CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: SCORE

Pusat Perunding Haji Furada (PPHF) X 'The Noor By Neelofa' bukan Doyof Al Rahman Program (DARP) X Saudi Vision 2030

  [Copy link]
Post time 6-7-2022 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 6-7-2022 02:38 AM
Bukan ke salah 1 syarat haji bebas hutang?

Kalau loan bank selalunya dah ada insurance/takaful cover. So, takde masalah kalau pergi ada hutang pun. Yg masalah, kalau hutang takde orang boleh settlekan. Nayaaaa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 11:10 AM | Show all posts
Incanto replied at 6-7-2022 10:39 AM
ada kenalan aku half melayu tp british citizen duduk UK dah pergi Mekah 2 minggu lepas
dia dgn bin ...

Yup.. that's what I said... I was merely replying to the message before that. Issue dengan westerners lain sebab mereka memang affected by Saudi last minute decision to use motawif platform which was only announced 2nd June, dan mereka buat sistem draw lot so memang ada yg sebelum tu dah confirm their place via TA tak dapat pergi sebab they don't get the space bila draw lot using individual application.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Berutang nk.gi haji..  xmolah
Meh la kita kumpul sikit2..
Panjang umo sihat.. ada rezeki kita gi.. haaa gitu kekdahnya
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:12 AM | Show all posts
Edited by antiQue at 6-7-2022 11:14 AM
SharifBakhti replied at 6-7-2022 10:25 AM
Apa ke benda "Saudi with its Vision 2030 ni memang kita faham banyak decision last minute, banyak  ...

What kind of conclusion yang you derive from my statement ni ?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:15 AM | Show all posts
Incanto replied at 6-7-2022 10:39 AM
ada kenalan aku half melayu tp british citizen duduk UK dah pergi Mekah 2 minggu lepas
dia dgn bin ...

ya btul ramai taon ni warga Uk nuu sangkut tak tau lahh sempat ke idok, moga di permudahkan. even warga US pun gitu juga, semua kena apply online no more thru dgn agency kat sna.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bunnyj3lly at 6-7-2022 11:17 AM
JunkMail replied at 6-7-2022 11:07 AM
Kalau ikut artikel page pertama tu, persoalan nya ialah why company Jah the Noor ni guna logo hampir ...


Ya.. I also think tak patut PPHF ni ala-ala copycat logo DARP. And personal loan untuk pegi haji -- dr awal I tgk iklan ni dah rasa red flag dah.

Taktau la kot ada orang terjebak juga. Tak mampu, tapi masih nk pi Haji sbb rakan taulan sibuk dapat pegi. Dah jadi nk menunjuk pulak kan..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
antiQue replied at 6-7-2022 11:12 AM
What kind of conclusion yang you derive from my statement ni ?

tulis pasal visa furada / mujamalah kemudian tulis begini, memang le akan ditanya balik sebab yang kaitan dengan Saudi Vision 2030 untuk tahun ni ialah Makkah Route
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:17 AM | Show all posts
epal_putih replied at 6-7-2022 11:10 AM
Berutang nk.gi haji..  xmolah
Meh la kita kumpul sikit2..
Panjang umo sihat.. ada rezeki kita gi.. h ...

insyaAllah.. kena istiqomah.. nk pegi berhutang, esok balik tak tau sempat ke nk byr habis hutang2 tu?
Jgn risau harga naik.. bila sampai masa kita tu, Allah cukupkan ..ameen..doa doa doa..
Jom menabung dari sekarang, ada usaha, insyaAllah akan dipermudahkan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 11:17 AM | Show all posts
SharifBakhti replied at 6-7-2022 11:16 AM
tulis pasal visa furada / mujamalah kemudian tulis begini, memang le akan ditanya balik  ...

Lenkali jangan lompat cepat sangat
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:20 AM | Show all posts
Edited by antiQue at 6-7-2022 11:25 AM
lasagna replied at 6-7-2022 11:17 AM
insyaAllah.. kena istiqomah.. nk pegi berhutang, esok balik tak tau sempat ke nk byr habis hutang2 ...

Percaya gini aja... haji tu jemputan Allah, believe it or not ia tak ada sangkut paut dengan kedudukan kewangan semasa kita pun. Sebab bila Allah dah invite, dia akan cukupkan, walau dengan cara yang kita tak sangka pun. So doa banyak-banyak.. tak perlu hutang-hutang, tapi doa supaya dijemput.. sebab bila dijemput, insyaallah He takes care of it one way or the other.

