CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3995|Reply: 32

[Dunia] Bimbang tidak diampunkan ibunya,wanita ini memeluk Islam semula setelah 13 tahun murtad

  [Copy link]
Post time 25-5-2022 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 25-5-2022 11:40 AM

SELEPAS 13 tahun bergelar murtad apabila nekad keluar agama Islam dan menganuti Kristian, penyanyi Nania Yusuf kembali menjadi seorang muslim selepas melafazkan kalimah syahadah ketika Aidilfitri lalu.

Ujar bekas peserta program Indonesia Idol itu, dia memutuskan kembali menganut Islam selepas mendakwa mendapat hidayah selain tertanya-tanya bagaimana pengakhiran dirinya ketika meninggal dunia nanti.

“Sejak kebelakangan ini hati saya berasa tidak tenteram. Saya tertanya-tanya jika meninggal dunia nanti, bagaimana saya akan diuruskan? Siapa yang akan mendoakan saya,” ujarnya.

Kata penyanyi berusia 38 tahun itu lagi, selepas menganuti agama Kristian pada 2009, hubungan bersama keluarga terutama ibunya menjadi renggang.

Kata Nania, dia juga takut jika ibunya meninggal dunia nanti, wanita itu tidak mengampunkan dosanya selain kehilangan restu dan doa.

“Keluarga saya semuanya Islam. Mereka memang menentang keras keputusan saya menganuti agama Kristian. Walaupun akhirnya mereka berkata okey, namun saya tahu hati mereka tidak tenteram,” katanya.

https://www.kosmo.com.my/2022/05/25/nania-yusuf-kembali-memeluk-islam/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Kau keluar islam lepas tu peluk kristus ya dek? Umpama macam keluar mulut buaya masuk mulut harimau dekkkk….
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Sudah upbringing letak faith dan hope kepada the existence life after death.....dia akan searching agama mana paling sesuai ikut logic without evidence...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 12:03 PM | Show all posts
pooh~key replied at 25-5-2022 11:40 AM
Kau keluar islam lepas tu peluk kristus ya dek? Umpama macam keluar mulut buaya masuk mulut harimau  ...

ular neraka menanti mu- dan ia benar
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
TOPwind replied at 25-5-2022 12:03 PM
ular neraka menanti mu- dan ia benar

Neraka kristian atau neraka palestinian dek?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 01:15 PM | Show all posts
awai sangat tu revert masuk isle.. patot tunggu dah nak kojol sesangat baru la masuk isle balik

nescahyaaaaa sorgaaaa buatmu dhekkkk
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 01:23 PM | Show all posts
okay, semoga diberikan dan dikekalkan taufik dan hidayah. ini semua soal hati ni urusan Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Good for her. It goes to show that it's not our place to judge people whether they're following the right path or not because in the end, only God can provide guidance. Sebab itu lebih baik mendoakan yg baik2 daripada menghina kerana kita sendiri tidak tahu bagaimana pengakhiran kita nanti. Takut apa yg kita hina itu terbalik pada kita, nauzubillah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah baca bible king james, pernah search through youtube about christianity, pernah cari agama mana suits the best for lifestyle.. ternyata konsep ajaran Islam lah paling best. Cuma truly agama islam versi the Koran & legit hadith lah, bukan versi anutan masyarakat Melayu tanah air yang serba serbi rigid lagi sesat sesetengah ittew
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Artis sana ramai gak murtad baik laki mahupun pompuan.
Mcm pelakon laskar pelangi tu pindah agama lepas balik umroh.
Kalau org lain balik umroh ada yg jd bertambah warok tp dia pindah ke agama lain plak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 01:48 PM | Show all posts
Bagus buatnya ramai je yang kembali semula keasal seiring meningkatnya usia.  Siapalah kita nak judge pengakhiran setiap manusia tu macam mana.  Bimbang orang yang dikutuk tu nanti mendapat apa yang diidamkan dan yang mengutuk tak dapat apa.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ikut la dekk agama kepercayaan ni hak masing2. kalau rasa itu yg terbaik buat hati tenteram go ahead. makpak islam kalau dah hati anak gelepar nak masuk hindu sekat macam mana pun tetap la dia takkan berpegang pada agama makpaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 02:02 PM | Show all posts
addamnor replied at 25-5-2022 01:29 PM
Pernah baca bible king james, pernah search through youtube about christianity, pernah cari agama ma ...

pd iols pulak bila baca bible n al-Quran rasa mcm both tell the same story cuma berbeza plot, n of coz bible takat nabi isa jah... cuma iols pelik dari dlu, kenapa Tuhan boleh preserve al-Quran tapi x preserve 3 kitab terdahulu..... like come on, pisang berbuah berkali2 kot, xkan kali ke-4 bru nk preserve konsepnya....
ya betul, Islam Melayu ni pelik2 dan tertutup mindanya.. bila jumpa Islam yg mazhab selain syafie terus dikafirkannya....
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by addamnor at 25-5-2022 02:26 PM
Orix replied at 25-5-2022 02:02 PM
pd iols pulak bila baca bible n al-Quran rasa mcm both tell the same story cuma berbeza plot, n of ...


