CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: SCORE

Pusat Perunding Haji Furada (PPHF) X 'The Noor By Neelofa' bukan Doyof Al Rahman Program (DARP) X Saudi Vision 2030

  [Copy link]
Post time 7-7-2022 09:12 AM | Show all posts
mamaneesa replied at 7-7-2022 07:50 AM
Saja search kat fb pasal PPHF ni, jumpa post sorg ni yg ambk pakej dgn PPHF, last post dia smlm stil ...

cer uols screenshot tepek kat sini. leh kumpul jadi bukti. kesian gak kalau kene scam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2022 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
SANKURIANG replied at 7-7-2022 07:45 AM
Fly ke mana???? Orang dah start gerak ke Arafah dah ni......

Entah la..masih belum habis 7hb lg jd masih berharap

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Dari amik pakej furada yg takde jaminan ni baik ambil pakej swasta kuota tabung haji.
Cousins aku dah berapa pasangan pergi pakej mcm ni, tak de masalah pun.
Lepas 5 tahun register kat tabung haji, buat rayuan. Bagi surat rayuan pada TA, dia org yg uruskan.
Kalau TA bagitau dah dpt panggilan, boleh check nama kat TH.
Kos dalam 40k - 50k.
Ok lah, kos mcm tu, nak beribadah lebih selesa...tak perlu 40k berkali-kali buat haji amik kuota org lain.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 09:54 AM | Show all posts
sahih ke tak ni ... takutnya
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 09:56 AM | Show all posts
slyfynx replied at 5-7-2022 08:51 PM
Pe mende program haji dgn pinjaman peribadi?
Gilo ape

tu la...  sebab syarat haji - berkemampuan dan bebas dari hutang...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum buat apa-apa bayaran, check dulu samaada TA ada dalam senarai TH tak.
Kalau ada, InshaAllah, tak de masalah sebab ada cousin aku pergi guna pakej TA yg tak berapa dikenali tapi ada dalam senarai. Alhamdulillah semua perkhidmatan seperti yg dijanjikan
https://www.tabunghaji.gov.my/ms/senarai-pjh-1443h2022m
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 09:56 AM | Show all posts
emera replied at 5-7-2022 09:55 PM
Lusa laa patut fly kan? Kawan aku baru bagi tau hari tu, hati-hati dengan pakej furada. Nak buat haj ...

ex SGM aku dah terkena...  memang dia bengkek habis dengan manager bodo aku tu sebab dia yang propose pi furada pakai travel agent "kawan" dia...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
orkedkecik replied at 7-7-2022 06:05 AM
Tao sangka sampai offer loan,memang penunggang agama sungguh,rukun islam sendiri dah sebut menunaika ...

Hukum amik loan utk haji xdela haram. Loan mestila amik islamic. Mampu tu bsr maknanya.. dia masih mampu nk amik loan dan byr tu pun xde masalah. Lain la hutang keliling pinggang,anak tak terurus,nafkah keluarga terabai tapi dlm kepala asyik dok pikir nk buat haji je..kemut dlm belanja keluarga sbb menabung utk haji pun haram.. skrg plk dh byk pun pakej installment ni. Ada member fb aku buat utk umrah. Haji comjng soon katanya..tgh belajar belajar strategi. Utk umrah, Byr 4k,blh gi umrah.pastu bulan bulan byr 200. Org kaya buat pakej..sambil tolong sempurnakan hajat org yg berimpian. Alhamdulillah..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2022 10:00 AM | Show all posts
Edited by madamms1 at 7-7-2022 10:03 AM
auntyonion replied at 7-7-2022 09:42 AM
Entah la..masih belum habis 7hb lg jd masih berharap

kalau tak dapat p tu mmg dah bukan rezeki...tapi kalau kena scam tu tak tau la nak cakap mcm mana...jadikan pengajaran..

parents i dulu nak p umrah...dah sampai airport dah pun tunggu nak fly.... masa boarding call tu tetiba abah i jadi sesak nafas....terus tak dapat p..

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:06 AM | Show all posts
auntyonion replied at 7-7-2022 09:42 AM
Entah la..masih belum habis 7hb lg jd masih berharap

aku doakan semua dapat pergi dan dapat haji mabrur . Kesian mereka yg berharap.
Aku tak suke Jah tp takdelah aku nak seronok kalau org yg nak pergi haji terkandas supaya Jah dapat malu. Sebab dia mana ada sifat malu.

