CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Agenda untuk melatih anak menjadi robot?Tak mampu ajar anak darjah satu jawab soalan matematik, Ibu ini rasa mahu bakar ijazah matematiknya!

  [Copy link]
Post time 12-8-2022 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 08:04 AM
Teringat masa PDPR.. gigih iols kena asah balik bahasa arab iols zaman uni dulu.. sbb anak aku dar ...

Kalau budak yg pegi sekolah agama lagi la. Pagi SK, petang sek agama. Mana nak siapkan homework lagi.

Kat SK tu dah cukup dah subjek agama I rasa. Kat sek agama mungkin belajar lebih detailed. Kalau target anak masuk sek men agama eg mrsm ulul albab tu mungkin la ada keperluan utk ke sek agama sbb nak dapatkan sijil UPKK.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Sila la bakar sekali rumah2 politicians lahanat ya kak
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Soalan ni sama ngn ank ak darjah 1 dulu x igt no 1 ke no2... Mmg susah bg budak2 ni.. End up ak yg jawab smua soalan..  Ak ckp ngn ank ak.. Ak x tau mcm mn nk ajar..  Complicated for them.. Mm da jawab kan esok ko g sek tny cg
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Kerja sekolah ni untuk budak ke kerja sekolah untuk makpak budak?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 12-8-2022 09:13 AM
aku takde anak tapi selalu je tolong staf aku buatkan keje sekolah anak dia. bg aku la maybe sebab a ...

Kalau you yang kena buat kerja sekolah tu,abis apa tujuannya? Budak tu dapat ape ye?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Actually i pun rasa sillibus sekarang lagi susah dari zaman i dulu. Anak i tahun 4, dah belajar ‘unknown’. Contoh: 2x+5= 9. Cari x.

Setahu i, dah masuk form 2 dulu baru i belajar benda ni. Sekarang ni advanced betul. Lepas tu mmg dalam buku teks diajar banyak cara. Contoh, 2510x 21. Sekarang ni selain dari darab bentuk lazim, ada cara darab kekisi. I pun gigih la belajar dari youtube sebab nak ajar anak. X rasa pulak nak bakar skroll phd in engineering ni. Just open minded, anggap tu ilmu baru utk kita belajar sama2 dgn anak.

Cuma i paling tak suka, kalau dalam exam, kena paksa guna satu cara je. Contoh: selesaikan 2356x15 menggunakan kaedah kekisi (kalau buat bentuk lazim, even jawapan betul, tetap x diterima). Tu mmg i x suka, sebab sukati la budak nak pakai kaedah apa kan. Soalan yg awal2 dah specify kaedah yg kena guna, cuma menyekat kreativiti bdk2 menjawab soalan dan hasilkan robot.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 12-8-2022 09:13 AM
aku takde anak tapi selalu je tolong staf aku buatkan keje sekolah anak dia. bg aku la maybe sebab a ...

That’s the reality today kan. The train is leaving the station, kita decide la nak jump on that train or to wait for the next one.

Kesian juga budak2 sekarang nak kena keep up. Parents pun stress juga bukan budak je hehe
Then parents yg nak certain standard, jadi la typical asian parents. Lagi stress budak haih

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:40 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
batmana replied at 11-8-2022 10:13 PM
bakar je la

org cina tak bising pun,  latih tubi math diaorg lagila kejam

Janganlah dibanggakan anak2 cina tu. Dekat opis aku, satu kerja tak reti buat. Dah buat salah, main lepas tangan
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:44 AM | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 08:04 AM
Teringat masa PDPR.. gigih iols kena asah balik bahasa arab iols zaman uni dulu.. sbb anak aku dar ...

wah...pandainya anak...yeslah ibu dia pun pandai hahaa cayalah anak you...boleh kuasai bhs arab ...sure nanti dia nak belajar matan al jarmiyyah senang je...so anak boleh kuasai BM, BI and arabic...okaylah..satu lagi language tanak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:49 AM | Show all posts
kemaruk replied at 12-8-2022 09:19 AM
Kalau you yang kena buat kerja sekolah tu,abis apa tujuannya? Budak tu dapat ape ye?

aku imagine makbapak akan tolong anak buat keje sekolah, so secara tak langsung dpt rapatkan hubungan anak dgn ibubapa. mcm aku dulu, honestly memang parents aku bukan kategori bijak pandai jadi dulu keje sekolah memang aku buat sendiri jah, mak aku tunggu depan tu pegang rotan je.  mcm kes staf aku ni mmg die pun frustrated tak dpt ajar anak dia, jadi kitorang pun tolonglah dia.  lagi satu sbnrnye budak2 zaman skrang ni bleh je, tapi diorang ni malas. kalau dpt makpak jenis 'takut anak trauma' mmg tak kemanalah anak2 diorg
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:52 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 12-8-2022 09:54 AM

pada i tak payah pun
cakap je kat anak tu guna lukisan

apa apa pun ade nombor yg boleh bundarkan ...bundarkan  , cakaplah

16 + 27 = X
16 tu hampirkan kepada 20
so ; 20 + 27 = 47 , 47 ni tolak 4 balik sebab bundarkan 16 nombor asal tu kepada 20  kan , so jadilah  43

dia nak ajaq konsep bundar tu atau penghampiran dan apply konsep ni untuk arithmetic yg bercorak congak congak mudah...

