CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Kadar kelahiran Malaysia mencapai tahap krisis

  [Copy link]
Post time 6-8-2022 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
kepompong replied at 6-8-2022 10:33 PM
read between the lines

Ohh doctor bersalin kot
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-8-2022 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tu asyik penuhhh ja katil
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Bimbang sbb nanti xckup hamba abdi kan? Nanti rugi la developer buat rumah x ada org beli. Gaji 1.5k pon x ada yg nk sbb rakyat x ramai. Asik nk ikut mcm china. Cuba cek kenapa eropah boleh byr gaji mahal n brg asas murah??
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
kepompong replied at 6-8-2022 02:29 PM
HO/MO O&G yg keje kat gomen asek komplen busy tahap depress jekkk …. celah mana kekurangan. nak sur ...

Org pon xmau dah beranak sbb hadap mulut2 puaka dkt o&g tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Beranak dan anak tu jadi penerima subsidi gomen. Gomen nak kurangkan subsidi. Jadi kena la kurangkan anak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Umra ni yg ada kes tertukar baby kan
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 07:48 AM From the mobile phone | Show all posts
surfin_net82 replied at 6-8-2022 06:30 PM
Kejayaan di pihak nurse gomen yg kuat perli dan selalu suruh makan perancang.

Doctor pakar pun sama..aku pernah kene.. doctor siap ckp lg jumpa lg ye kak thn depan..aku ckp x kan dah doctor sy nak 2 org anak je.. mengandung alahan teruk x boleh makan..asyik msk air je.. doctor bls ala biasa kak..semua ckp mcm tu...tp thn depan jumpa lg.. nsb aku kekal dgn pendirian aku..dah 8thn x jumpa doctor tu..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Maknanya byk perempuan yg mula pikir bijak utk masa depan diri n keluarga
Pilihan lelaki sbg ketua keluarga berkualiti adalah terhad
Beranak pinak tp hujung2 segala bil kat rumah makan pakai si bini yg pecah kepala menanggung
Atau
Suami jenis paternal semua bende dia bayau tapi control freak n suka2 dia nak kawen 3-4 ugut bini tua jgn cerai kalau idok anak2 semua dia tuntut penjagaan...
Gitu lah realitinya hidup bersuami isteri di malaysia..kelam kelibut belaka..yg betul2 bahagia bole kira berapa kerat saje
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-8-2022 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Drp membiak generasi bodoh baiklah krgkan populatiom....klu yg famili ckplah anak srg dua..plg ramai pun 4..biar anak2 masing2 ckp duit belanja
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Gi check up kt kk br 12 weeks nurse dh remind suruh ambil pil perancang.. aku mcm terdiam kejap. Masih jauh perjalanan nk smpai ke 9 bulan dh advise ambil pil perancang.. sedangkan ni baru anak ke 2 aku setelah 8thn anak pertama.
Silap2 anak2 dia lg rapat dan byk drp aku..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 6-8-2022 11:16 PM
Ohh doctor bersalin kot

dia buat lawak 35sx you sebelum nak ada pengalaman beranak kena la preggy dulu. sblm preggy nak kena buat apa? u ni naive & pembaris sgt & fikiran yg suci murni … i selalu came across reply2 camni (gurauan 35sx) kat wasap group alumni lelama i left group
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Lampuled replied at 7-8-2022 09:28 AM
Gi check up kt kk br 12 weeks nurse dh remind suruh ambil pil perancang.. aku mcm terdiam kejap. Mas ...

ayat nurse macam tak seiring dgn pengarah hospital ni kan. Pengarah hosp ni rerupanya Dr pakar o&g tapi buat stetmen yg selfish . Stetmen yg bertujuan membesarkan poket rakan2 seperjuangan (read as: kadar kelahiran org yg educated yg akan jumpa dia mmg obviously rendah) (takat org biasa2 biforti mmg kadar kelahiran macam biasa je takkan mampu nak jumpa dorang)
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 7-8-2022 12:34 AM
Bimbang sbb nanti xckup hamba abdi kan? Nanti rugi la developer buat rumah x ada org beli. Gaji 1.5k ...

Ye..itulah maksudnya
Padahal dunia ni semakin kekurangan sumber asli
Dgn high carbon footprint lagi
Byk lak hutan nk kene ditebang utk cater populasi manusia semakin bertambah2 ni esp B40 miskin hina dina
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
kepompong replied at 6-8-2022 02:51 PM
i scroll balik. lerr yg buat statement pengarah hospital swasta sendu… kat hospital swasta mmg ad ...

Opkozz la sbb dia nak achieve KPI dia yg profit oriented tu
Mmg tu la maksudnya
Yg miskin B40 sume tu pi je la beranak kat spital gomen or tepi longkang sana..aku nk achieve KPI aku je skang ni.gitu la konsepnya
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 11:47 AM | Show all posts
Edited by ChildrenOfBodom at 7-8-2022 11:49 AM

kos sara hidup tinggi puki mana yang larat nk teran kuaq anak banyak2...

nanti bila ada news psl family yg ada anak banyak, hidup melarat, takdak apa nak makan kena kecam pulak ngan acik2 kepam forum kata asyik beranak la, dok pancut dalam laa, dah miskin buat anak banyak laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 12:14 PM | Show all posts
trisnalovezul replied at 4-8-2022 03:52 PM
alhamdulillah laki malaysia yang nikah sama wanita indonesia pasti dapat anak.ada kawanku ex mantan  ...

ko mengarut ape ni setan? nikah sama pelakor mcm kamu org indon dijamin dpt anak ke? bangang abadi sgt statement
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-8-2022 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba buat statistics keguguran dalam 2 tahun ni....
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Dgn taraf hidup skrg yg mana brg2 pun makin mahal rasanya i sendiri pun dah x mahu beranak dah. Sekali keluar beli brg rumah utk sbulan 500 x termasuk brg makanan mcm lauk2 lagi x termasuk yuran tadika anak lagi i rasa cukup la ada anak 3 org yg comel2 n sihat skrg
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 09:27 PM | Show all posts
cmf_ctrl replied at 4-8-2022 06:01 PM
adakah faktor pemakanan jadi kurang subur?? atau ubat pelik2??? atau kadar stress tinggi buat sukar  ...

Kalau iols subur je tapi memang tak nak anak ramai. Kos tinggi. Belanja makan pakai insurance pendidikan dan sebagainya tu dah ngam-ngam kemampuan iols laki bini. Tak mau beranak byk nnt tak terbela. Dahlah skrg banyak habiskan masa atas jalan je kalau time kena masuk office.

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dh tua xlrt nk tmbh anak
Rindu nk ada baby lg tp badan dh xlrt
Plus kita fokus la anak yg ada ni ckp la
Pastu simpan duit p mengembara bawa anak2. Biar terbuka sikit minda.cari ilmu Allah di seluruh dunia.impian aku yg belum tercapai hihu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 12:13 AM GMT+8 , Processed in 0.109516 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list