CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1368|Reply: 13

Transfer old whatsapp chats ke phone baru

  [Copy link]
Post time 2-8-2022 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode

Hi korang,

Nak mintak tolong sikit. Iols nak transfer whatsapp chats ke phone baru. Dah buat ikut apa yg dlm whatsapp help. Tapi bila dah siap transfer, hanya nama group chats je yg nampak kat phone baru  chats semu hilang. Kenapa ye?
Ada yg blh tolong tak? Iols dh 3 hari tak boleh guna phone baru..

Tqia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-8-2022 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Android to android ke?
Dah confirm backup mesej sebelum transfer tu? Sebab kemungkinan tak backup habis... Sebelum ni pernah buatkan mak i punya from samsung ke Samsung jugak tapi takde problem, just whatsapp tu dia recover sampai last part backup je
Contoh backup whatsapp 6.40pm, habis transfer ke phone baru 7.30pm so mesej2 antara 6.41pm-7.29pm tu mak i tak dapat... Tu je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-8-2022 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
miszclassique replied at 3-8-2022 01:00 AM
Android to android ke?
Dah confirm backup mesej sebelum transfer tu? Sebab kemungkinan tak backup ha ...

Ye, android to android.

Dah confirm semua. Ikut steps dlm ws apps. Tak jadi,.
Kmudian ikut steps dlm acik google. Tak jadi jgk.
Ikut steps dlm utube, pun tak jadi.

Adakh sb date & time google drive yg iols tandakn dlm pix ni?

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 3-8-2022 09:28 AM
Ye, android to android.

Dah confirm semua. Ikut steps dlm ws apps. Tak jadi,.

High possibility sebab kalau ikut tarikh tu, last backup yang dia save tahun 2021 tu...
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 10:15 AM | Show all posts
krustykrab replied at 3-8-2022 09:28 AM
Ye, android to android.

Dah confirm semua. Ikut steps dlm ws apps. Tak jadi,.

kat phone lama, backup dulu..
pastikan date tu adalah waktu semasa (waktu nya adalah lepas siap proses backup, itu tahun lepas punya, mana ada data yang latest)
backup ke google ID biasa kita pakai tu (google drive). contohnya krustycarb@gmaildotdot.

siap.

buka phone baru, nak senang, reinstall whatsapp semula.
pastikan hp baru dah sedia guna google id kita yang sama kat phone lama. id ni krustycarb@gmaildotdot .

dah install, buka whatsapp, whatsapp tanya restore? ye.
dari mana? dari googledrive id krustycarb@gmaildotdot .

dah.. tunggu dia restore..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-8-2022 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
blue_blur replied at 3-8-2022 10:15 AM
kat phone lama, backup dulu..
pastikan date tu adalah waktu semasa (waktu nya adalah lepas siap pr ...

Mcm ni lah steps2 yg iols ikut...yg dlm ws help, acik google, utibe..semua steps yg sama..tp still date tu tak berubah.
Iols try buat manual trf file ws pun still tak lepas.
Dah tu skg ni ws punya sekurity ketat, kalau byk kali install unistall dia bg 2-3 jam pulak kena tunggu utk reinstall...penat weh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-8-2022 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
miszclassique replied at 3-8-2022 10:13 AM
High possibility sebab kalau ikut tarikh tu, last backup yang dia save tahun 2021 tu...

Iols dh try backup byk kali still date tu tak berubah...mcm.mana ye
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 10:49 AM | Show all posts
krustykrab replied at 3-8-2022 10:22 AM
Iols dh try backup byk kali still date tu tak berubah...mcm.mana ye

p ke setting. ke account.
kalau ada lebih satu ID google, delete yang tak berkenaan/tak pakai.
kalau ada satu je ID, cuba log out.  then relogin atau sync.
tak lepas juga, tapi risiko tak pasti, delete semua ID google, add semula ID asal tadi tu.

(takde masalah kalau tak pernah tukar ID google dan ada satu ID aja)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-8-2022 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
blue_blur replied at 3-8-2022 10:49 AM
p ke setting. ke account.
kalau ada lebih satu ID google, delete yang tak berkenaan/tak pakai.
kal ...

Iols ada 1 je akaun google...
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2022 10:59 AM | Show all posts
krustykrab replied at 3-8-2022 10:54 AM
Iols ada 1 je akaun google...

pelik.. tapi nampak masalah part, nak backup tu.
try pula tutorial kat youtube: "unable to backup whatsapp" atau seumpamanya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-8-2022 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
blue_blur replied at 3-8-2022 10:59 AM
pelik.. tapi nampak masalah part, nak backup tu.
try pula tutorial kat youtube: "unable to backup ...

Ok..tq iols try..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2022 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Chuols semua..just nk hapdet..setlh berhempas pulas iols dh berjaya trf semua ws chats ke phone baru iols dn hubby

Hampir2 nk giveup dh tadi...akhirnya berjaya jgk.  Yahoooooo
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 7-8-2022 08:24 PM
Chuols semua..just nk hapdet..setlh berhempas pulas iols dh berjaya trf semua ws chats ke phone baru ...

Bagaimanakah cara penyelesaiannya?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2022 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
mtbink.com replied at 8-8-2022 07:48 PM
Bagaimanakah cara penyelesaiannya?

Ni cara iols:

a) clear semua email dlm inbox gmail yg guna utk back up ws.
b) gi ws, check 3 benda dlm pix ni. Dn pastikn google acc dlm ws ni sama dgn google id dlm google drive ( google id ni sama dgn gmail dlm a)

c)if semua ok, tap button back up. Nnt proses preparing.... dlm pix ni start. Kalau tak kluar jgk, tap button back up semula.

d) lps dh selesai proses dlm c, dia akn mula proses uploading.... pulak..
Kalau uloading ni dh sejam tak selesai jgk, ulang balik step c.
Bila dh selesai date n time  akn berubah ke current one..
Kalau tak berubah tu, kna ulang balik step c.

Try lah dulu.. apa² update sini..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 04:39 AM GMT+8 , Processed in 0.117795 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list