alah macam 45 + 15 = u boleh je pikiaq lagu ni : 40 + 10 =50 Ade lagi 10 point ( 5+ 5) ; sp 50 + 10 = 60

memang soalan ni nak latih analitikal ...so kalau susah give up jelah tak payah buat ...

ibu bapa yg nak anak dia analitikal sebab benda ni bukan nak kisah ape ape sangat tapi dia boleh aware tak konsep nombor untuk mudahkan operasi dilakukan

macam kekawan i yg chinese yg pandai maths - memang budak chinese yg pandai ade, yg tak pandai tu  itu bukan soalnya.

i bukan ape , i tak berapa  berkenan parents yg tak suruh anak depa gune otak masa kecik. semua minta mudah , mudah so bila nak pikiaq lelebih tak nak.
kalau susah- tak payah budak tu buat keje terus menerus
buat soalan tu sikit sikit then bagi dia reward sekejap , makan ice cream ke, atau ape ape ke then sambung balik..





Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 12-8-2022 09:49 AM
aku imagine makbapak akan tolong anak buat keje sekolah, so secara tak langsung dpt rapatkan hubun ...

Tau niat you bagus.. tapi makin you tolong, makin bengap la budak tu kat sekolah

Apa kata masa exam nanti pon you tolong budak tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-8-2022 09:52 AM
pada i tak payah pun
cakap je kat anak tu guna lukisan


You gonna face a very big problem....when you become parent.....that is IF, A VERY BIG IF you ever become one ler...

Kahkahkahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:57 AM | Show all posts
terus terang ckp benda ni lah yang akan membunuh minat anak2 tu pada math..

kalau basic math pun x leh..bygkan yg tinggi..

bukan senang weiii...ni aku ckp berdasarkan pengalaman.. anak dah 16 tahun pun tahun ni tp still struggle aku tgk laki aku nak explain lagi2 add math .. silibus totally dah berubah.. so bersedialah...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:57 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 12-8-2022 10:02 AM
annehuda replied at 12-8-2022 09:49 AM
aku imagine makbapak akan tolong anak buat keje sekolah, so secara tak langsung dpt rapatkan hubun ...

rotan ? whoaaa garang eh ?

i dunno u know...macam mane rase parents yg pegang rotan? is it  Ok?
tapi kalau depa pegang rotan and you dah berjaya like now , okaylah  bagus bagus...
tang malas tu i setuju dengan you, depa boleh aje tapi kalau dapat parents yg tak boleh guna otak jugak and siding them maka ...depa juga akan matikan minat anak depa kat maths..

masalah sekarang budak gen z depa kan memang savvy gadgetwise tapi depa tak suke fikir
tang bab merapu creative  yes they are

creative , ini i ngaku tapi bab bab nak fikir  yg perlukan creativity minda yg dalam assignment bertulis, atau sapa selia  thesis undergrad my god!! memang agak teruk lah awak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang susah pon. Darjah 2 dah kena buat tambah tolak ratus2 yg bertingkat (tambah 3/4 kali). Masa sekolah dulu mmg sekolah aku jenis kena buat latih tubi banyak2 tapi simple math je la untuk latih otak buat basic math dengan cepat.
Lagi satu zaman aku aman2 je jawab soalan agama islam dalam rumi. Dah kenapa sekarang budak kecik2 yg x mahit mengeja dalam jawi dah kena buat ayat terus. Ajar la basic ejaan jawi dulu..  anak2 ni ketinggalan sebab PKP agaknya. Aku try jugak beli buku latihan jawi tapi bila aku tengok jawapan ejaan aku salah, dorang dah revise ke cara mengeja jawi?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-8-2022 09:44 AM
wah...pandainya anak...yeslah ibu dia pun pandai hahaa cayalah anak you...boleh kuasai bhs arab .. ...

Buat anak sendiri ler...yg ko sibuk kheun anak org apa yg ko dapat?Dapat Tumpang teduh dgn lakinya keww kerna jadi sumber penggalak pada anaknya?

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:01 AM | Show all posts
azimodin replied at 12-8-2022 09:58 AM
Memang susah pon. Darjah 2 dah kena buat tambah tolak ratus2 yg bertingkat (tambah 3/4 kali). Masa s ...

yes ejaan jawi yg sekarang kalau dengar radio IKIMfm  ade pensyarah UPM ajaq
cer call DBP ke ape ke edisi ejaan jawi rumi.
benda ni dah lame seingat i ade rancangan tu sekitar 2015. ade ustaz tu ngajaq jawi tapi dah meninggal. so  IKIMfm ambik satu pensyarah dari UPM ajaq jawi. dcer call DP untuk maklumat lanjut ade tak buku panduan jawi yg moden?

i pun tak tahu just nak bantu you je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 10:01 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 11-8-2022 09:51 PM
Bebudak jaman now kena pakai buku xtvt yach? Dolu2 salin soklan kat papan hitam jahh..

Dan awat sus ...

Jaman kita sekolah ja pakai black board kaka tinot dr darjah 1 sampei f6 yachh..masuk u baru kenal white board and whatnot
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 09:39 PM GMT+8 , Processed in 0.126126 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list