Only god knows why previous books were not pristine anymore. I read both bible and koran.. definitely Koran lagi magnificent in term of content delivery..  feel like the God is really talking directly.

Bible mcm baca buku cerita karangan narrator.. ada chapter tu asek duk bercerita hal2 ngesek jah.. rengsek.

No wonder dlm Koran tuhan cerca jah ummah terdahulu yang mengubah content kitab sesuka tafsiran memasing.

and concept trinity in the christianity is so meh.. doesnt reach my heart.  sorry it cannot buy my faith to accept who god is from christianity perspective. Judaism lebih mirip pada islam kalau bab2 ketuhanan ini. Truly monotheism and i feel more comfortable dgn these two religions when it comes to God concept.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 02:37 PM | Show all posts
addamnor replied at 25-5-2022 02:21 PM
Only god knows why previous books were not pristine anymore. I read both bible and koran.. definit ...

of coz la Judaism tu Jew punya theyols kan dlu special boleh communicate n siap ada perjanjian dgan Tuhan bagai sampai Tuhan murka diorg khianat perjanjian ke apa tah, tapi mmg dalam Koran byak kali Tuhan marahkan Jew berkenaan perjanjian diorg dlu2.... tapi bible memang ada byak version, yg chuols baca byak psal ngeseks tu versi olahan org lain.. diorg kan byak old testament new testament etc... somehow, dlm Koran ada ayat yg menyatakan segala2nya yg berlaku di dunia ini adalah dengan izin Tuhan... so u can guess what's my next question is about...........
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 10:58 AM | Show all posts
addamnor replied at 25-5-2022 05:29 AM
Pernah baca bible king james, pernah search through youtube about christianity, pernah cari agama ma ...

Kristian agamanya tak complete. sebab Nabi Isa di angkat ke langit ketika usianya 30an
selepas tu di sambung oleh sahabatnya.

macam Rasulullah s.a.w yatim piatu , seorang pemimpin ,
seorang suami ,seorang komander , seorang sahabat ,
seorang bapa mentua ,dan seorang pemerintah.


Jarak Nabi Isa dan Nabi muhammad s.a.w adalah 500 tahun.
dan kalau tak silap Injil tidak berperingkat seperti Al quran
Al quran ambil masa 23 tahun utk complete.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 11:01 AM | Show all posts
Edited by gigahertz at 26-5-2022 03:02 AM
syamzana replied at 25-5-2022 05:53 AM
ikut la dekk agama kepercayaan ni hak masing2. kalau rasa itu yg terbaik buat hati tenteram go ahead ...

biasanya yang join hindu tu sebab perkahwinan.
ikut agama pasangan.
kalau yang join kristian sebab nak bebas mcm barat.
org barat kan bebas buat apa saja.
nak bogel ke nak LbGT ke dibiarkan.
Kalau nak kata melayu join hindu sebab kebenaran
mmg tak mungkin sebab konsep ketuhanan hindu
lagi kompleks berbanding Islam
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau semudah itu dia tukar2 agama aku rasa it's not about faith any more.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 11:41 AM | Show all posts
Hidup dan kehidupan kita kita ini ditentukan olih Allah SWT sejak di loh mahfuz.
Kendian ada yg pergi ke syurga.............ada yg dibakar dineraka
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
addamnor replied at 25-5-2022 01:29 PM
Pernah baca bible king james, pernah search through youtube about christianity, pernah cari agama ma ...


Walaupun aku suka perli agama melayu tapi harus di akui aku tak akan boleh hidup dgn agama lain. Gila ko 1 syawal x boleh raya tak kan nak sambut dewali memang tak la.

Satu lagi amalan agama melayu yg aku benci tapi rindu ialah istinjak mesti nak cari air walau di mana jua anda berada bak kata ras adiba radzi

Akak @pooh~key mesti senyum sinis ja baca ni
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-6-2022 11:50 AM GMT+8 , Processed in 0.100402 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list