CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Agenda untuk melatih anak menjadi robot?Tak mampu ajar anak darjah satu jawab soalan matematik, Ibu ini rasa mahu bakar ijazah matematiknya!

  [Copy link]
Post time 12-8-2022 04:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko pi bako  kertas ijazah buat pe? Patut bako sajo diri ko...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 05:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 11-8-2022 11:21 PM
iols rasa sbb tu kot deme stop peksa UPSR PT3 bagai.. sbb bebudak stress, mak pak pun stress.. ato ...

Yg ko kena goreng dlm porum...bendul level berapa?

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 06:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Masuk kerja hujung2 analyze guna excel buat graph letak dlm powerpoint..janji english bombastic dan slide menarik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 07:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 11-8-2022 11:17 PM
maknanya mmg deme pakai buku xtvt kat skolah jaman now la?
bebudak dah tak salin dari papan hitam k ...

Buku aktibiti guna masa tahun 1 hingga 3. Tahun 4 tak ada buku aktibiti dah..kene salin dari papan putih...hahahah skrg xde papan itam dah. Sekolah ank meols setiap kelas dah ada whiteboard yg mcm skrin tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Benda mudah di rumitkan..ujung2 konsep asas ntah kemana..memang pelik2 pun soalan2 dalam silibus tanah air ni..kunun2 atas tiket kbat padahal soalan tu mmg x de lojik lansung..soalan2 negara maju lain lg straightforward
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 12-8-2022 04:25 AM
Sbb deme semua anak2 org kaya2.. so takde masalah nak pi blajaq luar negara ka coti2 luar negara k ...

Nurul izzah skbd... kj sk ttdi.. situ masuk sk pun takpe sbb kawasan elite... ada kawan i dpt kawen keturunan billionaire sbb masuk skbd.. kohkohkohkoh
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-8-2022 11:33 PM
Maths dalam BM memang bikin pening kepala. Aiol prefer anak blaja dalam BI tapi sekolah dia tak of ...


Teringat masa PDPR.. gigih iols kena asah balik bahasa arab iols zaman uni dulu.. sbb anak aku darjah 1 ada kelas arab!!!!  Tatau la apsal byk subjek yislamik kat SK... can u imagine kat skolah ko ada pendidikan islam, bahasa arab, tasmik, kafa (3 hari seminggu sampai 4 pm)!!!!!!  4 subjek wei.. BM 1 subjek je.. BI 1 subjek, PJPK, maths, sains...

Aku mmg takmo hantar la anak tuition dah.. stress tengok banyak benda dia kena catch up lepas habis PDPR tu... tp on the bright side, anak aku darjah 3 dah khatam quran besar... buleh sebut, mengira dalam arabic...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 11-8-2022 10:23 PM
Mula darjah 4 dah xde buku aktibiti. Meols suka la sbb masa tahun 3 cikgu BM anak meols guru penol ...

Anak I pun darjah 4. Topik pecahan darjah 4, zaman I belajar masa darjah 6. I refer youtube je nak bagi anak I faham. Ada sorang cikgu ni ajar mmg senang nak faham, he is Indian guy rasanya. Youtube-budak Matematik.
Topik darjah 1 tu, masa anak I tadika dah belajar. Serious la silibus sekolah rendah mmg tough.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
melatibiru replied at 12-8-2022 08:05 AM
Anak I pun darjah 4. Topik pecahan darjah 4, zaman I belajar masa darjah 6. I refer youtube je nak ...


It was a blessing la zaman PDPR tu... banyak gilaaaaa cikgu2 upload video youtube.. which is very good, i pun tengok situ utk ajar anak...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 12-8-2022 07:48 AM
Buku aktibiti guna masa tahun 1 hingga 3. Tahun 4 tak ada buku aktibiti dah..kene salin dari papan ...


OK la deme banyak menulis nnti derjah 4 tahun depan... ni i tengok badan sorang2 tecit lg tp beg tu dia
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 08:06 AM
It was a blessing la zaman PDPR tu... banyak gilaaaaa cikgu2 upload video youtube.. which is verh  ...

