x 8, darablah 9 x 4 dulu, then  ...

Simplify/permudah. Ni kena mahir congak sifir. Untuk budak yg dah mahir, xde masalah. Yang kesian, budak yg slow and ambil masa nak faham.

Sekarang ni mcm2 teknik nak jawab soalan, yg mana budak2 kena tahu --e.g teknik lattice, Soalan mid term baru2 ni, ada few soalan maths bahagian subjektif, kena buat 2 cara penyelesaian. Ni baru maths, subjek2 lain pun boleh tahan stress nak bimbing anak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Lebih kepada issue parent yang susah mahu process untuk jawab math bukan anak... Sebab itu learning process anak sebelum masuk sekolah penting.... Math ini perlu logical and scientific reasoning...keliling kita sendiri boleh belajar cari jawapan guna logical dalam physics...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by asmurai at 12-8-2022 02:25 PM
mawarika replied at 11-8-2022 10:53 PM
Ioilss ni dah 2 anak lalui zaman soalan susah. Tak tau la anak yg ke 3 ni dpt ke tak. Apa yg i tahu  ...


Yup Q-Dees bagus. Sayangnya Qdees tak buat primary and secondary school kalau tak aku pun nak sambung hantar ke primary school qdees jika ada
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 02:21 PM | Show all posts
laaa...itu pun tak faham ker...senang jer...kita nak murid mudah dan cepat mengira...senang cara tu...sgt2 efektif berbanding cara jaman 3M kaka...

maaf yer kalu ada yg tersinggung...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 02:45 PM | Show all posts
Nenolen replied at 12-8-2022 02:21 PM
laaa...itu pun tak faham ker...senang jer...kita nak murid mudah dan cepat mengira...senang cara tu. ...

Untuk darjah 1 tu fokus untuk kuatkanlah asas je dulu. Bagi kenal nombor, tahu nak guna nombor dekat mana, dapat bezakan konsep tambah dan tolak pun dah cukup bagus. Lepas tu baru lah naik perlahan-lahan. Yang bijak mampu catch up silibus mengarut ni entah-entah tak sampai 5% pun dari keseluruhannya. Tu pun tak tahu jenis dah jadi robot kot dekat rumah.
Yang laju-laju nak budak tahu pasal logical thinking lah, algebra lah, quadratic equation lah, ordinary differential equation, partial differential equation lah, nak buat apa? Itu semua agenda poyo untuk menunjukkan kononnya bebudak Malaysia tahap penguasaan matematik bagus, padahal realiti macam taik. Lepas tu bising kenapa budak-budak taknak sambung belajar, dah korang orang tua pembuat dasar pemikiran macam taik, semuanya jenis syok sendiri.

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 03:03 PM | Show all posts
Aku faham la konsep soalan tu dan tau macam mana jawapan nya tapi kenapa nak susahkan budak2 sedang kan cara lama tu lagi mudahkan... ke aku yang lembab..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 03:28 PM | Show all posts
Tadi otw balik dari sekolah borak ngan anak pasal ni, pastu dia tunjuk video...pastu diaorg gelak..












Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 03:31 PM | Show all posts
cikgu2 di malaysia ni pun ramai tak berguna...berfikiran liberal yg suka suck dicks..mcm mana nak didik anak2 kita di sekolah?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 04:03 PM | Show all posts
statement tu betul actually. maths no longer enjoyable & very complicated. SImple maths 2 +2 pun kena buat ayat. tak tau apa justification KPM for that. dahla buku2 bukan main banyak lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 12-8-2022 03:31 PM
cikgu2 di malaysia ni pun ramai tak berguna...berfikiran liberal yg suka suck dicks..mcm mana nak di ...

Mohon ticher chzy respond yg ini...

Kahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
buragazz replied at 12-8-2022 03:03 PM
Aku faham la konsep soalan tu dan tau macam mana jawapan nya tapi kenapa nak susahkan budak2 sedang  ...

The latter....

Kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 02:41 PM GMT+8 , Processed in 0.320175 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list