CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10153|Reply: 221

[Tempatan] Ada Iphone ada gaya : Terjerat’ Dalam Pinjaman 36 Bulan Beli iPhone, Penyewa Dedah Punca Gagal Bayar Sewa Rumah

  [Copy link]
Post time 11-8-2022 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 11-8-2022 12:47 AM





Sudah menjadi kebiasaan apabila membincangkan mengenai telefon pintar, kebanyakkannya mendambakan untuk menggunakan Apple iPhone. Kekuatan jenama ini serta status yang tersedia pada Apple dikatakan antara yang membuatkan orang ramai sanggup mendapatkannya walaupun ditawarkan pada harga yang premium.

Malah, beberapa syarikat telekomunikasi dalam dan luar negara turut mendawarkan pelan bulanan secara kontrak buat para pengguna. Bukan itu sahaja, terdapat pengguna yang sanggup berhutang sehingga 36 bulan atau 3 tahun demi memiliki sebuah Apple iPhone

Terbaharu, tular sebuah perkongsian daripada Facebook Amirul Shafiq yang berkongsi isu mengenai penyewanya yang memaklumkan gagal melangsaikan sewa bulanan rumah gara-gara ‘terjerat’ dengan ansuran bulanan Apple iPhone 13 256GB yang dilakukan selama 36 bulan.

Lebih membimbangkan, beliau mulai menyediri dirinya baru sahaja membayar ansuran selama 2 bulan atau dalam kata lain, 34 bulan baki pinjaman masih perlu dilunaskan mengikut tempoh.

Isu yang dikongsikan telah meraih lebih 3,300 shares di Facebook Amirul Shafiq di mana rata-ratanya bersetuju untuk mengurangkan komitmen dalam membolehkan penyewa ini meneruskan kehidupan dengan membayar sewa bulanan rumah.

Diharapkan isu yang dikongsikan ini dapat menjadi pengajaran kepada orang ramai agar tidak terjerat dengan hutang iPhone semata-mata untuk tampil ‘bergaya’. Sebaliknya, penggunaan model telefon pintar jenama lain atau iPhone model terdahulu antara yang dinasihatkan buat anda yang tidak mahu terlibat dengan ansuran bulanan telefon

Sumber
Facebook Amirul Shafiq

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar papa asal bergaya
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Alahai
Tu.lah...bila.gaya hidup jadinkeutamaan..
Pakai henpon.biasa boleh.mati ke dek....isk3..
Tp iols.mmg.perasan..ramai budak2 muda pakai.iphone latest ni..iphone 13 ek...ada.kamera 3 tu kan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:49 AM | Show all posts
shernazz replied at 11-8-2022 07:46 AM
Alahai
Tu.lah...bila.gaya hidup jadinkeutamaan..
Pakai henpon.biasa boleh.mati ke dek....isk3..

nasib dia amek 256G...  dan harapnya iphone 13 biasa...  kot la tebiat pi amek iphone 13 promax 1T, mau lagi teruk memacam tak boleh bayar...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:53 AM | Show all posts
nak nampak gah dimata masyarakat gitu lah...
sedangkan orang tak heran pun ko pakai handphone apa..
yang penting kita tahu kemampuan diri sendiri kan..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 11-8-2022 07:49 AM
nasib dia amek 256G...  dan harapnya iphone 13 biasa...  kot la tebiat pi amek iphone 13 promax 1T ...

Huhu
Kalau yang 1T tu berapa uols?
Harap adek tu jadikan sebagai oengajaran..
Tak mati kalau tak guna iphone
Bila dah mampu...beli lah...
Jangan kerana nak nampak kaya atau gah..sundiri makan megi tiap2 hari..
Silap hari bulan..masuk anjung singgah
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:55 AM | Show all posts
beli handphone mahal-mahal tapi main candy crush je buat apa. org beli phone mahal utk cari makan. buat video content, buat berniaga, main saham dll
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:56 AM | Show all posts
Remind me handphone dah retak retak ni. Sakit mata memandang tapi sakit lagi hati nak membeli hp baru.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
tapi installment nie ibarat makan diri juga, aku pun dh terjerat dengan installment ini, sekali dtg penyata kad untuk installment dkt rm2k sebulan, setahun juga mhu bayar
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
3 tahun ke plan telco?
Bukan 2 tahun aje ke
Rasanya 3++ sebulan sekali postpaid line