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:07 AM | Show all posts
oklatu85 replied at 7-7-2022 07:22 AM
Okay Ada. Satu Lagi kemusykilan.... kalau take up loan under pakej ni..approve and last minit... Dap ...

tu satu hal...  yang paling aku nak tau, diorang akan dapat full refund tak?
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
madamms1 replied at 7-7-2022 10:00 AM
kalau tak dapat p tu mmg dah bukan rezeki...tapi kalau kena scam tu tak tau la nak cakap mcm mana.. ...

Tula..ada yg berkemampuan tp xde rasa pn nak pegi..meols ckp je sbb Allah x jemput..sbb tu xde rasa nak pegi walopon dia mampu..ada pulak m.ni dah full bayau tp status masih xpasti..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Incanto replied at 7-7-2022 10:06 AM
aku doakan semua dapat pergi dan dapat haji mabrur . Kesian mereka yg berharap.
Aku tak suke Jah t ...

Ya sbb pegi haji bkn murah dan bkn selalu..semoga adalah penyelesaian utk mereka2 yg tersadai..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:28 AM | Show all posts
eyansss replied at 7-7-2022 10:07 AM
tu satu hal...  yang paling aku nak tau, diorang akan dapat full refund tak?

aku rasa tak

dulu aku nak pergi umrah tahun 2020, semua dah book tapi sbb covid kena batal. Agen aku reputable juga, tapi dia tolak sikit sbb katanya dia pun tak dapat balik full refund. Lambat juga dapat balik duit
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:33 AM | Show all posts
winky1 replied at 6-7-2022 04:11 PM
My jiran kerja TH. Sgt baik dgn I. Byk kali my cousins pressured I minta tolong ..dua benda sbb I  ...

Hi tt, you ada sama pemikiran dengan my dad. Ibu i selalu la bagi hint yang kawan-kawan dia pergi haji guna pakej.
Tapi my dad punya prinsip dia akan pergi kalau namanya dipanggil Tabung Haji walaupun duit nak pergi haji tu sedia ada cukup.
Sebab katanya taknak terambil tempat orang yang sepatutnya pergi. Harap la parents I dapat pergi Haji sementara masih kuat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:44 AM | Show all posts
Incanto replied at 7-7-2022 10:28 AM
aku rasa tak

dulu aku nak pergi umrah tahun 2020, semua dah book tapi sbb covid kena batal. Agen  ...

alahai...  rm79k tu bukan sikit tu...  nak2 pulak kalau diorang buat loan macam jah suruh...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2022 10:48 AM | Show all posts
eyansss replied at 7-7-2022 10:44 AM
alahai...  rm79k tu bukan sikit tu...  nak2 pulak kalau diorang buat loan macam jah suruh...

kalau agen bersimpati, dia refund semua wpun dia terpaksa tanggung rugi
ada travel agent bukan umrah/ haji yg refund semua yg customer bayar sbb trip cancelled
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa2 yg nampak pasal jemaah tersangkut visa ni kat FB ke twitter ke Tiktok ke harap2  screenshot sebagai bukti. Btw aku komen ni supaya benang ni sentiasa up.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 6-7-2022 07:58 PM
Setau meols loan rumah je yg dah masuk takaful tu. Kalau pl rasenye takde. Mcm ptptn pun ada takaf ...

Personal loan skrg ada dh masuk takaful. Dia akan auto deduct dr loan amount k. Single premium. Dia sekali tolak jer utk cover loan
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2022 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
eslimau replied at 7-7-2022 10:33 AM
Hi tt, you ada sama pemikiran dengan my dad. Ibu i selalu la bagi hint yang kawan-kawan dia pergi  ...

Kalau pergi guna pakej, tak terambil hak org lain sebab TH mmg akan bagi kuota pada TA yg berdaftar dgn TH.  Itupun kena tunggu 5 tahun lepas daftar, baru diberi peluang.

Cuma, kalau kali ke2 mungkin terambil hak org lain sbb walaupun ikut pakej, ramai juga yg haji kali pertama masih menunggu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 02:26 PM GMT+8 , Processed in 0.338258 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list