CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Ada Iphone ada gaya : Terjerat’ Dalam Pinjaman 36 Bulan Beli iPhone, Penyewa Dedah Punca Gagal Bayar Sewa Rumah

  [Copy link]
Post time 11-8-2022 12:18 PM | Show all posts
beli handphone mahal-mahal. pdhal hanya mampu relevan dlm 2 ke 3 tahun. kendian kena tukar model lain yg latest.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 12:18 PM | Show all posts
vespa_oren replied at 11-8-2022 08:07 AM
tapi installment nie ibarat makan diri juga, aku pun dh terjerat dengan installment ini, sekali dtg  ...

chuols masih mengajar form 6 kat sabah lagi kah? jika ya, gaji lebat takpa chuols elaun form 6 lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun takut nak angkat iPhone walau under Telco... Kalau nak beli baik beli cash terus... Remaja skrg bukan main lagi.... iPhone sana iPhone sini...tapi yalah kalau mampu apa salah nya kan
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 12:34 PM | Show all posts
kucingitam replied at 11-8-2022 11:26 AM
ya betul. beli under telco but go for cash.

oo.. boleh ye beli cash under telco..
i ingat telco bagi instalment sebab nak ikat customer via contract..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 12:36 PM | Show all posts
Mobile phone is necessity. So better kumpul duit siap2 untuk beli phone ikut bajet, cadang untuk nak guna berapa lama. Then save untuk next phone pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 01:15 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 11-8-2022 12:34 PM
oo.. boleh ye beli cash under telco..
i ingat telco bagi instalment sebab nak ikat customer via co ...

boleh beli cash, tapi kena contract line dgn telco la.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 11-8-2022 10:43 AM
Ya gitula harganya sbb tu hati2 kalau ada jumpa iklan hat murah  ke apa.

Betul kalau mmg utk kepe ...

Kalau iols.guna mmg.membazir la
Sebab iols.guna utk wasap..n fb je..n forum
Game2 iols.elakkan sebab iols.ni kang dah minat 1 benda..nak kena fokus tang tu je..hahaha..
Ig iols pung lama.dah tak.update..

Tp bila tengok org pakai mmg best la...gambo pung cantiks...hihi...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Iphone ni kagum tang video je. Nampak real betul. Macam jadi depan mata. Tapi mengenangkan harga dia memang rasa membazir sangat kalau aku beli
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah2 perlu ajar pengurusan kewangan pengurusan masa pengurusan diri dan keluarga. Ramai x tak tau apa perlu buat,  buat keputusan yg betul, kemana wang dibelanjakan. Tiada penasihat yg betul semua ikut2 org
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli je la iphone 2 tahun lepas jimat 2 ribu biasanye..
N dia tahan 4 tahun at least before stop ios update..
cuma bateri la tukar every few year..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Iphone 6s+ aku masih elok.cuma storage dah nazak. Memang terasa laa slow sikit berbanding ip zaman 2020...asal tak rosak pakai je sampai jahanan
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 11-8-2022 11:14 AM
ooo ada kasta bagai....

Duit makan pun mintak mak pak, bil api air pun mak pak bayo ade hati nak berkasta bagai
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 02:20 PM | Show all posts
shernazz replied at 11-8-2022 07:54 AM
Huhu
Kalau yang 1T tu berapa uols?
Harap adek tu jadikan sebagai oengajaran..

rm7599...  kalau beli kat switch, diorang propose beli insurance buat back up warranty apple...  dalam rm3xx++...  ni tak termasuk screen protector, casing dan adaptor...  kita lebih rm8000 gak la...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 11-8-2022 11:58 AM
Masalah ig story pecah tu disebabkan internet slow masa post tu.
Instagram akan auto reduce kualit ...

Kat wasap quality macam rakam guna calculator. Hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangkem sekarang pakai hengon murah2 je

Henfon mahal bini yang pakai
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Iphone kalo pakai long term mmg berbaloi..blh tahan 5 tahun, battery maybe kena tukar sekali mcm tu..kalo nk compare phone android yg sama spec pn harga iolls rasa mahal jgk..downside apple ni xde spec rendah..so kalo beli mmg mahal trus..kalo amek plan telco 13 pro 256 36month ppg mhl pn 300 utk plan data plg mahal..cuma kalo kita da mmg pakai plan murah nk beli iphone ni mmg kena upgrade plan, so rugi kt situ..buat ape plan mahal2 kalo data pn xpakai sgt sebulan..tp terpulang, kalo mampu beli cash, beli je..kalo pakai cc blh guna 0% installment..jgn la pakai aeon credit ke courts mammoth ke..interest tinggi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
pekanwoohoo replied at 11-8-2022 11:03 AM
Kah kah kah. Aku pulak paling anti bila orang call pakai Wasap. Terasa macam, kau ni duduk zaman b ...

Sbb whatsapp call encrypted.. nak discuss benda2 rahsia pun lebih slamat, takleh trace... tp aku pun bila on the move lebih prefer call biasa sahaja, sbb line call lebih stabil....
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 03:02 PM | Show all posts
ini cara dia tarik pengguna beli, lagi pun beli dgn telco lebih murah dr beli cash kat apple.
Kalau ada duit pun baik beli kat telco.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 11-8-2022 02:20 PM
rm7599...  kalau beli kat switch, diorang propose beli insurance buat back up warranty apple...  d ...

Gitu rega henpon zaman skang.. hahaha.. takpe, minat memasing.. ada kawan aku mmg rekemen iphone sbb quality video, gamba lg cantik utk marketing & soc med...

iols ni menten pakai samsung galaxy s10 sajork sejak jan 2019.. tak pakai screen protector pun, sbb phone ni paling kukuh aku rasa... jatuh terhempas banyak kali dah ni.. tak pernah pecah screen, or even takde scratch pun... iols pakai back casing super slim je..

Ni phone paling lama iols pakai.. dekat 4 tahun dah.. the best phone ever... dulu pakai note 1, peh tu bertukar ke iphone 5, 6, 6s, pehtu pakai samsung s8, pastu s10 ni.. even dah kuar s22 pun iols rasa masih s10 bestest sbb laki i pakai s22..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
iraizz replied at 11-8-2022 02:18 PM
Duit makan pun mintak mak pak, bil api air pun mak pak bayo ade hati nak berkasta bagai

kannnn...
kemain dorang ni...tau perabeh duit org je...yg blh belikan ok lah..yg x dpt...mau ngamuk moncong sedepa

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 02:51 AM GMT+8 , Processed in 0.151536 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list