CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1767|Reply: 20

[Tempatan] Waris Terkejut Papan Tanda Kubur Dicabut atas arahan MPAJ.Lebih menghairankan Jika mahu buat nesan kena melalui kontraktor MPAJ sahaja

  [Copy link]
Post time 9-8-2022 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 9-8-2022 12:36 AM



DiTwitter, viral perkongsian seorang waris yang terkejut apabila melihat papan tanda di kubur arwah bapanya dicabut.

Katanya, penjaga kubur di kawasan itu memaklumkan bahawa ada arahan daripada majlis supaya mencabut papan tanda untuk penyeragaman.

Jelasnya lagi, tidak semua orang berkemampuan untuk menempah set kepungan kubur yang mahal. Jadi sangat menghampakan apabila papan tanda yang berharga RM100 sekeping dibuang begitu sahaja.

Difahamkan, kejadian itu berlaku di kawasan Perkuburan Taman Ukay Perdana dan dia selaku waris memohon penjelasan daripada majlis perbandaran yang bertanggungjawab.

Terbaru, individu ini menyertakan notis peringatan berkenaan binaan atau papan tanda di kawasan perkuburan itu.

Difahamkan, tiada sebarang binaan atau papan tanda dibenarkan kecuali batu nisan dan kepungan mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan MPAJ.

Malah, hanya kontraktor yang berdaftar dengan MPAJ sahaja dibenarkan bina kepungan dan set nisan.

Perkara ini sudah tentu menimbulkan pelbagai reaksi daripada orang ramai. Netizen mula mempersoalkan mengapa arahan itu dikeluarkan.

Sumber@CityLita


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2022 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak syak boss MPAJ ni ocd suka suma seragam dan teratur.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 04:32 AM From the mobile phone | Show all posts
ko bayar ke plot tanah kubur tu ala2 cina sampai minta penjelasan bagai?
perangai orang kita paling aku meluat adalah buat tanah kubur mcm tanah sendiri padahal tu wakaf atau hak milik pejabat agama.  pandai2 aje dia bina kepok besar2 pastu kubur sebelah tak cukup tanah yihhhhh!
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 06:54 AM | Show all posts
tanah ni tanah wakaf atau milik MPAJ? sejak bila majlis bandaran tadbir tanah kubur>?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 07:41 AM | Show all posts
ni nak kasi cantik kawasan kubur, tapi menyusahkan org.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:51 AM | Show all posts
bukan selalu majlis agama ker yg oversee kawasan perkuburan..


lepas tu masjid dekat qariah tu dilantik urus binaan kepuk/kubur ikut spesifikasi dibenarkan...

takde la sampai kena pakai kontraktor PBT semata2 nk buat kepuk tu.. ke ada kontrator kroni
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:53 AM | Show all posts
benda selagi bole kaut duit...kaut jangan tak kaut
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:58 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 9-8-2022 12:46 AM
Akak syak boss MPAJ ni ocd suka suma seragam dan teratur.

buat mcm ni
takyah batu dua biji baru nampak cantik dan selesa bila nampak kubo




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2022 09:58 AM | Show all posts
ellejo replied at 9-8-2022 04:32 AM
ko bayar ke plot tanah kubur tu ala2 cina sampai minta penjelasan bagai?
perangai orang kita paling ...

Ada benarnya sebab tu kadang ada elok diseragamkan semua agar memudahkan semua pihak.  
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:59 AM | Show all posts
betapa indahnya kubo omputih mampu meningkatkan value hartanah

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Kedai batu nesan yang manakah dpt kontrak tu? Masyukkk

Iols cukup tak suka bina kepok..mcm kubur ayah iols.kat kodiang..mesjid tak bagi bina kepok...hanya batu nesan saja..
Jadi.senang la nak tanam jenazah2 lain ..
Tanahnwakaf kott...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 01:30 PM | Show all posts
bagus la nak seragamkan..
nampak la cantik teratur tak menakutkan..
hantu batu nisan pun pupus la nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 02:23 PM | Show all posts
bagusla diseragamkan..cantik teratur tenang sikit nampak
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 02:25 PM | Show all posts
adalah tu..masuk kroni mana2...nesan pun nk buat bisnes
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 03:13 PM | Show all posts
arwah makcik iolss kebumi kat Kota Damansara. yg ni under apa? MPPJ?
masa iolss pergi situ, ada terperasan satu board ni, pastu ada list kan harga. macam fee utk plot kubur tu.
pastu masa raya haritu pun cousin iolss ada bagitau dia bayar lagi utk kubur arwah mak dia tu lepastu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 03:26 PM | Show all posts
acik  setuju jer dengan arahan tu, senang nak deal dengan one stop centre. Pilih jer model ikut kemampuan , bagi details nanti semua diorang uruskan. Tempat acik pokok atas pusara pun standardized. Jadi memang teratur sangat dan senang cari . Kalau ikut kepala masing2 macam2 fesyen kepuk yg keluar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2022 03:37 PM | Show all posts
sekarang ini boleh reserve ke nak kabumi sebelah anak beranak saudara mara atau sebelah skandal sekalipun? boleh kah?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 06:06 PM | Show all posts
tanah perkuburan usj21 pun ada rules jugak, demi keseragaman. tapi ahyoo harga signboard kecik macam tu pun RM100 eh?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 9-8-2022 09:58 AM
buat mcm ni
takyah batu dua biji baru nampak cantik dan selesa bila nampak kubo

..dan tak nampak seram
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 06:36 PM | Show all posts
MPAJ ni under KERAjaan PKR ye

takut ada acik2 yang ingat asal gomen je umno asal gomen je umno

jalan berlubang kat kampung subang pon ada acik2 yang marah dekat kerajaan pusat
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 02:35 AM GMT+8 , Processed in 0.094920 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list