CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: SCORE

Pusat Perunding Haji Furada (PPHF) X 'The Noor By Neelofa' bukan Doyof Al Rahman Program (DARP) X Saudi Vision 2030

  [Copy link]
Post time 6-7-2022 08:28 AM | Show all posts
haji furoda ni haji ape? pakai visa pelancongan ke ape?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
lasagna replied at 6-7-2022 08:26 AM
mana sempat dah pun.. pastu over expenses jer ni.. some pakej furada pun harga dlm lingkungan 45-50k ...

My friend g Furada under ATM…Alhamdulilah dh sampai Mekah, rm38k
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:43 AM | Show all posts
miszsusy replied at 6-7-2022 08:32 AM
My friend g Furada under ATM…Alhamdulilah dh sampai Mekah, rm38k

waaa alhamdulillah.. kira RM38k tu mampu milik lagi uols and iols purcaya dah berlepas awal. hat yang ni sgt suspicious, tau laa pakej mahal, tp ni mahal bebenor pastu camne visa apa semua bleh ke siap cepat, sedangkan negara belah2 europe pun byk tak lps lagi iols baca.. fuhhh jauh beza 38k tu dgn 79k.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:45 AM | Show all posts
shinkansen22 replied at 6-7-2022 08:28 AM
haji furoda ni haji ape? pakai visa pelancongan ke ape?

Pakej Furada. bukan haji furada. pakej ni dia tak folo muassasah dari Lembaga Tabung Haji, so pakej luar yg perlu fork out money lebih, but surely akan sampai ke Mekah insyaAllah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Incanto replied at 6-7-2022 07:25 AM
ramai yg ada housing loan, car loan masa pergi haji

tapi kalau meminjam spesifik utk tunaikan haj ...

tu loan biasa la..kan dah kata menunaikan haji bg yg mampu maknanya kalau tak mampu pelan2 la kumpul duit takyah berhutang bagai..apa punya ngang nak pi haji berhutang - betul2 dah mcm terpesong
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
SANKURIANG replied at 6-7-2022 07:58 AM
Pihak berkuasa tak nak siasat ke? Tengok ka5 tiktok dah ada yg tersadai, tak dapat visa...bayaran da ...

benak akan kata tiada rezeki..bukan salah sapa…bila nak refund benak relax je padahal byk kot 79k..penonggang terus menonggang takde rasa bersalah
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Incanto replied at 6-7-2022 07:25 AM
ramai yg ada housing loan, car loan masa pergi haji

tapi kalau meminjam spesifik utk tunaikan haj ...

Housing n car tu i faham lg. Tp klau smpai personal loan utk gi haji, rasanya xkena dah tu. Syarat haji pon “utk yg mampu” . If smpai meminjam2 tu belum mampu
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
jihyomelly replied at 6-7-2022 08:57 AM
benak akan kata tiada rezeki..bukan salah sapa…bila nak refund benak relax je padahal byk kot 79k ...

Tu pon klau refund. Takut jd kes refund separuh. Tp benak mesti xberani nk bising2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 09:06 AM | Show all posts
shinkansen22 replied at 6-7-2022 08:28 AM
haji furoda ni haji ape? pakai visa pelancongan ke ape?

Visa pelancong hanya boleh dipakai untuk umrah, tak boleh pakai untuk haji.

Haji menggunakan visa furada / mujamalah.. it is direct visa haji yang dikeluarkan oleh kedutaan Arab Saudi atas budi bicara dan tak akan kacau kuota Tabung Haji pun. So ianya tak tertakluk kepada pendaftaran di Tabung Haji.
Tabung Haji menggunakan visa muassasah, malah pakej-pakej haji di bawah kelolaan 21 Pengelola Jemaah Haji (PJH) yang diiktiraf oleh TH (macam Andalusia, TH Travel, Wira Saujana, MKM etc) pun masih menggunakan visa muassasah dan tertakluk kepada kelulusan Tabung Haji. Tapi some of the PJH pun ada tawarkan perjalanan menggunakan visa Furada / Mujamalah ni, normally for their high end packages. Selain dari 21 PJH ni, travel agent yg lain tak ada allocation untuk visa muassasah jadi mereka bergantung kepada visa Furada / Mujamalah. Kalau nak pergi haji menggunakan visa furada / mujamalah, sebaiknya pergi dengan 21 PJH ni instead of pergi dengan TA yang bukan dari PJH sebab kebiasaannya isu-isu berkaitan visa furada ni timbul dengan TA yang bukan PJH.







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
antiQue replied at 6-7-2022 09:06 AM
Visa pelancong hanya boleh dipakai untuk umrah, tak boleh pakai untuk haji.

Haji menggunakan vis ...

Terima kasih sis atas pencerahan! Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 09:12 AM | Show all posts
Edited by antiQue at 6-7-2022 09:53 AM
lasagna replied at 6-7-2022 08:43 AM
waaa alhamdulillah.. kira RM38k tu mampu milik lagi uols and iols purcaya dah berlepas awal. hat y ...

It is pretty common aja for haji menggunakan visa furada / mujamalah ni jadi mahal sikit. If you see the one offered by Travel Agent yang included as Pengelola Jemaah Haji yg listed by Tabung Haji, visa furada rata-rata digunakan utk their high end packages. Travel Agent yang listed as PJH, walaupun mereka ada kuota visa muassasah under TH, banyak yang also offer visa furada ni for their middle tier to high end packages.
  
