CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: eddlisa_uyuk

[DRAMA MELAYU] AKASIA : BISIK-BISIK GELORA [REDZA ROSLI, RAYSHA RIZROSE, GAMBIT]

  [Copy link]
Post time 20-6-2022 03:24 PM | Show all posts
nolya replied at 19-6-2022 11:19 PM
Saya tak baca novelnya.  Mengikuti dramanya di tv pun celam-celum. Namun pada episod terakhir ni, sa ...

itulah, tak logik. dah kena hina boleh bodoh lagi..
tak tahu hak wanita semua.. main semberono je ngikut.
lama pulak tu scene2 lemah mcm ni... lemauuuu....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2022 03:25 PM | Show all posts
ally9970 replied at 20-6-2022 11:19 AM
In realiti rasanya takde kot laki yg tuduh bini dia curang dan berzina tapi still simpan bini dia.
T ...



Lazim dn realitinya begitulah. Tak taulah kalau lelaki itu sewel, satu ketika sedar perkara yg benar (marah kpd prasangkanya) tapi tak bijak menangani perkara. Marah menyangka isterinya curang, tapi dia juga curang berdating dgn pompuan lain yg konon sangat2 dibencinya.  Mcmane tu? Adakah novel dn drama ini mau memperlekehkan taraf wanita semata2 berdasarkan kpd prasangka dn praduga seorang suami? Dan adakah penonton sekalian diharap dpt menghayati drama trs sekadar drama santai je, jgn ambik hati le ye?
Dulu pernah terdengar ungkapan "Drama kita adalah kita", so di mana kita dn adakah begitu?
Penulis novel dn penerbit drama dpt duit. Penonton dpt ape?  Hiburan?........ooo ye lupa.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 03:27 PM | Show all posts
copy_paste replied at 20-6-2022 08:55 AM
setuju sangat statment ni,
ni la drama melayu paling x logik dari segi realiti,
suami yg terlampau ...

itula.. buatlaa realiti sikit.
pempuan kalau gaduh diam seribu bahasa ke?
realitinya tarikh dan masa dalam minit dan saat dia hilang dara pun dia boleh ungkit dan mcm peluru berpandu mulut tu...
ini dah kena hina bagai siap hina benih dlm rahim pun dok diam je... alahh alaahhhh....
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 03:36 PM | Show all posts
nolya replied at 19-6-2022 03:19 PM
Saya tak baca novelnya.  Mengikuti dramanya di tv pun celam-celum. Namun pada episod terakhir ni, sa ...

setuju dengan statement sis.. malam tadi terjebak tgk drama ni.. sumpah xleh brain dengan watak arumi yang sanggup kena hina dan herdik mcm tu skali.. penulis drama ni mmg syok sendri ke mcm mne.. x boleh ke klw olah sikit, jadikan arumi ni watak wanita yang kuat,, x hadap jantan mcm jad...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Citer paling merapu sekali..bini bodo wpun bstudy n keje kt london. Siap pakai baju.maid tu yg paling tak.menahan.
Jad tu sakit mental patut humban je ke tg rambutan
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 06:50 PM | Show all posts
jln citer bodoh nak mampus
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 08:34 PM | Show all posts
kan..kebodohan melampau. Sampai bertahun bertahan kena teruk mcm tu. Lelaki gila si Jad tu terjerit2 sepanjang masa macam syaiton. Kalau ending dia Jad tu berubah pun aku rasa dia tak layak bahagia. kejam sgt. tp nak buat cmna aku tgk Jad dan arumi ni sama2 je mental.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
kuzaime replied at 19-6-2022 11:08 PM
Citer ni patut tajuk jerit2 gelora asik nak bertempikkkk aje. Sikit2 jerit sikit2 jerit ...

Bisik- bisik syaitonn  patutnya

Smpai skrg iols tak faham napa tajuknya bisik2 gelora
So far tak bergelora pun even baca novel
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2022 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 20-6-2022 03:25 PM
Lazim dn realitinya begitulah. Tak taulah kalau lelaki itu sewel, satu ketika sedar perkara yg b ...

