CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: SCORE

Pusat Perunding Haji Furada (PPHF) X 'The Noor By Neelofa' bukan Doyof Al Rahman Program (DARP) X Saudi Vision 2030

  [Copy link]
Post time 6-7-2022 01:43 PM | Show all posts
Edited by Incanto at 6-7-2022 01:45 PM
SharifBakhti replied at 6-7-2022 01:41 PM
Ada yang join. Ini beg haji mereka

dah zulhijjah/july dah pun

atau ada yg dah berlepas masa zulkaedah?

boleh tahan cantik gak beg
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Incanto replied at 6-7-2022 01:43 PM
dah zulhijjah dah pun

atau ada yg dah berlepas masa zulkaedah?

Mereka kan plan tarikh 10 Jun waktu tu masih dalam bulan Zulkhaedah sebab tu perkataan 'Haji Penerbangan Awal' tu besar juga dalam iklan mereka. Kita tahu apa alasan-alasan yang mereka akan beri
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 01:55 PM | Show all posts
SharifBakhti replied at 6-7-2022 11:53 AM
sistem motawif memang dah dibangunkan awal tak ada istilah last minute. Launch memang le bulan Jun s ...

haaa! yess system or apps motawif ni.. lupa lak namanya. ekceli tahun ni ramai rakyat sedunia tak prasan psal ni, i ada folo kat twitter ada ramai yg last min juga apply kat motawif ni, ada yg still menunggu lagi. moga dipermudahkan segala urusan Haji mereka tahun ni.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
lasagna replied at 6-7-2022 01:55 PM
haaa! yess system or apps motawif ni.. lupa lak namanya. ekceli tahun ni ramai rakyat sedunia tak  ...

itu selesai le nanti... lagipon perjanjian antara jemaah dengan pakej dalam motawif tu. Tahulah Saudi cari puncanya nanti sebab sistem diselarikan dengan sistem induk. Sistem ni macam sistem pakej haji untuk penduduk di dalam Saudi, senang nak cari punca dan nak denda kemudian buang pihak-pihak yang berkaitan bila buat masalah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
SharifBakhti replied at 6-7-2022 01:41 PM
Ada yang join. Ini beg haji mereka

Nak tergelak pula tengok tulisan bercampur-aduk jenis Font dan saiz. Tak nampak gaya beg rombongan puluh-puluh ribu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak bilang berapa banyak thread Lembaga NPD yang akan keluar lepas thread ni dimulakan dengan thread
Pak Ustaz Tak Tukar Baju, Tak Tidur,"-Neelofa Puji Suami Terlampau Kerja Keras, Pukul 5 Pagi Pun Masih Di Kilang

oleh : Cari-Saiful
pada 6-7-2022 jam 12:18 PM

saje nak kira sebab hari tu boleh pula diam 2 hari, ini macam mengelupur nak sembunyikan thread ni je
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
bunnyj3lly replied at 6-7-2022 11:07 AM
Kalau loan bank selalunya dah ada insurance/takaful cover. So, takde masalah kalau pergi ada hutan ...

Hmm xkn personal loan semata2 pegi haji? X elok la encourage benda ni. Dlu i belajar, kalau boleh setel la semua hutang yg ada dlu, baru namanya mampu. Tggal loan kereta 1, rumah 1 , ok dah. Tp klau buat personal loan semata2 utk haji, dah salah pula concept tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:32 PM | Show all posts
awanearisu replied at 6-7-2022 02:12 PM
Nak tergelak pula tengok tulisan bercampur-aduk jenis Font dan saiz. Tak nampak gaya beg rombongan ...

easy to say, tak cun pun beg ittew tak nmpk exclusive pun.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
SharifBakhti replied at 6-7-2022 01:41 PM
Ada yang join. Ini beg haji mereka

Apa nampak murah je? Dengan font bodoh, capital letters ntah ke mana.
Tak nampak eksklusif langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
miss_perfect replied at 6-7-2022 02:35 PM
Apa nampak murah je? Dengan font bodoh, capital letters ntah ke mana.
Tak nampak eksklusif langsu ...

Iols dr dulu cukup rengsa betul tgk org guna font comic sans tak tau kenapa
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
SharifBakhti replied at 6-7-2022 01:41 PM
Ada yang join. Ini beg haji mereka

Lawa juga begnya...yg tulisan Jun julai tu bukan imprint atas beg ye..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
miss_perfect replied at 6-7-2022 02:35 PM
Apa nampak murah je? Dengan font bodoh, capital letters ntah ke mana.
Tak nampak eksklusif langsu ...

Pls tgk elok2 ye...yg tulisan bulan tu bukan tulis atas beg...
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 6-7-2022 02:44 PM
Pls tgk elok2 ye...yg tulisan bulan tu bukan tulis atas beg...

Yang 'perform hajj with us' tu??? Bukan print atas beg juga ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 6-7-2022 02:43 PM
Lawa juga begnya...yg tulisan Jun julai tu bukan imprint atas beg ye..

beg haji ditempek lebih kepada nak tunjuk logo sebab ada yang tanya orang Malaysia join ke pakej haji furada kerjasama dengan The Noor ni. Mmg ada le yang join sebab ada tersebar gambar beg ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
miss_perfect replied at 6-7-2022 02:48 PM
Yang 'perform hajj with us' tu??? Bukan print atas beg juga ke?