Yang offer murah-murah ni biasanya bukan PJH, dan yang ada isu pun normally yang bukan PJH sebab mostly yang bukan PJH ni mereka rely on ihsan penerima visa furada. Tu yg sometimes ada issue last minute etc, tak semua, tapi yg ada masalah visa furada ni memang biasanya TA yang bukan PJH.

The Noor ni is NOT part of PJH, so am not sure of that, dan kalau fly 7hb tu dah the day of tarwiyah, biasanya masa tu dah not landable (hahaha). But tahun ni is known to be a bit special sebab banyak ruang tak dipenuhi, mungkin sebab syarat-syarat ketat tu menjadikan ramai yg akhirnya tak boleh pergi, hence even PJH sampai ke saat-saat akhir masih ada yg advertise their furada packages sebab they have the allocation but no takers. Ramai aja yg dah pergi haji, tapi sebab furada masih ada ruang kosong, ramai aja yang ada duit tapi dah pernah pergi haji, decide last minute to take the space and go for the 2nd time using PJH. So wallahualam on this The Noor, doa yang baik-baik untuk semua yg berhajat utk pergi haji, doa juga yang baik2 utk mereka yang berusaha menawarkan ruang utk orang pergi haji. Saudi with its Vision 2030 ni memang kita faham banyak decision last minute, banyak surprise juga.

Western countries issue is different, Americas Europe and Australasia memang last minute early of June Saudi decide nak ubah their policy with the region. Saudi dah tak allow travel agencies from the countries untuk bawa jemaah, tapi force everybody to use motawif platform to apply visa and package individually direct with Saudi. And kenapa mereka lambat sebab Saudi decide utk these countries mereka nak draw lot, so they determine tarikh tutup dan start draw lot untuk pilih sapa nak gi. So isu mereka lain, mereka ni mula2 dah arrange dengan travel agents in their countries, suddenly early of June last minute Saudi tukar policy and everything goes upside down.





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
antiQue replied at 6-7-2022 09:12 AM
It is pretty common aja for haji menggunakan visa furada / mujamalah ni jadi mahal sikit. If you se ...

Apa ke benda "Saudi with its Vision 2030 ni memang kita faham banyak decision last minute, banyak surprise juga" ni? Semua benda Saudi Vision 2030 dirancang masuk minit mesyuarat le. Sejak bila hal-hal berkaitan furada masuk dalam Saudi Vision 2030 ni tahun ni? Visa Furada Kementerian Luar negeri Saudi yang keluarkan dan tak diperkenalkan apa-apa sistem lagi yang boleh dikaitkan antara furada dan Saudi Vision 2030 untuk tahun ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 10:30 AM | Show all posts
Klo esok flight, hr ni dah siap2 packing laa kan.
So ade ke spe2 tau yg bakal pegi dgn package The Noor ni, dah dpt detail, packing apa brg ap smua ke?
Ermm moga dipermudahkan pergi, kesian plk.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 10:32 AM | Show all posts
jihyomelly replied at 6-7-2022 08:57 AM
benak akan kata tiada rezeki..bukan salah sapa…bila nak refund benak relax je padahal byk kot 79k ...

kalau pakej furada noor ni tak sempat fly, dan tak refund.....pasni jah pakai purdah tutup satu muka

biar org tak kenal

tp harap jah refund lah...okay Jah? Tak baik niaya org, be nice to yr fellow muslims
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 10:39 AM | Show all posts
antiQue replied at 6-7-2022 09:12 AM
It is pretty common aja for haji menggunakan visa furada / mujamalah ni jadi mahal sikit. If you se ...

ada kenalan aku half melayu tp british citizen duduk UK dah pergi Mekah 2 minggu lepas
dia dgn bini apply online, Saudi govt issue ticket dan visa direct kat derang

ni inisiatif baru Saudi dgn UK, tak pakai travel agent

kira dia nasib baik lah dah lepas, ada juga yg tersangkut





Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
madamms1 replied at 6-7-2022 08:17 AM
hari ni pulak dah 6.7

mereka kata selagi belum tarikh 7hb... tak pe le kita tunggu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 10:43 AM | Show all posts
kalau tak mampu, haji tu tak wajib jadinya kan.. kalau sampai buat loan, maksudnya tak mampu la tu kan? atau kalau tak mampu bayar balik loan tu, baru consider tak mampu?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 10:50 AM | Show all posts
JunkMail replied at 5-7-2022 10:34 PM
Naya Pak Karim....
Pergi haji selepas bebas hutang ❌
Pergi haji buat hutang ✅

Janji ada title "Haji/Hajah"
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Incanto replied at 6-7-2022 10:39 AM
ada kenalan aku half melayu tp british citizen duduk UK dah pergi Mekah 2 minggu lepas
dia dgn bin ...

Jemaah Europe, America dan Australia mereka guna app Motawif
https://www.motawif.com.sa
tahun pertama diperkenalkan memang dijangka masalah tu. walaubagaimanapon bila ada masalah dalam sistem motawif ia jadi satu hal yang pihak saudi akan ambil peduli tapi furada yang agen Malaysia buat ni Negara Saudi tak campur tangan pasal flight ke refund ke semua antara peserta pakej dan agen Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ikut artikel page pertama tu, persoalan nya ialah why company Jah the Noor ni guna logo hampir sama dgn DARP tu? Jah kena address issue ni sebab similar sangat rupa parasnya cuma beza pokok dgn Kaabah tu je. Ini boleh menyebabkan orang terconfuse atau assume Jah ada collaboration dgn Saudi? Atau Jah memang nak portray sebegitu to attract more clients?

Jah Jah... Sangat tidak professional dan manipulative..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 06:32 PM GMT+8 , Processed in 0.076383 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list