Sebelum beli tu kan dah tahu sekian2 harga
Bukannya dipaksa
Kena jerat celah mana?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Iphone 13 256gb baru RM4399 tu pun skrg murah skit dlm RM4049.
Tak berbaloi buat loan pun, kenapa tak menabung je?
36 bulan tu tau2 ko bayar 10k kan padahal harga tepon tak sampai 5k.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
brp biji ipong dia beli...kalau pro max rege 7k tu bayo ansuran 36 x pun tak sampai 200 rasanya....
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:34 AM | Show all posts
tak paham........apa pun dia pakai tonjolkan, dia patut tau kita boleh agak dia ni mampu ke tak...
kalau nak pakai sebab nak guna hardware dia yang power tu tak pe la juga, tu pun kalau bukan newbie..

kesian....
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Starter pack jejantan looser
- Honda
- iphone ansuran 36 bulan
- beg sandang LV dgn corak monogram hodoh nk mampos
- takde keje tetap dan kalo keje pun gaji cuma RM 2500/bln
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:36 AM | Show all posts
Masa muda memg camtu. Status technician pun busuk2 nak pakai city
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 11-8-2022 07:54 AM
Huhu
Kalau yang 1T tu berapa uols?
Harap adek tu jadikan sebagai oengajaran..

Iphone 13 pro max 1TB dalam RM7599 tapi skrg turun la sikit tp masih 7k lagi. Bulan 9 nak kuar iphone 14 plak jd iphone 13 akan turun skit rega.
Setiap tahun bulan 9 iphone akan kuar yg baru.
Beza iphone pro dan pro max ni dr segi saiz laa pro max agak besar tak muat masuk poket suar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
venom1 replied at 11-8-2022 07:55 AM
beli handphone mahal-mahal tapi main candy crush je buat apa. org beli phone mahal utk cari makan. b ...

Kan...nk beli sesuatu tu biarlah menang memakai..setakat guna berbalas ws, tgk utube, ambik pix sikit² tu boleh la guna yg bawah 1k je..janji ambik data plan yg laju pg bagus...ni hp mahal, tp data terkedek2 mcm siput
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Dh instalment 36 bln pn xkan xleh byr smpai jejas sewa rumah? Brapa ringgit je pn
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
venom1 replied at 11-8-2022 07:55 AM
beli handphone mahal-mahal tapi main candy crush je buat apa. org beli phone mahal utk cari makan. b ...

Itulaah ntah apa yg dia pikir agaknya biasanya yg tak biasa guna iphone mmg akan rasa boring guna so tu yg pakai 2 bulan dah nyesal padahal menda tu boleh buat duit kot dan boleh balik modal balik.
Iols dulu penah guna iphone 8 je amik gambar produk, client bukan cikai2 tu company yg besar dan ada nama juga.
Padahal iphone 8 tu takde potrait mode tp client kata tak kisah guna iphone yg penting skill.
Harga sekeping gambar sama je iols caj mcm Iols shot guna camera.
Zaman skrg ni lagi la ramai guna iphone je sbb makin lama makin cantik gambar dan video drpd iphone. Video kemain jernih lagi,acik2 influencer yg post video masak2 kat reel tu rata2 guna iphone 12 pro dan ke atas.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:54 AM | Show all posts
ramai bebudak muda skrg pakai iphone sebab adanya ansuran scheme dr pihak telco ni la.. beli cash dr telco lebih murah. tapi nak bergaya punya hal, duit takde...ansuran pun ansuranlah.. dulu2 ansuran court mammoth je..sekarang telepon pun bayar ansuran..aduh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 01:51 PM GMT+8 , Processed in 0.129578 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list