CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4881|Reply: 91

'Malu Dengan Bidan Nanti' - Seller Merapu Suruh Ibu Hamil Putihkan Paha Ditegur Doktor

[Copy link]
Post time 5-8-2022 09:33 PM | Show all posts |Read mode
Ramai peniaga produk kewanitaan suka membuat pemasaran murahan dengan menyentuh ketidakyakinan  golongan wanita.


“Kalau bawah kita longgar, nanti suami cari lain”.


“Ketiak hitam nanti suami lari, tak takut ke?”




TikTok




Begitulah antara contoh ayat perangkap yang sering digunakan penjual bagi melariskan jualan mereka.


Beberapa hari lalu, seorang peniaga di TikTok juga dilihat membuat taktik pemasaran serupa dengan mereka-reka cerita kononnya ibu bersalin harus memastikan celah kelengkang mereka putih.


Jika gelap dan hitam, katanya nanti malu pula jika ditegur doktor yang akan menyambut kelahiran bayi.


Walhal di hujung video, dia sempat mempromosikan produk pencerahan yang dijual.


Mendengar dakwaan mengarut berkenaan yang jelas bertujuan menakut-nakutkan golongan wanita, Dr Amirah Azlan tampil membidasnya.










Beliau sempat menjelaskan mengenai kandungan estrogen dalam badan yang sememangnya akan menggelapkan kulit.


Hal sebegitu adalah normal, bahkan bahagian ‘bawah’ yang terlalu putih pula berisiko menyukarkan prosedur menjahit.


Bersetuju dengan pandangan Dr Amirah, netizen membajiri ruangan komen dan berterima kasih atas perkongsian fakta berkaitan melanin itu.




Sumber: Kisah Dunia
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2022 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik suka konten Dr amirah ni. Dia buat drama realiti pesakit yg dok mai jumpa dia hari2
Tak masuk akal kengkadang tgk drama pesakit jumpa doktor ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
suruh seller tu kangkang poen dia dulu putih ke x baru org percaya produk ko..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
1st time tgk video Dr ni. Bagus penerangan dia, mudah faham. Jeles tgk kulit Dr ni cantik
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
poen memang membawa impak besar kepada masyarakat kita ye.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
"Please take noted"... serabut baca.  Overclaim timbang kilo satu hal.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg la ajal maut di tangan tuhan. Tapi kalau boleh tak nak lah mati muda mcm kembar shuk tu.


Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
ellejo: poen memang membawa impak besa ...


Haah. Teringat poen bohsia tua bau ikan kering.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2022 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak putih kan bawah? Kurangkan lemak dan selulit je. Nnti daki hilang cerahlah. Celah2 badan nak cerah kurus kan badan je.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
haifawehbe replied at 5-8-2022 10:24 PM
suruh seller tu kangkang poen dia dulu putih ke x baru org percaya produk ko..

Nanti pakai filter dah sudah xtahu poen ori atau poen filter.kt youtube ada tunjuk cina bukit pakai filter terus jadi amoi pavillion. Dahsyat betul teknologi sekarang boleh ubah paras rupa
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Setau iols tak penah sekali pun baik dokter mahupun bidan kat sepital  ckp camtu.
Sudah tentulah dorang sedia maklum tu semua disebabkan perubahan hormon.
Dorang tu hadap ramai kot pesakit yg mcm2 rupa dan bentuk.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 11:49 PM | Show all posts
Aku kini semakin tau bahawa perempuan ini are so insecure rupanya

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak kuasa nak usaha2 tukar warna kulit etc demi taknak lelaki lari.

If lelaki tu jenis shallow sangat dan pentingkan superficial traits hahhhh lari lah engkau berambus. You are not for me.
Apa punya tips lah acik2 timbang kilo ni bagi. Ingat semua dalam dunia ni based on looks je ke baru ada nilai. Puiiii.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 5-8-2022 11:49 PM
Aku kini semakin tau bahawa perempuan ini are so insecure rupanya

Sebenarnya dimomokkan insecurity tu oleh banyak pihak termasuklah golongan lelaki yang jual produk wanita macam Victoria Secrets tu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
haifawehbe replied at 5-8-2022 10:24 PM
suruh seller tu kangkang poen dia dulu putih ke x baru org percaya produk ko..

Ada ke orang melayu celah situ putih gebu mcm kulit muka?
Kalau yg kulit coklat takkan la cerah plak melainkan kena sopak.

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2022 01:33 AM | Show all posts
ellejo replied at 5-8-2022 10:26 PM
poen memang membawa impak besar kepada masyarakat kita ye.

Trutama skli utk jejantz Mulayu Melesia hahahaha.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-8-2022 01:47 AM From the mobile phone | Show all posts
haifawehbe: suruh seller tu kangkang poen  ...

Bahahahak.. u ingatkn i kt seller yg paksa i beli krim tegangkan n besarkn payudara kt i.. i tanya u guna mnjadi ke,, dia ckp of coz.. i mintak gambar sebelum n slpas,dia tuduh i gila $=k$
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2022 03:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Takde masa lah doktor dengan misi nak kelebet celah bedah ko. Dorang fokus nk kluarkan baby je
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2022 07:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 5-8-2022 11:49 PM
Aku kini semakin tau bahawa perempuan ini are so insecure rupanya

Slalu yg cmni klu kaji lbih sket u bleh tau education level dorg taraf mna…
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2022 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Halikatnya memang malu jugak la kalau celah kangkang dan cik poen hitam. Nak hilangkan tu memang tak la, letak losyen and kurangkan berat badan boleh membantu. Tak payah tggu somi nampak celah kangkang tu, diri sendiri tengok pon malu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 10:42 AM GMT+8 , Processed in 0.108995 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list