CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Ada Iphone ada gaya : Terjerat’ Dalam Pinjaman 36 Bulan Beli iPhone, Penyewa Dedah Punca Gagal Bayar Sewa Rumah

  [Copy link]
Post time 11-8-2022 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by VespaSilbe at 11-8-2022 09:01 AM

Ah long alaf baru

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 09:02 AM | Show all posts
Haish.
Aku ni selambe je gi kedai beberapa bulan lepas, terus je mintak nk tgk Xiaomi 11T.
Jenuh deme suh amik yg lagi mahal, phone tu je aku rase aku leh afford.
Lantak la org pikir ape pun.
Kalau deme kagum, ko jadi makin kaya ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 11-8-2022 08:47 AM
Itulaah ntah apa yg dia pikir agaknya biasanya yg tak biasa guna iphone mmg akan rasa boring guna  ...

Tolong ajar sis skil amek gmbar lawa
I pkai ipon8 5 thn umurnya..partner iols slalu kutuk sbb gmbar i amek msti kelam gtu
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:08 AM | Show all posts
kenapa beli iphone ansuran smpi tak boleh bayar sewa rumah? brp ansuran bulanan iphone tu?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:16 AM | Show all posts
pendapat acik pulak..buat loan hp 3 tahun ni sgt rugi..benda2 ada peralatan elektronic yg org kebanyakan guna ni dia gerenti 2 tahun jer hardwarenya berfungsi dgn baik..so kalau 3 tahun dh byk wear and tear..tak best sgt nak guna..nanti software update pun banyak tak boleh support.  

Achik mmg suka hp murah2 jer..tapi RAM dan ROM mesti tinggi..kalau tak simpan gambar sikit dah sangkut sangkut..atau bila surf pun terhegeh hegeh..

ada acik kisah bila driver grab pun guna ipong..siap gelak gelakkan achik sbb pakai hp cap XI..yang penting kta tau apa yang kita mau..

anyway, bila dorg offer loan hp ni, dorg ada check ke gaji kita berapa?..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:18 AM | Show all posts
masing2 taknak kalah cam tu lahhh.. mcm member aku ade je x blh org lebih dari dia. apa org buat suka sgt tiru. pdhal bukan org tak paham kau tu org kampung je x berduit mana. tp bab tiru org no 1. aku x salahkan org berhutang utk keperluan. tp klu kau setakat nk show off bagai stop it laa..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Takda sapa kisah dan ambik tau pun ko pki apple ke idak
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Pakai je la android. Flagship yang harga 2k pun dah ok. Tolongla jangan berhutang. Nak beli handphone dan motor kapcai melayu ni sanggup ambil hutang. Menabung la sikit2 dan bayar cash.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
I tak kisah org nak pakai hp canggih mana pon... Yg penting jgn menyusahkan org. Ada kwn i iphone dia mesti paling latest. Tapi bab2 spend duit bila keluar sekali dia paling calculative.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
asudau replied at 11-8-2022 07:53 AM
nak nampak gah dimata masyarakat gitu lah...
sedangkan orang tak heran pun ko pakai handphone apa..
...

Ntah, tepon techno yg lee chong wei jadi duta tu pun ok, brand malaysia tapi kilang kat china
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 11-8-2022 08:25 AM
Iphone 13 256gb baru RM4399 tu pun skrg murah skit dlm RM4049.
Tak berbaloi buat loan pun, kenapa ta ...

Orang tak kaya bila nak pakai iphone camni la, dah la tak kaya tak cerdik plak tu, tak mampu tapi malu nak mengaku
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 11-8-2022 08:47 AM
Itulaah ntah apa yg dia pikir agaknya biasanya yg tak biasa guna iphone mmg akan rasa boring guna  ...

Citet pasal photografi skills ni iols teringat kat azlita masam.manis...sheols mmg pandai ye ambik pix camtik².. rasanya sheol tak de pun ambik formal course, belajar sendiri je...iols is jeles tgk pix sheol yg cantik². Pandai sheoll atur brg² bg nmpk lawa...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 11-8-2022 08:35 AM
Starter pack jejantan looser
- Honda
- iphone ansuran 36 bulan

Starter pack macam ni nak megah depan cikki cikki gediks yg mekap sekilo
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 11-8-2022 10:14 AM
aechae replied at 11-8-2022 09:07 AM
Tolong ajar sis skil amek gmbar lawa
I pkai ipon8 5 thn umurnya..partner iols slalu kutuk sbb gm ...