Kalau dlm novel Jad tu lagi jahat sbnrnya
Dia pukul anaknya pakai tali pinggang
Lepas 3 tahun lahir baru Jad buat dna test

Yg bodoh di sini Arumi sbb dia sendiri tak nak buat dna test tu
Lepas tu, dia bertahan dgn Jad tu sbb kumpul duit dr Jad utk bayar kos pembedahan Akif n bayar hutang 100 000 ..
Mmg tak puas hati sgt dgn mudah dia maafkan Jad ya.. mgkin Jad memenuhi nafkah batinnya
Tak pernah miss walaupun lepas beranak

Itulah kelemahan perempuan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 10:28 PM | Show all posts
Tunan replied at 20-6-2022 10:19 PM
Kalau dlm novel Jad tu lagi jahat sbnrnya
Dia pukul anaknya pakai tali pinggang
Lepas 3 tahun lahi ...



I tak ikuti episod ptg ni, n also will miss three episods to come (cuti2 m'sia). Apepun I'm more interested to know the ending rather than watching the stupid Arumi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Pergh, kalau iouls kat tempat si arumi tu mmg drama ni tukar genre jadi crime/thriller. Dah kena dera pon acah2 solehah sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Yihhh apehal lah dia marah2 wife dia leps tu tak nk ceraikan. Yihhh geram je
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunan replied at 20-6-2022 10:06 PM
Bisik- bisik syaitonn  patutnya

Smpai skrg iols tak faham napa tajuknya bisik2 gelora

Hahahaha bisik2 syaitonn. Betul gak ni. Ni tajuk lagi sesuai
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2022 12:01 AM | Show all posts
krustykrab replied at 20-6-2022 06:11 PM
Citer paling merapu sekali..bini bodo wpun bstudy n keje kt london. Siap pakai baju.maid tu yg palin ...



Greatest humiliation for a wife to be treated as such. Kenapalah penulisnya berfikiran sebegitu. Don't say that it is just for the sake of a novel or drama tapi menjerumuskan taraf wanita dn isteri begitu hina sekali. Unsur2 kebodohan (Arumi) jelas, sanggup dibuli, dizalimi dan dihina secukup2nya, menginjak2 martabat wanita/isteri dlm drama ini. Cukup menjengkelkan dn geram apb Jad menjerit2 marah dn tidak mengaku anak dlm kandungan Arimi anaknya, "bukan anak aku" disebut berkali2. In realiti, perbuatan sedemikian sangatlah biadap dari sudut rukun rumahtangga dn kalau Arimi betul2 bijak (bijakkah penulisnya), bukan setakat minta cerai tetapi boleh disabitkan dgn sumpah Li'an.  Sumpah Li'an harus dilakukan dlm masjid, dgn lafaz Wallahi, Wabillahi, Watallahi untuk menafikan zuriat itu zuriatnya. Pernikahan mereka terbatal dn tidak boleh dirujuk kembali. Bab ini ada dlm hukum munakahat dn ada HAK isteri berbuat demikian.

Kenapa Arimi tak buat begitu, sedangkan ada babak dia minta cerai, "Kau ceraikan aku", but then never take a firm action. So where is her stand or to be exact the writer's stand? N again another humiliation bila Arumi kena berseragam maid dlm rumahnya. Tahap penghinaan yg maksimum. Kenapalah penulisnya tidak melakarkan Arumi sbg wanita yg berani bertindak demi haknya sbg wanita dn isteri sedangkan dia sudah blj  sampai ke London. Tentu Arumi boleh cari kerja, cari duit nak bayar hutangnya dn menafkahi diri dn anaknya. Tak faham juga kenapa Arumi boleh berahsia sangat dgn best friendnya Juni. Lazimnya best friend tempat berkongsi masalah sekalipun bukan niat menyusahkan.

With lots of discrepencies in this drama, tak tau ape sebenarnya yg nak diportraykan oleh sang penulis ataupun penerbitnya.  Adakah sengaja nak wujudkan kontroversi, menggamit komentar penonton sekalipun berbentuk bad publisiti ttpi ianya tetap publisiti. Mungkinkah RR tercalon sbg pelakon lelaki terbaik untuk ABP 2022 mll drama ini? Rezekilah menentukan.


Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2022 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Tunan replied at 20-6-2022 10:19 PM
Kalau dlm novel Jad tu lagi jahat sbnrnya
Dia pukul anaknya pakai tali pinggang
Lepas 3 tahun lahi ...

