CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 1188|Reply: 16

[Tempatan] Kalau kadar inflasi 2.8% tak cukup baik, sila beri cadangan lain – Penganalisis.Sila sila

  [Copy link]
Post time 6-7-2022 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 6-7-2022 12:09 AM

Parti-parti politik dan pihak-pihak yang menghentam kerajaan kerana kenaikan harga barangan sepatutnya memberi cadangan bagaimana untuk menurunkan harga dan menangani inflasi yang sedang dihadapi oleh Malaysia dan seluruh dunia sekarang ini.

Penganalisis politik, Dr Azmi Hassan berkata, tindakan seperti ini bukan sahaja tidak membantu kerajaan tetapi menyebabkan rakyat lebih keliru dengan situasi semasa.

Jika berdasarkan fakta, kadar inflasi negara ini diunjurkan 2.8 peratus tahun ini, paling rendah di rantau ASEAN.

Berbanding 5.8 peratus di Singapura dan 3.6 peratus di Indonesia.

Unjuran ini, katanya, berdasarkan strategi-strategi yang diambil oleh kerajaan dalam menangani kenaikan harga barang seperti pemberian subsidi sebanyak RM77.8 bilion.


Jumlah subsidi itu juga adalah tertinggi dalam sejarah Malaysia.

“Dan kalau unjuran ini dianggap tidak munasabah oleh parti-parti politik dan pihak-pihak lain, maka maklumkan apa cadangan dan pendekatan yang mereka ada untuk membantu kerajaan.

“Cuma, pada pandangan saya dalam situasi sekarang adalah sukar untuk Malaysia mencapai kadar inflasi lebih rendah berbanding yang diunjurkan,” ujarnya.

Azmi menyarankan kerajaan untuk terus memberi penjelasan dan berdebat secara berfakta berbanding kempen turun padang yang lebih dilihat sebagai retorik semata-mata. MG

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Bank Negara tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh. Cadangan pertama utk turunkan sikit lagi. 2.0% dlm masa sebulan saja. Bagi peluang rakyat beli emas dalam tempoh tersebut sekali lagi. Kemudian naikkanlah semula 2.8%.

Penting sgt bli emas skrg. Memang tengah musim nilai emas naik dan nilai matawang kertas dan digital turun. Krisis ekonomi dunia yg sdg menekan setiap saat lagi2 lps cobid akan merosakkan nilai matawang selari dengan pertambahan dan permintaan umat manusia.

rakyat pelahap gedempol, perompak minyak masak, telur, pengguna petrol n all that jazz, tlg kurangkan demand bahan mentah Serta bahan2 asasi. Sebab  demand mcm2 la harga barang naik. Puasa. Ikut nabi puasa. Jgn sebab tamak kamu, semua orang terkene bala. Kjaan pun tak boleh da subsidise hariw2. Duit tax kitaeban perlu bayar tlg kjaan dek amerika penindas ekonomi negara2 lemah

Cadangan kedua selaraskan gaji min kepada 1200 semula demi halang kenaikan semua harga barang dan perkhidmatan (aku rasa takkan diterima) sbb dah terlanjur?

Cadangan ketiga turunkan interest rate utk loan,  sementara smpai ekonomi stabil. Then baru naikkan semula


Jadi cadangan terakhir, sila mansuhkan semua subsidi kpd semua, tiada lagi klinik hosp kjaan. Utk pekerja asing khususnya. Ini utk mendidik supaya jangn beranak pinak secara berlebihan yg menambahkn lg demand seterusnya menyusahkan m40 dn b40 sendiri, lepas beranak demand tggi duit takdak, kepala gila, jenayah naik

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 06:02 AM | Show all posts
xkan nk tanya kami basic gaji rm1500 nie....
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:42 PM | Show all posts
Gingerly replied at 6-7-2022 02:04 AM
Boleh. Cadangan pertama utk turunkan sikit lagi. 2.0% dlm masa sebulan saja. Bagi peluang rakyat bel ...