Asbab pkp/pdpr, banyak video YouTube boleh rujuk. Anak I cuti almost 2 tahun masa covid. Anak I kelas DLP, lagi senang nak faham maths. Mmg betul la kata cikgu korea, Tahun 4 ni mmg kena mahir and hafal sifir, topik pecahan mmg banyak guna sifir/bahagi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 12-8-2022 12:04 AM
Teringat masa PDPR.. gigih iols kena asah balik bahasa arab iols zaman uni dulu.. sbb anak aku dar ...

Sama la anak kita, anak aiol pun ambik BA. Aiol lagik la tak reti hapa2 baca Jawi pon tatau. Memang 100% mengharap ustazahnya saja. Tu juga sebab aiol tak hantar dah anak pi sekolah agama. Rasanya dah cukup la dia blaja PI, BA banyak2 kat sekolah tu. Aiol hantar dia blaja piano dan chess sajork. Nanti dah besar sikit soh join kelas taekwando ka karate ka. Tu ja yang ada di tempat aiol neh.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 12-8-2022 08:41 AM
dua_chzy replied at 12-8-2022 08:18 AM
Sama la anak kita, anak aiol pun ambik BA. Aiol lagik la tak reti hapa2 baca Jawi pon tatau. Meman ...


Iols ada laa hantar anak masuk karate class skali seminggu.. heols mcm tak minat soccer, so i takde laa enroll dia kelab soccer...

Kadang2 dia nyanyi rap dlm english.. ok lega aku walau 4 subjek yislamik kat school, he can still have liberated mind


Yes aku mmg risau.. aku takmo golongan2 kanak2 berpemikiran lobai lobai take beer
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
mod maths ni dari skolah rendah aku tapaw..tapi add maths bungkus ikat tepi..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
melatibiru replied at 12-8-2022 08:15 AM
Asbab pkp/pdpr, banyak video YouTube boleh rujuk. Anak I cuti almost 2 tahun masa covid. Anak I ke ...

Tahun 2 dah start hapal sipir 2,3 ,4 ,5... by darjah 3 dah settle sipir 12.. itu i mmg terkejut.. i rasa zaman kita dulu hujung2 darjah 4 baru terkial2 belaja sipir....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 08:50 AM | Show all posts
ape ke bangang punya kaedah ni? matematik ni, yang penting konsepnya.. pe jadah p bagi caca marba semua konsep straight forward math ni...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Nenasketum replied at 11-8-2022 11:01 PM
Laaaa ini namanya simplifying complicated thinking.

You cikgu ya? Soalan camni utk polish HOTS/KBAT la kan…kalau budak tu minat/gifted mungkin enjoy je buat soalan camni but some budak darjah 1 still dalam peralihan dari tadika, fasa belajar pun nak enjoy2. Soalan camni tak mungkin dapat pick up terus masa cikgu ajar dalam kelas the first time.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:10 AM | Show all posts
Risau dengan anak sendiri. Mengarut betul KBAT kepala bana semua ni. Untuk berfikir aras tinggi ni, kau bukannya kena sediakan soalan latih tubi untuk membolehkan diorang ni berfikir dengan aras tinggi, tapi cukup dengan sekadar kau merangsang perkembangan kepala hotak bebudak untuk berfikir melangkaui norma biasa tu.

Bangang betul si penggubal dasar ni. Mesti prof jenis syok sendiri, buat kajian pun dengan sekolah good good dengan budak-budak yang memang dah jadi robot.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:11 AM | Show all posts
tengok soalan tu, tu adalah soalan kbat. Matematik + Pattern ... Kena belajar matematik dan kena belajar cara baca pattern... combine dan kena juga tahu untuk sampaikan supaya tak mengelirukan. ..

satu lagi, nak ajar budak, sistem yang diguna sekarang favour 'belajar dengan membuat' maka mungkin kena ajar cara macam tu jugak kot kat rumah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 09:13 AM | Show all posts
aku takde anak tapi selalu je tolong staf aku buatkan keje sekolah anak dia. bg aku la maybe sebab aku ex-engineer aku suka je soalan-soalan macam tu. tak straight forward pastu sbnrnye die tunjuk ada banyak cara ko boleh selesaikan masalah tu. lg satu kite mmg kene 'paksa' anak-anak kite KBAT sebab dunia dah bergerak laju dah. ni realiti pahit yg makpak kene terima hakikat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 03:26 AM GMT+8 , Processed in 0.108177 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list