Ooo..novel lg dasyat ek...penulis novel ni mental agaknya..fauziah ashaari ni dulu iols suka gak baca novel dia..tp tak sangka la seburuk ni punya hasil penulisan dia skrg ni.
Kalau arumi ni wataknya budak lembam mungkin lah boleh terima lg , ni moden tu.
Bak kata forumer2 takkn nk normalisasikn perbuatan buruk ni.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2022 09:23 AM | Show all posts
setuju..
smpai sanggup menghambakan diri mcm tu
mmg takblh tgk cite ni sbb mulut haku takblh dok diam ..potpet potpet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-6-2022 11:35 AM | Show all posts
I dah baca novel dan i suka drama ni sebab kan, sebenarnya adaptasi dia not as bad as the novel. Dan actually masa awal cerita okay dah, masa Jad jumpa Arumi.. the challenges, the akward sbb suami isteri tp tak pernah kenal alih2 sorang masuk jel sorang study kat London.
I dulu pembaca novel tegar, tapi selepas Ombak Rindu i perasan penulis novel start buat jalan cerita kawin paksa. So, I stop baca novel cinta. I tak boleh terima la novel2 ni buat cerita kawin paksa. I rasa penulis novel ni mmg suka kot submissive to lelaki. Of course, women will stay sbb sex is great, jaga solat kononnya (Tp dlm novel Jad tak jaga solat), bagi duit or cinta sejati. Dlm novel dari awal Jad seorang yg kasar, first dia jumpa balik Arumi dia ugut dan cengkam arumi. Ada juga scene dia tampar Arumi. and suddenly Arumi become so submissive.

Tapi arumi pun ada salahnya kenapa tak declare perkahwinan walaupun kau tak suka tp kau annouce je lah status dah berkahwin tu (Well, i rasa dia suka je sapa tak suka bad boy kan). Kesalahan paling besar sbb suka berahsia, anak sakit pun di rahsiakan sampai sudah.

Fauziah Ashari komen dlm FB nya it happens in real life dan ada pendosa yang tak dpt balasan di dunia. So, i taktau apa point dia, nak suruh orang perempuan bertahan? I blame penulis novel.

Di twitter nampak orang dah mula ada soft spot pada Jad bila Jad berubah. so, ni ke yg kita nak.. bila berubah kita terima, ntah2 lagi 1,2 tahun dia ulang balik perangai.. kita suffer balik. sampaila mungkin ada yg tercedera or terbunuh juz like in real life.

I cuma harap drama ni akan ada pengajaran untuk yg menonton. melihatkan reaksi rasa lega juga sbb ramai yg aware isu domestic violence.

Personally, i berkahwin family arrangement dgn lelaki yg ego tahap langit. I boleh faham tindak tanduk Jad tengking, tendang barang, silence treatment keluar rumah, police report. and yes i pun mcm perempuan lain stay atas sbb2 yg i sebut di atas. Tp kan, takda rahsia antara kami. My hub pun jenis taknak bincang so i akan tulis panjang lebar coz i tau dia baca. I berjuang, i takkan mengalah dan bersabar. Kalau dia puaka, ada masanya i lebih puaka dari dia. I managed to get us to go to counseling in LPPKN, kaunseling berbayar lama i think 3 tahun. Alhamdulillah.. things improve. Sekarang weols sama2 layan bbg dah tak pasal tunggu bbg habis barulah solat Maghrib. hahahha..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2022 11:41 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2022 11:52 AM | Show all posts
Dan perkembangan watak dlm drama ni macam tak consistent, Wari lepas bunuh 2 orang boleh jadi baik pulak patut lebih capai climax mentalnya. Dia boleh terima Arumi berkahwin ada anak semua. Dan actually Wari tak perlu pun jadi watak jahat. Cukupla Fakhry vs Jad je. Ni semua watak lelaki jahat (kecuali bapak Arumi, Ali, Jai pelayan cafe dan Doktor) termasuklah Luqman PA Datuk Nuh boleh join membawang.  Bapak Jad pun baran. ayoyo..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2022 04:52 PM | Show all posts
rasa emosi je bila tengok cite ni. mula-mula ok la layan, tapi bila dah start jad duk tengking2, pastu si arumi ni duk bodoh je sabar, hish geram je. asal scene tengking je alih channel. tengok wowshop lagi bagus.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 02:23 PM GMT+8 , Processed in 0.109295 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list