CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 2022|Reply: 53

[Tempatan] Makin Lembiklah Budak Sekarang” – Tindakan Sekolah Sediakan Bangku Sewaktu Perhimpunan buat netizen berbelah bagi

  [Copy link]
Post time 8-8-2022 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 8-8-2022 12:40 PM



Kepentingan perhimpunan sekolah adalah untuk membentuk disiplin murid-murid. Kita sedia maklum bahawa menghadiri majlis rasmi memerlukan kita untuk mematuhi protokol yang ditetapkan. Pelajar akan membiasakan diri untuk mematuhi protokol atau adab apabila menghadiri perhimpunan rasmi di sekolah. Misalnya, pelajar akan datang sebelum perhimpunan dilangsungkan, pakaian seragam diseterika dengan kemas dan lengkap, dan duduk dalam barisan dengan tertib serta menumpukan perhatian terhadap apa yang berlangsung di hadapan mereka. Tingkah laku ini akan memupuk pelajar dalam menghadapi dunia kerjaya atau dewasa kelak dimana disiplin yang baik akan menjadi satu ketrampilan diri yang berguna untuk diri dan juga orang sekeliling. Bak kata pepatah Melayu, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Jelas bahawa perhimpunan rasmi sekolah mampu membentuk disiplin pelajar ke arah yang lebih baik.

Semalam, tular di Facebook memaparkan sebuah sekolah di Malaysia melakukan satu inisiatif yang sangat bagus untuk para pelajarnya.

Menerusi perkongsian dibuat komuniti Teacher Collection di Facebook, sekolah tersebut menyediakan bangku buat semua pelajar mereka untuk duduk setiap kali waktu perhimpunan rasmi.

Insiatif yang dibuat sekolah terbabit dipuji netizen kerana menunjukkan keprihatinan sekolah terhadap pelajar yang akan berdiri lama ketika perhimpunan dijalankan.

Meskipun inisiatif dan perubahan dibuat pihak sekolah itu mendapat pujian namun, ada juga segelintir netizen yang tidak bersetuju dengan perkara itu.

Lain orang, lainlah pendapatnya. Apa pula pandangan korang?

Kredit: Facebook Teacher Collection

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2022 12:43 PM | Show all posts
tapi kan, kalau i ada anak, i okey jew letak bangku camtu utk dorg duduk. lagi bagus kalau wat dalam dewan tertutup dan ada kerusi proper. bukan apa, cuaca dan persekitaran zaman ini tak sama seperti era 80 an, 90 an dan 2000 an. kalau perasan, budak zaman skang cepat sakit even kena hujan sikit. rasa buka sebab dorg lembik, tapi air hujan skang mungkin lebih kotor daripada zaman kita dulu. rasa udara era 90 an dulu lagi bersih daripada skang. udara sebelum tahun 1997 (jerebu).
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Semua benda nak provide better untuk budak2 sekarang nak dipertikai. I wish dulu2 pun dapat duduk macam ni. Ingat best ke bontot kena jalan tar
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
zasrfikri replied at 8-8-2022 12:43 PM
tapi kan, kalau i ada anak, i okey jew letak bangku camtu utk dorg duduk. lagi bagus kalau wat dalam ...

Betul. Kalau iols pun setuju je.. dah 2020 nak duduk atas tar jalan apa lagi? Takkan duduk bangku pun kira lembik. Dewan covered tak boleh pakai pulak, hanya untuk certain occasion katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 12:55 PM | Show all posts
armin replied at 8-8-2022 12:50 PM
Semua benda nak provide better untuk budak2 sekarang nak dipertikai. I wish dulu2 pun dapat duduk ma ...

