CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: eddlisa_uyuk

[DRAMA MELAYU] AKASIA : BISIK-BISIK GELORA [REDZA ROSLI, RAYSHA RIZROSE, GAMBIT]

  [Copy link]
 Author| Post time 16-6-2022 07:24 AM | Show all posts
bagus juga arumi tinggal jad
biar jad rasa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2022 12:38 PM | Show all posts
Arumi boleh jer declare kata dia dh kawin, dkt ofismate, kat fakhri, kat sape mamat stalker tu, kat wilson...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2022 09:32 PM | Show all posts
Edited by eddlisa_uyuk at 17-6-2022 08:53 AM

----spamm----edit---

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2022 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Best eh drama ni. Kang nak follow lah
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2022 06:34 PM | Show all posts
Mekembang replied at 17-6-2022 05:00 PM
Best eh drama ni. Kang nak follow lah

tapi hero tu bodoh sangat, langsung taknak fikir apa2 info org bagi
dayus pon ada kadang si jad ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2022 06:37 PM | Show all posts
baca novel lagi puas daripada tengok drama. iols tengok sebab memang minat novel ni and ada Gambit

tapi iols sendiri pon rasa nak lempang si Fakhri sebab jahat nau
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2022 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
heythere123 replied at 17-6-2022 06:37 PM
baca novel lagi puas daripada tengok drama. iols tengok sebab memang minat novel ni and ada Gambit ; ...

Tp tak puas hati sbb dalam novel mudah sgt Arumi maafkan Jad
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2022 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_Strawberry replied at 15-6-2022 06:04 PM
Drama tu takdalah dia tunjuk betul-betul diroang tu tido sekali. Tp kalau tengok yg scene malu2 wakt ...

Yg mana ek yg bgn pas subuh malu2 tu
Yg mkn karipap msa breakfast tu ke
Haha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-6-2022 12:46 AM | Show all posts
Tunan replied at 17-6-2022 07:46 PM
Yg mana ek yg bgn pas subuh malu2 tu
Yg mkn karipap msa breakfast tu ke
Haha

Ni haa masa first night theyols : https://www.tiktok.com/@misscorpion86/video/7106292370202725658?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1Second night taktaula tp ada sekali lagi masa Jad sibuk nak tutup pintu bilik Arumi.
and lepas tu Jad suh Arumi tidur sekali dlm bilik Jad.
Hahah Motif hakak hafal orang punya hal dlm bilik tidur. Tp kan sbb scene2 sweet drama ni la akak terjebak terus. Kalau ikut novel mmg benci sgt weii.. takda moment romantis langsung. semuanya mcm paksaan je..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2022 12:49 AM | Show all posts
Muka Jad bila nak meminta bukan mainnnnnn miangnya.. Tp bila panas baran fuuhh mcm dia tak perlukan arumi tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2022 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_Strawberry replied at 18-6-2022 12:46 AM
Ni haa masa first night theyols : https://www.tiktok.com/@misscorpion86/video/7106292370202725658? ...

Oh yg ni..
iya2 hahaaa
Tp betul dlm novel nyampah kan
Sbb kita baca isi hati dorg
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2022 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_Strawberry replied at 18-6-2022 12:49 AM
Muka Jad bila nak meminta bukan mainnnnnn miangnya.. Tp bila panas baran fuuhh mcm dia tak perlukan  ...

Dah tgk epi 30
Nasib baik Jad tak pukul pakai tali pinggang mcm dlm novel
Aduh lamaaa betul Jad jadi jahat ni

Dan tak sama mcm dlm novel yg dia minta arumi layan dia malam2
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2022 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Lamanyaaa x tengok cita melyuuu
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2022 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Cambesh cita ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2022 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Citer ni patut tajuk jerit2 gelora asik nak bertempikkkk aje. Sikit2 jerit sikit2 jerit x baca novel dia lg, lama dia seksa bininya..anak pun sampai 4 tahun dah pun
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2022 11:19 PM | Show all posts
Saya tak baca novelnya.  Mengikuti dramanya di tv pun celam-celum. Namun pada episod terakhir ni, saya rasa kesal dgn penulis drama kerana begitu merendahkan martabat wanita.

Arumi yg kononnya pernah blj di luar negara, ttpi kenapa fikirannya dibelengu dgn menyerah saja apabila maruahnya dipijak oleh sang suami. Sudahlah dibuli, dizalimi, isteri disuruh tidur di bilik stor, isteri yg hamil disuruh basuh baju dg tangan, berkemas rumah dn menganggap sbg babu di rumahnya. Paling keji, menjerit2 dn berkali2 mengaku anak dlm kandunga Arimi bukan benihnya. Dayus seorang lelaki menghina isteri, menuduh isteri berzina snga mengandungkan anak orang lain.  Ini adalah tuduhan paling kejam, dn kalau disisi hukum Islam, boleh dituntut li'an. Namun tak pulak dia menceraikan isterinya yg diyakininya curang.  Ini adalah skenario yg sangat tidak mendidik, tidak boleh dicontohi.

