CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 232|Reply: 1

Ada Tangan Ghaib Ke Lindungi Nelayan Asing?

[Copy link]
Post time 5-8-2022 06:37 PM | Show all posts |Read mode
Pertubuhan Suara Anak Pahang (PSAP) mempersoalkan adakah wujud dalang ataupun tangan-tangan ghaib yang melindungi pencerobohan nelayan asing di perairan negara.


Presiden PSAP, Haslihelmy DM Zulhasli berkata, isu pencerobohan nelayan asing dan menjadi samseng di perairan negara bukan perkara baharu sebaliknya terus berlarutan tanpa penyelesaian konkrit.


Beliau berkata, pencerobohan yang berterusan bukan sahaja menjejaskan ekonomi negara, malah boleh menggugat sektor perikanan negara pada masa akan datang.
Pihak berkuasa perlu mempertingkatkan kawalan bagi mengelang pencerobohan nelayan asing - GAMBAR HIASAN
“Timbul persoalan, kenapa isu ini masih gagal ditangani sehingga ke hari ini sedangkan ia sudah lama berlaku dan dilaporkan?


“Adakah nelayan-nelayan asing ini dibantu oleh pihak-pihak berkenaan yang korup demi keuntungan diri semata-mata?,” soalnya dalam kenyataan di sini hari ini.


Beliau mengulas isu pencerobohan nelayan asing di perairan negara termasuk berani menghampiri kawasan pesisiran pantai mengaut segala hasil laut dan menimbulkan kebimbangan nelayan tempatan.


Mengulas lanjut, Haslihelmy berkata, PSAP berharap isu pencerobohan nelayan asing di perairan negara perlu dipandang serius kerajaan.


“Kerajaan khususnya pihak berkuasa perlu bertindak tegas mengekang kebanjiran nelayan asing mencuri hasil laut negara serta menangkap pengkhianat yang bersekongkol dengan mereka,” katanya.


Beliau berkata, undang-undang yang ketat perlu digubal dengan menggariskan mekanisme berkesan untuk menangani masalah berkenaan.


“Jika tidak, isu ini akan terus berlaku dan hasil laut negara akan terus dirompak oleh nelayan-nelayan asing yang bermaharajalela.


“Jangan kita menyesal jika suatu hari nanti kumpulan ini akan mengawal segalanya dan anak cucu kita mungkin tidak lagi dapat mencari rezeki di lautan negara,” tegasnya.
Sumber: UTUSAN
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2022 11:20 PM | Show all posts
Haslihelmy jangan hidu gam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-10-2022 10:30 AM GMT+8 , Processed in 0.075057 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list