CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1491|Reply: 23

[ILMU MUDAH]: Influenza-Like Illness (ILI)

  [Copy link]
Post time 30-6-2022 10:05 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 30-6-2022 10:09 PM

Influenza-Like Illness (ILI) adalah satu category penyakit respiratory yang betul2 sebagaimana namanya, iaitu jangkitan seolah2 Influenza. Apabila sudah diketahui dari tests bahawa penyakit seseorang itu adalah kerana Influenza, maka kita diagnose dia sebagai ''Influenza'' dan kita tidak lagi diagnose sebagai ILI.

Cara untuk diagnose ILI ialah:
-non-specific Respiratory illness (jika specific eg TB, maka kita tidak lagi diagnose dia sebagai ILI)
-fever > atau = 37.8C
-cough dan sore throat
-tiada penyebab yang diketahui kecuali Influenza

Jadi, jika seseorang itu datang dengan fever, lemah2 badan, batuk, bersin, kahak, berhingus, tak sehat dan kita tidak tahu sebab dia tetapi kita tengok seolah2 ianya Influenza, maka kita diagnoses dia sebagai ILI. Jika dia ada tanda2 pneumonia contohnya, maka kita dianose sebagai pneumonia lah, dan kahaknya akan memberitahu kita apakah penyebabnya eg Streptococcus ke etc. Disini, jelaslah ianya bukan ILI.

ILI ni banyak penyebabnya (eg RSV, Rhinoviruses, Adenoviruses, Coronaviruses termasuk COVID-19, Influenza viruses, parainfleunza viruses etc), sila lihat diagram dibawah.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-6-2022 10:45 PM | Show all posts
ini hanya penerangan ringkas kerana ramai asked adakah ini pandemic baru, would it be dangerous etc.
ianya hanya an umbrella term untuk respiratory illness yang belum kita ketahui

(caveat nya ialah kita kena faham bahawa Influenza pun is known to cause ILI, and if the cause of an ILI is known to be influenza, the diagnosis in that person can still be known as ILI - sila lihat definasi nya di atas.. walaupun in general, we would simply call that person's diagnosis as Influenza je lah, sebab sudah ada lab results nya kan?).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 09:30 AM | Show all posts
good one
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-7-2022 02:13 PM | Show all posts

ramai org tanya pandemik baru apakah ini
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 08:27 PM | Show all posts
sbb tu kita kena jga kebersihan, tak tahu org sekeliling kita mcm mana. balik je kena mandi and basuh baju bersih2 guna washig machine
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 09:49 PM | Show all posts
kalau persekitaran pun tak bersih macam mana nak bebas dari penyakit
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Mudah berjangkit ke?

Ramai cakap influenza ni lagi sakit drp kena covid. Betul ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2022 12:34 AM | Show all posts
apa2 pn yg penting kena jga kebersihan, beli sanitizer ke atau washing machine yg anti bacteria, so far tahu panasonic punya washing machine ada anti bacteria
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-7-2022 02:26 AM | Show all posts
awanrindu replied at 18-7-2022 08:27 PM
sbb tu kita kena jga kebersihan, tak tahu org sekeliling kita mcm mana. balik je kena mandi and basu ...

iya, betul.
di negara banyak air macam Malaysia, mandi selepas kerja adalah penting.

sebagai nota ringkas, oleh sebab ILI dan banyak penyakit2 respiratory lain spreadnya adalah dari aerosol, teruskan lah pakai mask.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-7-2022 02:29 AM | Show all posts
blaalaaa replied at 18-7-2022 09:49 PM
kalau persekitaran pun tak bersih macam mana nak bebas dari penyakit

ya, contohnya, jika kita lungs kita tak ada TB, tetapi lungs pekerja2 asing dimana TB adalah merebak liar dinegara mereka, maka air that they breathe out itu masih mempunyai TB dna kita boleh berjangkit dari nya. NB: bukan semua negara wajibkan BCG vaccination melawan TB macam negara kita.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-7-2022 02:53 AM | Show all posts
chit_ana replied at 19-7-2022 01:05 AM
Mudah berjangkit ke?

Ramai cakap influenza ni lagi sakit drp kena covid. Betul ke?