Bukan print juga...yg betul2 hanya logo Dan tulisan bwh logo tu je
..Mohon tgk balik elok2
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
SharifBakhti replied at 6-7-2022 02:52 PM
beg haji ditempek lebih kepada nak tunjuk logo sebab ada yang tanya orang Malaysia join ke pakej h ...

Ada ke yg gi Haji sbb nak dpt beg???
Beg nih lebih kpd cenderahati je utk bakal Haji hajjah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 6-7-2022 02:55 PM
Ada ke yg gi Haji sbb nak dpt beg???
Beg nih lebih kpd cenderahati je utk bakal Haji hajjah

Beg ini dapat sebab ada orang join le pakej ni. Nak tempek gambar group mereka sampai ke Mekah macam mana sebab sampai sekarang tak tahu lagi sama ada mereka sampai atau tidak Arafah jumaat ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg tngah viral kat igs skrg ni pakej si jahteks ke.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 03:08 PM | Show all posts
BAYAN LI AL-HAJ #SIRI 11: HUKUM BERHUTANG UNTUK MENUNAIKAN IBADAH HAJI
10 AUGUST 2017

SOALAN
Adakah dibolehkan bagi seseorang untuk menunaikan haji melalui pembiayaan atau pinjaman institusi kewangan?

JAWAPAN

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Ibadah haji merupakan rukun Islam yang kelima dan wajib dilaksanakan oleh seluruh umat Islam yang berkemampuan. Oleh itu, kita sewajarnya berusaha sedaya mungkin untuk meletakkan diri kita sebagai orang yang layak untuk melaksanakan ibadah haji.

Merujuk kepada persoalan di atas, hukum melaksanakan ibadah haji melalui pembiayaan atau pinjaman institusi kewangan adalah dibolehkan dan diharuskan. Namun begitu, pelaksanaan ibadah haji dengan cara ini mestilah mematuhi beberapa syarat atau dhawabit yang telah ditetapkan sepertimana berikut:

Pertama: Pinjaman kewangan yang dilakukan itu tidak mempunyai unsur-unsur riba. Ini kerana hukum riba telah jelas dinyatakan haram di dalam al-Quran. Ini berdasarkan firman Allah SWT:

وَأَحَلَّ اللَّـهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا

Maksudnya: “Dan Allah telah menghalalkan berjual-beli (berniaga) dan mengharamkan riba.” (Surah al-Baqarah: 275)

Kedua: Mempunyai pendapatan yang melebihi sara diri serta orang yang di dalam tanggungannya untuk melunaskan hutang dan perbelanjaan dalam mengerjakan ibadah haji. Justeru, barangsiapa yang tidak mempunyai lebihan wang daripada pendapatannya atau pendapatannya hanya cukup-cukup untuk kehidupan sehariannya maka kewajipan untuk melaksanakan ibadah haji tergugur daripadanya sekalipun dia mengambil pinjaman daripada institusi kewangan.

Ketiga: Pinjaman yang dilakukan itu dibuat di atas dasar menyegerakan perintah Allah SWT di dalam melaksanakan rukun Islam semata-mata. Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ أَرَادَ الْحَجَّ فَلْيَتَعَجَّلْ فَإِنَّهُ قَدْ يَمْرَضُ الْمَرِيضُ وَتَضِلُّ الضَّالَّةُ وَتَعْرِضُ الْحَاجَةُ

Maksudnya: “Barangsiapa yang ingin menunaikan ibadah haji maka bersegeralah untuk menunaikannya kerana tidak diketahui bila masa sakit itu menyerang seseorang atau kenderaannya hilang ataupun datang keperluannya yang lain.” Riwayat Ibn Majah (2883)

KESIMPULAN

Kemampuan merupakan salah satu syarat wajib yang harus dipenuhi bagi sesiapa yang ingin menunaikan ibadah haji. Oleh itu, bagi sesiapa yang tidak berkemampuan maka gugurlah kefardhuan haji ke atasnya disebabkan kekurangannya. Namun begitu, bagi mereka yang mampu untuk membuat pinjaman maka diharuskan baginya untuk melaksanakan ibadah haji. Walaubagaimanapun cara ini hanya dibolehkan bagi mereka yang yakin mampu untuk mambayar semula pinjaman yang telah dibuatnya sekembalinya dari Tanah Suci.

Akhir sekali, marilah kita berdoa semoga kita dijauhi dan dilindungi oleh Allah SWT daripada perkara-perkara yang dimurkai oleh-Nya seterusnya hidup dibawah rahmat-Nya. Amin.

Wallahua’lam.

https://muftiwp.gov.my/en/artikel/bayan-li-al-haj/715-bayan-li-al-haj-siri-11-hukum-berhutang-untuk-menunaikan-ibadah-haji

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 03:12 PM | Show all posts
Jadi dah berlepas ke yang bakal haji under pakej jah ni? Wujud lagi pinjaman tanpa riba zaman 2022 Metaverse ya. Sedangkan friendly loan agreement tu harus ada interest bagai. Lainlah pinjam kawan2, cuma lambat bayar hadaplah kena sok sek.

Moga urusan bakal2 haji dipermudahkan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 03:43 PM GMT+8 , Processed in 0.093959 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list