CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 7881|Reply: 66

Doktor Kata Ako Mustapha Dah Nyawa-Nyawa Ikan

[Copy link]
Post time 11-8-2022 05:07 PM | Show all posts |Read mode
Ako Mustapha, 51, yang dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL) akibat darah kotor sejak tujuh hari lalu dibenarkan pulang.


Isterinya, Kartina Shuaib ketika dihubungi berkata, Ako kini berada dalam keadaan stabil dan sudah boleh melakukan aktiviti seperti biasa.


Foto: IG




"Alhamdulillah, selepas doktor melakukan pemeriksaan akhir, Ako dibenarkan pulang sekitar jam 7 malam," katanya kepada Harian Metro.


Menceritakan detik cemas ketika Ako dikejarkan ke HKL pada 4 Ogos lalu, Kartina berkata, keadaan suaminya ketika itu kritikal dan doktor ibaratkan dia seperti 'nyawa-nyawa ikan'.




  



Kartina bersyukur dapat membawa Ako segera ke hospital ketika itu.


"Selepas melihat keadaannya yang teruk, saya memang bercadang nak bawa dia ke hospital. Tak sangka pula selepas saya beri dia minum air dan sup, tiba-tiba dia muntah dan wajahnya mula senget.


"Saya terus hubungi ambulans dan Ako dibawa ke HKL. Bila sampai sana, Ako dimasukkan ke zon merah. Doktor juga maklumkan mujur saya bertindak cepat kerana ketika itu nyawanya sudah ibarat 'nyawa-nyawa ikan'," katanya.




  



Menurut Kartina, ketika dibawa ke hospital, doktor masih belum dapat mengesan punca penyakitnya.


Namun, laporan ujian darah mendapati dia mengalami darah kotor atau toksik dalam badan sehingga tahap oksigennya menurun ke 40 peratus serta mengakibatkan gangguan pada saraf dan otot.


"Alhamdulillah, sekarang dia sudah boleh bercakap, berjalan dan makan seperti biasa. Doakan semoga Ako diberikan kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur," katanya.




  



Kartina berkata, dia mengucapkan terima kasih kepada doktor di HKL kerana dapat mengesan penyakit suaminya dengan pantas.


"Selepas diberi rawatan kecemasan, dia sudah boleh buka mata dan bercakap," katanya. -CARI


Sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 05:11 PM | Show all posts
Semoga cepat sembuh... dah berusia dan sakit pun masih tersisa kekacakan beliau...
Kacak je lah, berlakon tetap sama, pelat & monotone... hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Terasa tua iols hmm semoga cepat sembuh
Kurus betul dia
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
kellas ig bini nama sama ngan laki
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Xtau saper tp sokorlah dh baik
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru 51.  Sejenis tak jaga kesihatan dr muda ke apa. Pengambilan fastfood yg berlebihan pun tak baik
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamondmoney replied at 11-8-2022 05:35 PM
Baru 51.  Sejenis tak jaga kesihatan dr muda ke apa. Pengambilan fastfood yg berlebihan pun tak baik


Skg yg muda2 pon ramai kena diabetis dik oii..ada remaja lagi dah cucuk insulin tu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
51 dah dia. Lepas ni kena jaga la makan ye
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga cepat sembuh laaa acik ako
jangan makin jauhhhh dari sihat
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
dejure replied at 11-8-2022 06:08 PM
Skg yg muda2 pon ramai kena diabetis dik oii..ada remaja lagi dah cucuk insulin tu.

Satu sebab keturunan. Kedua dr kecik mak pak ajar ank makan benda xberkhasiat atau xjaga makan ank
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab darah kotor... punca diabetes ke kidney problem?

Anak2 kecik2 lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat dulu2 gosip dia dgn jue aziz.. tapi tak kesampaian.. ensem dia muda2 dulu.. apa dia buat bila xberlakon.. rasa dah lama xtgk lakonan dia kat tv…
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Terkezut baca umo dia dah 51 rupanya anak2 kecik lagi. Sweet pulak baca post dia pasal birthday wish kat wife.Semoga cepat sembuh la ako.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:02 PM | Show all posts
tengok gambar mcm dah kurus
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Get well soon ..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
semoga ako cepat sembuh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Semog cepat sembuh... Siapa tahu ada punca darah kotor ni? ako masih ada rupa yach walaupun dah veteran.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga cepat sembuh ako...hero peberet iols masa sekolah rendah
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Still hensem. Semoga cpt sembuh ako
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by af_mania at 11-8-2022 08:40 PM

Ako ni masa muda sgt herlok.
Kalau uols ingat 1st movie dia senario movie 1999. Dia jadi penjahat bodyguard kpd syamsul ghau ghau. Masa tu dia kurus & nampak hensem.

Akak suka watak dia dlm filem Buli. Jadi bff boyot. Paling kelakar masa scene kat stadium
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 02:29 AM GMT+8 , Processed in 0.104195 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list