But at the same time kena berlapang dada dengan cara bagaimana manusia lain nak pergi haji. While I personally don't agree with the method, tapi kita jangan pandang rendah bila ada yang jadikannya satu bentuk ikhtiar utk mereka tunaikan haji.. at the end of the day it is between the person and God. Lagipun mufti WP pernah tulis gini, so I personally berlapang dada saja if anybody nak pilih method begitu. Wallahualam.
https://muftiwp.gov.my/en/artike ... unaikan-ibadah-haji

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
antiQue replied at 6-7-2022 11:17 AM
Lenkali jangan lompat cepat sangat

tak melompat pon sebab memang betul kan furada bukan bawah Saudi Vision 2030 kan? sebab tu ada pertanyaan sejak bila sebab nak pergi check betul ke tidak
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
antiQue replied at 6-7-2022 11:20 AM
Percaya gini aja... haji tu jemputan Allah, believe it or not ia tak ada sangkut paut dengan kedud ...

Betul.. Allah Yang tentukan Dan izinkan..kdg2 tak byk duit...tapi rezeki Allah jemput awal.. tetaplah I tak setuju.. konsep pinjam nak g Haji nie
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:28 AM | Show all posts
antiQue replied at 6-7-2022 11:20 AM
Percaya gini aja... haji tu jemputan Allah, believe it or not ia tak ada sangkut paut dengan kedudu ...

iya btul, masa iols nk ke umrah lagi sebulan, trus covid melanda, extend smp 2 taon pulak tu, dugaan sungguh. alhamdulillah dapat menjadi tetamu Allah bulan 2 (feb) lepas, syukur sgt2.. next kali ni, menabung utk haji pula insyaAllah.. tapi tak sangka ada juga org buat pinjaman ya, baru tau sbrnya.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Takkan nak berhutang untuk pergi haji? N jah ni memang gedik nak buat semua benda minggu ni ke? Flight haji furada esok… inai nunha dia tu pun nak launch minggu ni. Aiyoyo… cannot brain la.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
sistem motawif memang dah dibangunkan awal tak ada istilah last minute. Launch memang le bulan Jun sebab padan le dengan jemaah yang dibenarkan pon hanya 1juta jemaah sahaja yang dibenarkan untuk tahun ni. Saudi sudah beri amaran awal jangan buat apa-apa booking dengan travel agent di negara2 yang nak dibuat sistem motawif, siapa suruh mereka tu tak up-to-date dengan maklumat terkini
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
bunnyj3lly replied at 6-7-2022 11:15 AM
Ya.. I also think tak patut PPHF ni ala-ala copycat logo DARP. And personal loan untuk pegi haji - ...

setuju dengan ur comment ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Bising2 pasal sistem motawif di Europe, America dan Australia kenapa ye? Agen di Malaysia dah nampak benda ni boleh jejaskan ye bila sistem ni dibuat di Malaysia nanti sistem ni dibuat lebih ke arah Saudi nak simpan nama orang yang buat haji 20-30 kali sampai halang yang nak pergi pertama kali, bila tak buat sistem ni macam mana Saudi nak tahu siapa. Saudi bukan nya tak tahu apa yang jadi dalam TH tu termasuk yang terbaru ni siap ada surat layang bagai, mereka tahu ye
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 01:18 PM | Show all posts
masaalah nya org yg berhutang utk pergi haji ni lebih suka dgr cakap org sekeliling dari firman Allah

Rukun Islam ke lima kata Menunaikan Haji bagi yg berkemampuan

why gelabah sampai nak berhutang? Pakej mahal sampai RM79 K plak tu.
Pasang niat, usaha utk cukupkan simpanan, doa bnyk bnyk. Inshaallah panggilan Illahi akan tiba. Tak payah pergi umrah, save duit utk haji
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
nurul_akmar replied at 6-7-2022 08:24 AM
laaaa.. ada ke org join hj under the noor ni? igtkan rakyat msia buat donno je..

Ada yang join. Ini beg haji mereka

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
SANKURIANG replied at 6-7-2022 07:58 AM
Pihak berkuasa tak nak siasat ke? Tengok ka5 tiktok dah ada yg tersadai, tak dapat visa...bayaran da ...

benak2 tak diberi info macam mana nak backup
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 07:30 PM GMT+8 , Processed in 0.087481 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list