Betul tu dik, jalan tar itu kotor juga bukan bersih pun
mungkin ada guru yang memandu kereta terlanggar taik atau najis lalu memandu terus ke sekolah terkena tar di perhimpunan tu
dan murid2 diminta di atas jalan tar duduk bersila persis bertandang ke rumah pak karim.

bayangkan baju murid2 wangi dan bersih itu terpaksa duduk di atas jalan tar yang tidak bersih
dibawa pula masuk ke dalam kelas dan surau juga jika mereka masuk lah

balik rumah pula sidai semula baju itu untuk dipakai esok hari

sekian imiginasi akak yang separa liar
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo pibg mampu, better belikan kerusi terus. Kalo lg mampu wat dewan tertutup.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 01:18 PM | Show all posts
Sepatutnya guru pun duduk kerusi yg mcm tu jugak. Bagi aku klu dlm satu majlis, kalau ada yg dapat kerusi proper semua perlu dpt kerusi proper, klu ada yg blh duduk semua blh duduk, klu ada yg kena berdiri semua kena berdiri n dlm isu perhimpunan di sekolah ni klu pelajar kena berdiri, cikgu2 pun kena turut berdiri. Manusia tidak seharusnya dilayan berbeza di dalam satu majlis, tak kira pangkat, status, umur, jantina, bangsa, agama dan seksual orientasi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Skg pn perhimpunan dlm dewan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2022 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Duduk sopan la dik.kalau pakai pinafore, free2 cigu jantan pedo npk kedai kopi
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:00 PM | Show all posts
buat lah apa2 yg terbaik untuk anak2 yg bakal mencorakkan masa depan negara kita.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Essembly ini tidak perlu buat begini....cekgu bagi saja lah speech.. students dengar dari speaker di dalam classroom..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 8-8-2022 02:03 PM
Essembly ini tidak perlu buat begini....cekgu bagi saja lah speech.. students dengar dari speaker di ...

Sek cina biasanya x suka assmbly
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:24 PM | Show all posts
kenapa semua orang sembang pasai duduk atas tar bagai nih?
kenapa sekolah aku dulu jenuh kena berdiri melangut lelama?
mimpilah dapat duduk, kalau boleh pengsan pun kena pengsan berdiri
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 8-8-2022 01:11 PM
Kalo pibg mampu, better belikan kerusi terus. Kalo lg mampu wat dewan tertutup.

Ada byk sekolah skrg yg ada kerusi yg stool tu..
Better la drp duduk kat lantai..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:26 PM | Show all posts
aku setuju je. benda baik kot. xpaham knp ada parents yg bitter. jgn nak samakan zaman kita dgn zaman skrg. terima jela pembaharuan.. kolot btol nak kondem je
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:30 PM | Show all posts
zmn iols dulu berdiri time essembly masa tu lah byk mencungkil bakat semuliajdi..kunyah cinggam smpi keluar belon petik2 jari, pusing pen dua2 belah tangan. tup2 nama kena panggil
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2022 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Babinya parents yg kata budak2 duduk bawah lembik
Mesti bitter sbb dlu zaman skolah dia kena duduk jln tar x pun berdiri lama2 dgr cikgu bebel benda x best
Xyah nak samakan dgn zaman dah berlalu tu lahhj
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
uori replied at 8-8-2022 02:24 PM
kenapa semua orang sembang pasai duduk atas tar bagai nih?
kenapa sekolah aku dulu jenuh kena berdir ...

Sama laa zaman iols berdiri je sampai abis cikgu2 gak yg sedap duduk bawah khemah smapai sudah tu pun ada hati pengetua nak berucap lelama

Tp zaman iols sekolah dulu perhimpunan hari isnin je, zaman skrg setiap pagi ok.
Mimpi la ko nk siapkan kerja sekolah kt kelas kalau pagi2 dh ada perhimpunan plak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
hareeeesah replied at 8-8-2022 11:54 AM
Betul. Kalau iols pun setuju je.. dah 2020 nak duduk atas tar jalan apa lagi? Takkan duduk bangku  ...

Setujoooooo
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepastu sapa yang susun dan kutip balik?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-9-2022 11:19 PM GMT+8 , Processed in 0.089797 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list