Covid-19 disebabkan oleh SARS-CoV-2 virus yakni variant kepada common Coronavirus family; new variants sentiasa keluar.
Influenza (Flu) disebabkan oleh Influenza A dan Influenza B; annually, new variants keluar.

Covid-19, setakat ini, didapati lebih contagious dari Flu.
Covid-19 setakat ini, didapati lebih tinggi kadar kematian dari Flu.

Tengok juga these threads, sedikit info tambahan:
[ILMU MUDAH] Kadar Kematian Dari Jangkitan Sesetengah Viruses Termasuk Covid-19 - Perubatan - Kesihatan - Forum - CARI Infonet

[ILMU MUDAH]: Flu v Cold (selsema) - Perubatan - Kesihatan - Forum - CARI Infonet

Nota 1: mungkin suatu ketika, Covid-19 akan jadi macam selsema biasa (Cold). Namun buat masa ini, ianya lebih buruk dari Flu dan jauh lebih buruk dari Common Cold
Nota 2: Influenza A adalah lebih teruk dari Influenza B dan lebih teruk dari Influenza C
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-7-2022 02:54 AM | Show all posts
abnegation replied at 20-7-2022 12:34 AM
apa2 pn yg penting kena jga kebersihan, beli sanitizer ke atau washing machine yg anti bacteria, so  ...

juga, mungkin, teruskan pakai masks
basuh tangan tu absolutely lah nombor 1
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2022 11:31 PM | Show all posts
beli je lah washing machine panasonic ada anti bacteria characteristic
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2022 11:33 PM | Show all posts
blaalaaa replied at 18-7-2022 09:49 PM
kalau persekitaran pun tak bersih macam mana nak bebas dari penyakit

kena pastikan diri kita bersih jgak,pkai baju bersih. skarang washing machine dh ada bnyk traits untuk mudahkna kita mcm anti bacteria feature
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2022 11:58 PM | Show all posts
chit_ana replied at 19-7-2022 01:05 AM
Mudah berjangkit ke?

Ramai cakap influenza ni lagi sakit drp kena covid. Betul ke?

macam senang berjangkit jugak infuenza ni. so memang kena betul2 jaga kebersihan diri jugak disamping jaga jarak and kalau ada orang batuk atau selesema jangan dekat-dekat
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2022 12:02 AM | Show all posts
fidra replied at 20-7-2022 11:33 PM
kena pastikan diri kita bersih jgak,pkai baju bersih. skarang washing machine dh ada bnyk traits u ...

ada tak silap i brand panasonic front load yang ada features blue ag+ yang boleh bunuh bacteria up to 99.9% and ada perlindungan dari kuman jugak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-7-2022 11:35 PM | Show all posts
fidra replied at 20-7-2022 11:31 PM
beli je lah washing machine panasonic ada anti bacteria characteristic

ada macam2 jenis washing machine yang boleh bunuh bacteria ni, so kena pandai survey and research jugak since kita nak pakai washing machine ni untuk jangka masa yang lama
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2022 11:39 PM | Show all posts
ipes2 replied at 20-7-2022 02:54 AM
juga, mungkin, teruskan pakai masks
basuh tangan tu absolutely lah nombor 1

pakaian pun kena sentiasa bersih selalu, kalau balik dari kerja terus mandi jangan buat benda lain dulu, baju terus basuh kalau boleh, jadi kemungkinan untuk bacteria dan kuman tu ada kat persekitaran kita jadi sikit
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2022 01:56 AM | Show all posts
blaalaaa replied at 22-7-2022 11:35 PM
ada macam2 jenis washing machine yang boleh bunuh bacteria ni, so kena pandai survey and research  ...

panasonic have some pretty feature and design for its washing machine
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2022 02:18 AM | Show all posts
abnegation replied at 22-7-2022 11:39 PM
pakaian pun kena sentiasa bersih selalu, kalau balik dari kerja terus mandi jangan buat benda lain ...

beli je panasonic punya wahsing machine, settle dorg ada anti bacteria punya function and masa membasuh pn dlm 38 mins je
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 12:32 PM GMT+8 , Processed in 0.137280 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list