Iols tak buat kelas heheh tapi boleh la nak bg tips kalau nak lebih detail elok join kelas tp skrg byk je orang share ilmu ni free kat tiktok dan youtube.

1st sblm nak amik gambar lap dulu kamera kat belakang tepon tu ngn kain lembut/tisu atau baju korang yg lembut2 la.
Situ kena sentiasa di lap baru gambar clear je.
Kalau tgn jenis ketar2 better amik gambar pegang tepon dgn kedua2 belah tgn takpun guna gimbal or tripod bagai.

Lighting benda penting utk amik gambar so kena tahu arah mana cahaya.Pencahayaan kena cukup utk dapatkan gambar yg berkualiti.
Waktu cantik ambil gambar waktu pagi dan lepas asar.
Nanti google juga tentang blue hour dan golden hour.

Pastu teknik komposisi dalam fotografi mcm rule of third, golden ratio, lead lines, framing, reflection, negative space(minimalist), the rule of space dll lagi. Ni semua boleh google dan cuba praktis.

Bila ambil gambar potrait orang fokus tu kena letak kat mata dia.
Lagi satu jgn lupa on kan grid. Kat setting iphone tu pi kat camera then cari composition & on kan grid tu.
Grid lines ni membantu korang menyusun kedudukan objek / props mengikut komposisi yg korang mahu baru la gambar nampak profesional dan menarik.

Untuk editing bagi guna lightroom mobile free je tp kalau nak guna fungsi yg lebih pro boleh sewa yg berbayar punya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 11-8-2022 09:49 AM
Pakai je la android. Flagship yang harga 2k pun dah ok. Tolongla jangan berhutang. Nak beli handphon ...

Betul, tak mampu nak naik kapcai y suku,
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:17 AM | Show all posts
asudau replied at 11-8-2022 07:53 AM
nak nampak gah dimata masyarakat gitu lah...
sedangkan orang tak heran pun ko pakai handphone apa..
...

Betul tu sekarang ni orang dah tak peduli lagi ko pakai handphone apa yang penting boleh berhubung.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 11-8-2022 10:08 AM
Citet pasal photografi skills ni iols teringat kat azlita masam.manis...sheols mmg pandai ye ambik ...

Ya photography ni kalau ada minat/passion boleh je belajar sendiri2.
Macam mana nk ckp ye ada orang mmg dilahirkan dgn bakat jd tinggal nak asah dan serlahkan lagi skill tu.
Tapi yg tak berbakat ni boleh je asalkan ada minat cuma kena usaha lebih laa sikit utk memahirkan diri.

Iols mmg minat fotografi sejak kecil walaupun masa tu tak mampu nak beli kamera. Biasanya kamera jiran je kalau nak amik gambar.
Selain godek2 sendiri je iols ikut join kelas juga smapai belajar dgn photog Indonesia juga. komuniti photographer sana lebih meriah berbanding kat malaysia nih.


Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:30 AM | Show all posts
rasa nya ni bukan dengan telco ni. ni mesti loan eoan credit ni. yg ni interest gila babi sikit. telco mcm maxis zerolution tu tak membebankan mana pon. lagi pon bukan semua eligible pon sign up zerolution tu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:32 AM | Show all posts
kucingitam replied at 11-8-2022 08:54 AM
ramai bebudak muda skrg pakai iphone sebab adanya ansuran scheme dr pihak telco ni la.. beli cash dr ...

but kawan i pernah kira, instalment telco ni murah dari beli hutang or cash plus dapat line sekali..so kalau amik under telco memang berbaloi..

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 11-8-2022 08:37 AM
Iphone 13 pro max 1TB dalam RM7599 tapi skrg turun la sikit tp masih 7k lagi. Bulan 9 nak kuar iph ...

I see
Tqtq atas infonya..
Iols tak.tau sebab tak.pakai iphone..umah semua pakai samsung..huhu..

Mahai juga la no..
Aish...almost rm8k tu boleh pergi jenjalan.bawak anak sepanjang jalan terus masuk siam .. jalan2.cari.makan...yummy...

Tp.ye lah kan..lain orang..lain.keperluan..hahah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 10:59 AM GMT+8 , Processed in 0.126180 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list