CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Agenda untuk melatih anak menjadi robot?Tak mampu ajar anak darjah satu jawab soalan matematik, Ibu ini rasa mahu bakar ijazah matematiknya!

  [Copy link]
Post time 12-8-2022 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-8-2022 10:01 AM
yes ejaan jawi yg sekarang kalau dengar radio IKIMfm  ade pensyarah UPM ajaq
cer call DBP ke ape k ...

Nanti la i try godek2 kat intenet. Mungkin ada info graphic yg mudah untuk kami mengajar anak2. Budak2 yg dah mengaji al-quran pon pening kepala nak tukar perkataan dari jawi ke rumi. Ada satu soalan tu suruh cari ejaan television yg betul. Option semua bila baca bunyi television. Yg berbeza pekataan tu ditukar2 huruf alif dengan ya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 10:05 AM | Show all posts
ninja boy replied at 11-8-2022 10:03 PM
Korang belajar statistik pengamiran matrix kejadah semua tu hujung2 kerja x pakai semua tu, hanya ma ...

Laki iols yg blajaq calculus, thermodynamics bgai poooonnnnn givap nk ajaq ank2 sendri nokkk..antaq tuition.....xsanggup nk hadap
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:08 AM | Show all posts
Buritan replied at 11-8-2022 09:57 PM
Kwn aku siap telefon aku sbb tak reti nak buat.. hohohihi

Style laki iols. Call kazen2 yg cekgu tnya pasal hw ank2
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan setakat matematik...bm pon meols cam hmm...koheran kohesi segala..zaman meols dulu tak je dek x de perkataan perkataan yg susah camtu..senang kami nak paham..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Belum lagi soklan math belit belit lebih dr ulaq sawa...kbat la sangat
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:20 AM | Show all posts
basic math is sifir 12...
kalau tu x hafal...bye bye la...
cikgu math aku masa sek ren dulu..seblom start ngajar sifir dulu...
kita lihat sapa yg kena....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:27 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 12-8-2022 09:57 AM
rotan ? whoaaa garang eh ?

i dunno u know...macam mane rase parents yg pegang rotan? is it  ...

i rasa mcm okey je childhood i dulu takdela trauma pun. parents i bukan abusive parents yang tiba-tiba rotan anak. i rasa parents i mcm org lain, warning 2-3kali dulu kalau buat jugak piap kene rotan.  seingat i la yg paling i ingat dulu i kene getah paip sebab mandi sungai tu pun sebab mak i mmg dah warning jgn mandi kt sungai tu sebab kt situ mmg ada kes budak mati lemas.  bg i la kan nak jadi parents mmg tak mudah sebab parents ni pendidik dan kawan pertama anak-anak, camne nak balance kan tu yg payah.  sbb tu i taknak anak pun, sbb i tgk parents i nak besarkan i pun macam wow bukan mudah ye.  tgk jelah kawan2 i sebaya i ni, anak nangis langgar batu pun dia salahkan batu. like where's your common sense sis?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:36 AM | Show all posts
silibus budak sekarang, math pun kena buat cerita/esei pendek.
padahal baru darjah 1. lainlah darjah 4
knapa math tak praktis nombor2 jer
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
lo_la replied at 12-8-2022 09:14 AM
Kalau budak yg pegi sekolah agama lagi la. Pagi SK, petang sek agama. Mana nak siapkan homework la ...

I kalo boleh tanak anak masuk asrama.. mak clingy
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Ini panggil number bonds. Ikut silibus singapore. https://mathsnoproblem.com/en/approach/number-bonds/

Aku tau pun sbb sekolah anak dulu guna buku kerja tambahan Maths & Science silibus Singapore.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
mawarputih2612 replied at 12-8-2022 10:36 AM
silibus budak sekarang, math pun kena buat cerita/esei pendek.
padahal baru darjah 1. lainlah darjah ...

Itu le paseiii nya...  i ngajar anak i buat homework buat esei math dah dia pulak smash i balik kata i suggests ayat panjang2, bukan gitu makkk... pehtu dia wat sendiri.. aku check2 je lah..  hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:54 AM | Show all posts
Mmg betul, kalau anak dlm DLP, mmg senang dpt video utk maths & science.
Nah...ini utk mak yang nak bakar sijil tu..tak susah pun sbnrnya.


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 12-8-2022 10:27 AM
i rasa mcm okey je childhood i dulu takdela trauma pun. parents i bukan abusive parents yang tiba- ...

Dulu i gini lah hah takleh anak luka sikit kemain gelabah tetek.. pehtu wife to my exhusband dia cikgu english sek menengah.. dia laa ajar i cemane nak train disiplinkan anak.. dia kata jangan bagi manja sangat nanti spoilt nak buat keje apa tak reti...

Yang kalo budak2 kena buat homework berjela tulis banyak2 tu biarkan dia buat... takyah kesian kat diorg.. kecik2 ni mmg susah sikit sbb kena disiplin..  pagi2 lepas mandi, pakai baju skolah pehtu kena solat subuh dulu... pehtu baru brekfes (i kasi cereal with milk or roti je)..

Masa turn dengan i, anak i suka sbb belah i sume nephew i laki (5 boys)... suka tengok deme solat jemaah cenonet2 je beratoq.. cute ok...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-8-2022 09:44 AM
wah...pandainya anak...yeslah ibu dia pun pandai hahaa cayalah anak you...boleh kuasai bhs arab .. ...

Lagi satu language sek menengah la kot.. i nak dia try belajor mandarin (tak paksa)... nenek dia pun cina convert..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Thunderclouds replied at 12-8-2022 10:05 AM
Laki iols yg blajaq calculus, thermodynamics bgai poooonnnnn givap nk ajaq ank2 sendri nokkk..anta ...

Hahahaha.. pakai laa sume tu.. kalo keje engineer lah... sbb nak monitor reaction & product dalam reactor...

Ideal Gas Law.... Henry's Law... Raoult's Law... ColesLaw...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:14 AM | Show all posts
Silibus makin lama makin menguji tahap minda
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 11:15 AM | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 11:02 AM
Lagi satu language sek menengah la kot.. i nak dia try belajor mandarin (tak paksa)... nenek dia p ...

go for it though...biar sel sel otak bersambung. sebelum baligh you kasi je dia belajar bahasa ape, the fourth language. otak boleh serap dengan pantas lagi tapi kalau masa kecikkkk  4-5 years better.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:20 AM | Show all posts
aku admit.. susah ok... nk ajar budak sekolah rendah... boleh mendidih darah. kenkadang aku pon x fhm macam mana nk ajar..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:32 AM | Show all posts
monreyes replied at 12-8-2022 10:20 AM
basic math is sifir 12...
kalau tu x hafal...bye bye la...
cikgu math aku masa sek ren dulu..seblom  ...

pernah sekali aku leka, cikgu panggil aku, salim 6x6 berapa? aku darjah 3 masa tu...

errr gagap, berdiri atas kerusi...haha

lepas tu aku igt 6 x 6 = 36

aku suka cara cikgu tu ngajar, secara tiba2 dia tanya soalan akademik pada pelajar...haha
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 08:43 AM
Tahun 2 dah start hapal sipir 2,3 ,4 ,5... by darjah 3 dah settle sipir 12.. itu i mmg terkejut..  ...

Kesian budak2 sekarang dgn topik/silibus yg advanced. Sifir jantung Matematik. Tak hafal/kuasai sifir, agak susah nak jawab soalan pengiraan cepat eg pecahan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 12:55 PM GMT+8 , Processed in 0.114879 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list