CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2155|Reply: 20

Penangan Mat Kilau! Dua Negara Berbalah Asal Usul Silat, Yayan Ruhian Beri Nasihat

  [Copy link]
Post time 30-6-2022 04:47 PM | Show all posts |Read mode
Sumber: Google Image


Sejak filem Mat Kilau ditayangkan di pawagam Malaysia, nama pelakon Yayan Ruhian semakin mendapat perhatian. Siapa sangka, pelakon aksi dari Indonesia ini sebenarnya pernah muncul dalam beberapa filem antarabangsa. Namun, Yayan kelihatan sentiasa merendah diri di sepanjang penglibatannya dalam industri perfileman.


Sumber: Google Image




Untuk pengetahuan semua, pelakon berusia 53 tahun itu sebelum ini pernah menolak tawaran untuk berlakon dalam filem aksi John Wick 3. Menerusi portal Tempo, Yayan berkata dia terpaksa menolak untuk berlakon dalam filem antarabangsa itu kerana jadual penggambaran filem Mat Kilau sama dengan tarikh filem hollywood berkenaan. Yayan juga berkata dia melepaskan peluang itu kerana bersikap profesional dengan kontrak produksi di Malaysia.


Sumber: Google Image




Walau bagaimanapun, sejak filem Mat Kilau ditayangkan, berlakunya percanggahan mengenai asal usul silat sehingga berlakunya perselisihan faham antara rakyat Malaysia dan Indonesia.





Apabila ditanya mengenai isu ini, Yayan berkata bahawa  silat merupakan salah satu seni untuk menyatukan hubungan di antara dua negara ini.


Selain berkongsi bahasa yang hampir sama, kita juga berkongsi seni yang sama.


Menerusi akaun YouTube mStar, Yayan juga mengambil kesempatan itu untuk menasihati agar rakyat Malaysia dan Indonesia mampu menjadikan seni silat itu sebagai satu langkah untuk eratkan silaturrahim. -CARI




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-6-2022 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
biasalah jiran sebelahhhh...
jenis denial gituhhhhh
dah lali dengan malon maling melon lemon giveaway
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 08:31 PM | Show all posts
semoga indon cecepat claim artis terpaling itu menjadi milik dorang.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahahaha tunggu sikit lagi depa claim mat kilau asalnya dari Indonesia
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 09:46 PM | Show all posts
gue pasti keanu reeves itu punya asal Indonesia.. nendanya keanu reeves itu adalah pendatang tiong hua yang dahulunya tinggal di jawa.. lalu berhijrah ke hawaii kerana mahu menyelematkan diri dari dibunuh askar jepang menaiki tongkang titanik yang di pandu oleh van der wijk kakeknya pemain liverpool van dijk.. jadinya lahir bunda kepada keanu reeves yang berkahwin sama pak reeves yang baru pulang dari lubnan.. lalu terhasillah keanu reeves... lihat wajahnya.. persis bintang sinetron richard kevin dalam sinetron yasmin samanya nabiela syakieb itu yach....



prffffffffffffffffffffffffght
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
aku benci bangsa sana nilah dia perangai kuat claim jerebu tu kau tak nak claim ke hanat…

kalau kotg tgok badminton malaysia open sampai ea sorak bunyi ea ea pun dia claim dia punya, bingai!
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Yayan ni sangat humble, bahasa juga helok tersusun baik setiap kata2 heol bila jawab soalan wartawan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Semua lah dia nak claimmm...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-6-2022 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Alang2 nk claim tu kan.. Amik skali dato vda, alep sukri, sajat ngn sapiey eyas tu haaa.. Iqbal pun kowang leh amik.. Kami br free..
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak semua suka claim mcm ni tp segelintir yg bingit yg uneducated , katak bwh tempurung. sape yg follow pageant lg menyirap rasanya. Costume ulek mayang pun kena claimed.
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
pemberita tu muda lagi dah kenapa panggil kamu kamu kamu kamu Adoiii Cuba la berhemah sikit panggil bapak yayan ke.. pak yayan ke.. uncle ke..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 08:56 AM | Show all posts
Tak malu nyanyi semula lagu2 hits Malaysia..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Best pokcik ni berlakon, umur dah 53 tapi lincah tangkas
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang sebenarnya bukan setakat silat, taekwondo Dan kamehameha,m daud Kilau pun asal is indonesya.bima Sakti pun asalnya Indonesia, multiverse pun asal Indonesia kamar Taj Kan Bahasa the indon
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 09:59 AM | Show all posts
Biasalah chuolls, yindon darul claimmm.. Sikit masa lagi dia claim Malaysia tu pulau yindon
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
SonicSiLandak replied at 30-6-2022 09:46 PM
gue pasti keanu reeves itu punya asal Indonesia.. nendanya keanu reeves itu adalah pendatang tiong h ...

Hahahhahaha hahahaa aa... Tersembur kopi ak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2022 12:13 PM | Show all posts
shida81 replied at 1-7-2022 11:59 AM
Hahahhahaha hahahaa aa... Tersembur kopi ak

trima kasih buk shida.. karna sudi mmbaca certot saya.. yach..



Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 12:21 PM | Show all posts
yindon mana suka meleis...diaorg suka duit meleis dgn ic biru jeeee
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 12:39 PM | Show all posts
semua diorg nak claim..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Claim trisna cpt skit
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 02:23 PM GMT+8 , Processed in 0.139528 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list