Hapus subsidi semua sedapla parti lawan janji Saya Ulang!! Hari ini angkat sumpah esok harga minyak turun, tol hapus dan PTPTN Hapus.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:44 PM | Show all posts
lu mau gaji naik aaaah??

mana boleeeeee

lu naik gaji ini bisnes mana ada untong woooooooooooooooooooo

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
buat ape bayar ko jadi pakar.cadangan aku, suruh ko resign je,perabih boreh je
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi inflasi negara jd rendah sebab subsidi .kalau tanpa subsidi ,berapa Kadar inflasi Kita?
Bagi subsidi pun bocor sampai negara pun dapat merasa tapi t20 Tak rasa ..dasar apakah ini
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
felinecat replied at 6-7-2022 02:48 PM
buat ape bayar ko jadi pakar.cadangan aku, suruh ko resign je,perabih boreh je

Setujuuuu sgt
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 03:42 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 6-7-2022 04:25 PM

mai aku bagi tips,
kalau ringgit terus jatuh lepas level rm4.50 = 1usd,
dah boleh tiru cara rakyat argentina,
untuk protect duit simpanan sendiri dari terus hilang value.

solution diaorang, beli USD.
beli guna duit lebih, dan simpan.
kat argentina, tiap kali dapat gaji tiap bulan,
price barang dah lain harga nya.

ni alternatif lain, selain dari beli emas.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
jepon tu 20tahun lepas pon harga sama mcm skrg. loan interest x sampai 1%. yearly increment pon xde la dorg, naik pangkat baru naik gaji.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 04:16 PM | Show all posts
Gingerly replied at 5-7-2022 06:04 PM
Boleh. Cadangan pertama utk turunkan sikit lagi. 2.0% dlm masa sebulan saja. Bagi peluang rakyat bel ...

i punya idea pulak.
bina terminal bas.
rakyat park kereta dalam bangunan tu
kemudian gi kerja balik kerja naik bas
Bas , teksi , Grab lepak kat situ
fare naik bas Rm 4
sebulan utk fare Rm 120-150
standard tangki minyak 40 liter
40 liter darab Rm 2.20 (harga minyak semasa)
dapat Rm 88. normally 40 liter ni tahan seminggu
dengan idea i ni 40 liter tu tahan sebulan.
Rakyat akan jimat tol , maintanaces kereta
tapi bende ni working hour sahaja.
weekend bas x jalan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 04:43 PM | Show all posts
bila lah public transport nak okay... asik dengar problematic je.... i teringin nak try naik public transport.. mengantuk laa kalo kena hadap jem...
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 04:44 PM | Show all posts
rasa cam inflation rate assumption tu terlalu conservative... maybe should be higher... nak sila sila kan orang kasi data lah... takkan public boleh petik dari langit semata
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:47 PM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 6-7-2022 11:55 PM

Penganalisis bangang. pakar ni g sekolah tak? sape lantik dia jadi pakar ni? tak kompeten langsung. tarik balik phd pakar ni kalau betul dia pakar. pecat je pakar gini otak dah bodo tak macam dalam resume dah. Kalau minyak masak naik 2.8% takdela sape2 bising. 40% kot naik rege sukati je kecam rakyat. Dahtu kalau minyak naik camtu, nasi goreng GST menteri GPA3.8 terima2jutawanemdibi tu pun tak mungkin la naik sen2 je.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 01:18 AM | Show all posts
green~tea replied at 6-7-2022 08:43 AM
bila lah public transport nak okay... asik dengar problematic je.... i teringin nak try naik public  ...

most of us perhabis kira kira 40% gaji pada kenderaan.
zaman dulu era tahun 1990an ada bas mini
tiket baru berapa sen gaji waktu tu tak besar pun
kereta dan motor bukan satu bende compulsory.
hari ini nak pergi kedai sekangkang kera tu pun
nak kena bermotor bagai. pastu kerajaan buat highway
panjang panjang. pastu stesen minyak 20km baru jumpa.
kat situ rakyat dah perhabis berapa ratus semata2 nak masuk highway.
jangan buat hal isi minyak RM 10 masuk highway.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2022 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
negara ni hasil banyak..tapi x manage properly..pemimpin silih berganti
songlap x abes...kejadian banjir kat Baling kemain juta2an kos nak repair itu ini...laju btol bagi angka
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 01:12 PM GMT+8 , Processed in 0.090593 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list