Sikap Arumi yg mengalah dn tidak bertindak tegas, membayangkan seolah2 dia wanita yg lemah, shnga rela dn redha dirinya dizalimi, diinjak2 maruah dirinya shnga tak sanggup bangkit mempertahankan martabat diri sbg wanita dn isteri. Another contoh yg memperlekehkan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2022 08:55 AM | Show all posts
nolya replied at 19-6-2022 11:19 PM
Saya tak baca novelnya.  Mengikuti dramanya di tv pun celam-celum. Namun pada episod terakhir ni, sa ...

setuju sangat statment ni,
ni la drama melayu paling x logik dari segi realiti,
suami yg terlampau dayus,
isteri yg pernah belajar di london tapi pemikiran mcm ppuan bodow,
ape yg drama ni nak sampaikan sbnarnye,
pompuan kena tunduk dgn suami,
lelaki kena tegas walaupun x bertempat

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah seminggu tak follow 4 tahun dah anak nya. Tak sempat tgk lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 11:19 AM | Show all posts
In realiti rasanya takde kot laki yg tuduh bini dia curang dan berzina tapi still simpan bini dia.
Takde jugak rasanya bini yg sanggup dihina, dizalimi, di layan mcm org gaji bertahun2, laki bawak balik pompuan lain kat rumah, bini langsung tak melawan...

Sama ler mcm citer Cinta utk Firdaus tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 03:10 PM | Show all posts
copy_paste replied at 20-6-2022 08:55 AM
setuju sangat statment ni,
ni la drama melayu paling x logik dari segi realiti,
suami yg terlampau ...



Ghalatnya, kenapa plot drama begini mau diketengahkan. Jgn nak kata....Ala, drama je pun. OK, sebuah drama dari petikan sebuah novel tapi apakah penerbit drama tak ada tanggungjawab mengetengahkan drama yg lebih bermutu, not only setakat hiburan santai or drama yg mendidih2kan gelora di hati.

Yg dipertikaikan bukan lakonan pelakon2nya, tetapi jalan ceritanya yg sangat tidak mendidik, tak masuk akal pun ye juge sebab seorang suami yg selalu curiga kpd isterinya, ttpi dia sendiri boleh pulak melayan Nada, si pompuan yg tersangat2 gedik. Penonton bagaikan dipaksa untuk menerima pelakuan Jat yg tak ada pendirian. Watak Jad (lakonan Reyza Rosli) seorang yg kasar, zalim, tidak bertimbangrasa terlihat Rezda is trying hard to be cruel n bad person, barangkali diminta pengarah beraksi spt itu demi menampakkan real dn kononnya berjaya membawa watak.  Begitu juga dgn watak Nada, jadi pompuan totally gedik supaya dpt meraih benci dn menyampah penonton. Begitulah pelakon2nya telah diarah untuk berlakon semaksimal mungkin menghayati watak demi mencabar perasaan penonton kerana kononnya itulah kejayaan mereka sekaligus drama trs.

Menilai lakonan pelakon satu hal, ttpi penerbit drama jgn lupa, penonton juga akan menilai pengajaran ape yg dpt dipetik drpnya. Setakat drama Bisik2 Gelora ini ditayang, walaupun ada babak2 yg saya skip dn drama belum berakhir, namun apa yg terkesan kpd diri saya ialah merendah2kan martabat wanita lagi isteri, dihina, difitnah, tidak dihargai, tidak akui anak yg dlm kandungan drp benihnya sendiri n yet tidak mau menceraikan. Sehabis zalim n dayus lelaki spt itu yg dipotraykan dlm novel yg kemudian diolah menjadi sebuah drama. Arumi yg kononnya anak yg rebel kemudian blj luar negara ttpi rupaya wanita tolol yg tidak berani bangkit mempertahankan maruahnya yg diinjak2 sehina begitu. A very contrast character n tak sesuai pd seorang Arumi.

Nota tambahan: Penerbit2 yg menerbitkan drama2 yg ada episod mengaji, please be very careful. Pelakon2 yg akan membaca surah/mengaji, make sure he or she can recite the surah with correct tajwid n makhrajnya. Jgn tangkap muat shj kerana penerbit dn pelakon ada tanggungjawab apa yg dipersembahkan, bukan semata2 lakonan.  Sekalipun mengajinya setakat membaca surah2 pendek ayat Lazim, tapi pastikan bacaannya betul dn tidak akan dipertikaikan oleh penonton.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 02:55 PM GMT+8 , Processed in 0.091250 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list