CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Kadar kelahiran Malaysia mencapai tahap krisis

  [Copy link]
Post time 7-8-2022 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
sebab dah ramai jadi lgbt kot ???? sebabtu kadarkelahiran makin menurun ????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-8-2022 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Biaq pi la depa nak beranak sikit ke byk.. Depa lg tau ukuran baju masing2. Takat BKM, brp duit la sgt. Kalau ank tak terbela, lg naya. Amanah Tuhan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 07:11 AM | Show all posts
Semoga perkara ini dapat diselesaikan dengan cara yang lebih bijak dan efektif
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
1. Wanita sekarang berpendidikan tinggi. Rata-rata kelulusan kolej dan universiti. Mereka kejar kerjaya dan bersaing dengan lelaki.Ramai duk pulun kerja nak tunjuk yang mereka pun sama dan lebih hebat dari lelaki. Beranak ramai sudah bukan prioriti lagi kerana mengejar kerjaya. Tapi bukan semua dan ada yang prefer jadi suri rumah sepenuh masa. Dan ini membawa ke point seterusnya.
2. Gaji di Malaysia murah dan tidak sepadan dengan kos hidup. Seorang suami sebagai ketua keluarga tidak mampu menampung keluarga jika dia seorang sahaja yang bekerja.Jika perlu buat 2-3 kerja,bagaimana dengan work-life balance? Anak jarang jumpa bapak sebab si bapak tu keluar kerja dari pagi sampai lewat malam. Isteri terpaksa juga bekerja dan seterusnya stress dengan kerja di pejabat. Stress ni di bawa ke rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 07:51 AM | Show all posts
gomen penuhjer...ni swasta..mmg lah kurang..phuikkk betul..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lattehazelnut at 8-8-2022 08:31 AM
trisnalovezul replied at 4-8-2022 03:52 PM
alhamdulillah laki malaysia yang nikah sama wanita indonesia pasti dapat anak.ada kawanku ex mantan  ...


Ye lah kang laki kau mampos or kne tinggal..
Kau biar je anak ko kat sini kan..
Org lain pulak kne jaga anak kau..
Ko lari balik indon.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 08:37 AM | Show all posts
serius la...KK nun penuh je yg cekup bwk buku fink..wad bersalin pon xmenang tgn staff KKM..sape yg buat kajian ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 08:49 AM | Show all posts
biarlah kurang ...yg turun tu adalah B40
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2022 09:34 AM | Show all posts
xyah la beranak byk2... anak2 ni bila dh grad job pun takde untuk mereka. kesian
mak pak nk besarkan bergolok bergadai dgn kos sara hisup skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 02:27 PM | Show all posts
mojarean_X replied at 6-8-2022 09:56 PM
Acik batu kikir ni bidan ke?

Bidan la sangat. Bolih je.............
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Motip nak beranak reramai? Hasil perbendaharaan negara pon agih dengan tak adil, lagi nak tanggung anak keluarga Malaysia. Koserr ummah b40, m40, t20 nak migrain fikir kos sara hidup.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 12:57 AM | Show all posts
rayna_raynes replied at 7-8-2022 09:27 PM
Kalau iols subur je tapi memang tak nak anak ramai. Kos tinggi. Belanja makan pakai insurance pend ...



baguslah subur tapi rata2 kenalan rapat aku yg kahwin sampai 5 tahun pun masih tak ada anak...ramai weh
memang rezeki itu rahsia Allah tapi macam pelik kenapa susah lekat zaman sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 02:00 AM From the mobile phone | Show all posts
orkid_amani replied at 4-8-2022 04:35 PM
32 nak mengandung apa lagi? Xpenat ka nk bawak perut..nk hadap sakit beranak..nk berjaga mlm..nak  ...

Amboi kata2 u hmmm
Ramai je yg kawin muda x dapat rezeki beranak pun
Ramaiiii
Kawin awaii dah
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 06:54 AM From the mobile phone | Show all posts
johnazizul replied at 7-8-2022 06:37 AM
Cuba buat statistics keguguran dalam 2 tahun ni....

Atau kelahiran abnormal. Compare dengan zaman sebelum kowbid.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Membiak ramai-ramai tapi peluang kerja banyak di kl dan selangor aje.Bila dah habis belajar (atau tak habis belajar), semua berpusu-pusu datang sini dari segala ceruk negara. Puak kapitalis ambil peluang beli rumah untuk disewakan
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Capai krisis.biforti kena ikat poen sebab tak dak duit nak bela anak banyak sbb tak dak duit.mforti katanya tersakiti ditengah tengah.tiduapuloh mesti x nak anak ramai..kualiti drpd kuantiti katanya....suruh golongan kayangan la veranak..depa tujuh keturunan duit tak abis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2022 09:24 AM | Show all posts
krisis??
jangan risau, kalau org msia taknak beranak,
kita ada ramai pendatang asing di sini,
rohingya pun ada, boleh beranak macam lipas
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 09:31 AM | Show all posts
Edited by brego at 18-8-2022 09:43 AM
FlexyFox replied at 6-8-2022 12:43 PM
Kadar stress tinggi tu memang salah satu faktor. You perasan tak, sekarang ramai  pompuan jadi and ...
Kadar stress tinggi tu memang salah satu faktor. You perasan tak, sekarang ramai  pompuan jadi andartu. Tu pun menyumbang kpd kurang kelahiran. Bukan soal tak laku, tapi soal tak ada lelaki yg sesuai bagi mereka, katanya. Org tuduh mereka terlalu memilih tapi sure lah nak pilihkan kalau bab nak hidup dgn lelaki tu.

tak laku la tu, takde orang yang nak.
takde yang sesuai konon, semua nak ayat sedap jiwa sendiri

put in a simple word - UNDESIRABLE

memilih nak lelaki yang class A, tapi mereka pun tak mau,
lelaki class A pun cari pompuan yang muda, hot dan berkualiti

ingat pompuan jer ker tahu memilih?  

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 01:40 AM GMT+8 , Processed in 0.107505 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list