CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Ada Iphone ada gaya : Terjerat’ Dalam Pinjaman 36 Bulan Beli iPhone, Penyewa Dedah Punca Gagal Bayar Sewa Rumah

  [Copy link]
Post time 11-8-2022 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat pulak masa baru stary kerja 2010, nak bayar bill kat celcom cube klcc, ada mak ni tgh belikan iphone terbaru utk anak dia umur yg mcm masih sekolah menengah. Untung ko dekk mak pak kayo. Acik masa tu masih pakai phone tekan tekan, bukan touch screen ????????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
nirose replied at 11-8-2022 05:19 PM
Kalau mampu nak pakai, apa salahnya kan. Tapi ada kazen aku yg tak brpa muda flex pakai ipong terb ...

sebijik kkk aku..phone paling canggih...internet banking pun x reti
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
paz replied at 11-8-2022 07:56 AM
Remind me handphone dah retak retak ni. Sakit mata memandang tapi sakit lagi hati nak membeli hp bar ...

Me too, iols call telco mcm x berbaloi je contract dorang offer sekali phone.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 11-8-2022 08:35 AM
Starter pack jejantan looser
- Honda
- iphone ansuran 36 bulan

Hodoh kan design handbag mcm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Prinsip iols bab lifestyle ni klu tak mampu tak payah. Baik tunjuk miskin daripada tunjuk kaya. Duit aku poket aku yg tanggung aku.
Sepupu2 iols ada jenis buat loan si apple nih, muda2 drp iols. Iols pakai android cabut je drp dulu. Bukan x mampu tapi iols taik hidung masin dgn diri sendiri. Hasil jimat cermat dapatlah keluar
sebijik epal,cousin2 ingat iols akal pendek ambil loan mcm dieorg. Kesimpulannya tepon mahal ke murah sama jah . Beriya nak lifestyle up2.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Benda tuh ko yg pilih dik. Hadap ler smp 36bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 11-8-2022 02:32 AM
but kawan i pernah kira, instalment telco ni murah dari beli hutang or cash plus dapat line sekali ...

Yup memang murah, tapi takda la beza sangat, pernah la calculate dulu. Tapi ada pro & cons dia. Haritu phone ip iols problem then gi service center first thing dia tanya beli phone daripada mana. Techinician tu cakap klu ambil daripda telco ramai customer hantar repair sbb banyak masalah, telco taknak tanggung. So baik beli drp authorised seller senang klu problem ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 06:37 PM | Show all posts
ai pun guna samsung A32 je.. beli rega 1K je.. sebab bagi ai tak berbaloi henpon mahal2 sebab screen kecik.. tak puas baca n tengok gambar.. so ai beli ipad juga .. baru best layan online books, tengok gambar2 kat ig, fb, online soping shopee, layan netflix, google recipe, bayar bills dan sebagainya.. order grab food, foodpanda pun guna ipad je dek.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Kedai tipon kt umh i ni ada wat installment beli ipon.. bg slip gaji 3 bln. Xtau la ada syarat gaji x. Syok bdk2 beli..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg bbnu punya stail la...anak buah aku mrsm masa ting 3 kat mrsm tgb merentan nak beli ipone.lepas tu merentan nak beli laptop apple jugak...ni masuk foundation merentan nak tab plak..semedang cap apple..dia ingat mak pak cop duit agaknya...ni semua pengaruh rakan sebaya la...semua kalo boleh terpaling
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:01 PM | Show all posts
mesmerize replied at 11-8-2022 06:37 PM
ai pun guna samsung A32 je.. beli rega 1K je.. sebab bagi ai tak berbaloi henpon mahal2 sebab screen ...

uols berforum pakai ipad juga ke? snap pic...
sbb i pun duk mencari, habuan nak berforum, almaklum nak pegang title forumers tegar cari
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:28 PM | Show all posts
green~tea replied at 11-8-2022 05:17 PM
iols sejenis tak minat nak bergamba apa sangat... so samsung dah menepati function i pakai... beli  ...

iols n hubby memang gila amek gambar...  jatuh chenta pun sebab selalu pi buat street photog sama2...  tapi bila dah ada anak2 ni, jenuh pulak iols nak pegang kamera sambil kejar anak...  hahahaha...  tu yang beli gak phone ni sebab boleh la buat lepas rindu amek gambo sambil berlari kejar anak...  hahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:33 PM | Show all posts

quote pertama tu soooo true...  ramai yang beli sebab nakkan social acceptance or public attention sampai sanggup berhutang...  dah la berhutang, kantoi pula nak bayar keperluan hidup...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:35 PM | Show all posts
pearl.silver replied at 11-8-2022 07:08 PM
Kedai tipon kt umh i ni ada wat installment beli ipon.. bg slip gaji 3 bln. Xtau la ada syarat gaji  ...

beli installment ni ada dua jenis...  orang tu berduit cuma dia plan nak beli beberapa barang at one time...  tapi dia tau setiap bulan dia ada lebihan duit nak bayar...  satu lagi, sebab tak mampu...  yang kedua ni yang bahaya...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai jw kwn aku beli ip13 promax pakai  cc zero ninterest. Tp sbb deme keje lantakla..yg anak kawan aku ni buat biz kecil kecilan pun pakai ip ni.dia pinjam aim 10k katanya utk beli dan belen tmbh modal biz. Gigih naw b40 selera t20.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:24 PM | Show all posts
aina_shaira replied at 11-8-2022 08:01 PM
uols berforum pakai ipad juga ke? snap pic...
sbb i pun duk mencari, habuan nak berforum, almaklum ...

ai punya ipad 6th generation 32GB tu je sis.. skrg rega murah RM1K++ dah boleh dapat yang 9th generation ..
ai beli dah lama .. tahun 2019 camtu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 11-8-2022 12:35 AM
Starter pack jejantan looser
- Honda
- iphone ansuran 36 bulan

Betul2 ikat perut nih kalo gaji 2,500 tp selera kemain besar...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
cupu replied at 11-8-2022 09:10 PM
Ramai jw kwn aku beli ip13 promax pakai  cc zero ninterest. Tp sbb deme keje lantakla..yg anak kawan ...

Anak kawan buat bisnes apa Pakai iPhone? Online seller ke
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
bulalof replied at 11-8-2022 04:18 AM
beli handphone mahal-mahal. pdhal hanya mampu relevan dlm 2 ke 3 tahun. kendian kena tukar model lai ...

Itulah, pas 2,3 tahun kita akan tukar model lain yg latest, so x perlu la beli yg mahal melampau2 sgt sampai RM 7, 8k tu. Unless mak bapak jutawan lain citer la kan..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 11-8-2022 08:28 PM
iols n hubby memang gila amek gambar...  jatuh chenta pun sebab selalu pi buat street photog sama2. ...

Gitu kesah nya bibit percintaan uolz.. ye lah, whatever practical for you guys mmg justifiable nak beli...  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 10:50 PM GMT+8 , Processed in 1.230017 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list