CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 7392|Reply: 143

[Tempatan] Kita Diambang Krisis El Nino (Panas) Teruk Tahun Ini

[Copy link]
Post time 24-5-2022 05:11 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 24-5-2022 06:58 AM

Krisis lagi guys, bertabah guys..

Tahun lepas dia ramal banjir teruk sikit, dan krisis tepung.. dua2 terjadi dah.

Pakcik dalam bideo bawah ni kata dia ikut data dan pengalaman El Nino lalu. El Nino ni hadir dalam pakej 2 kejadian. sejuk ekstrim bulan 11-12 hujung tahun, panas ekstrim bulan 6-9 tengah tahun seterusnya. Dah terjadi part 1 banjir rare tahun lepas/ awal tahun ni, jadi part 2 kepanasan melampau bakal terjadi sebulan dua lagi dan krisis akan berlaku hingga akhir tahun 2022.



Petunjuk 1
Asia Tengah dan Eropah dilanda sejuk ektrim, jadi monsun timur laut ekstrim juga kena negara2 khatulistiwa.

Petunjuk 2
Banjir teruk 2X melanda selatan India. Sebulan lepas tu melanda Brazil dan Malaysia (Seri Muda haritu), Acheh pun.

Petunjuk 3
Cuaca panas ekstrim melanda utara India. Gandum tak menjadi (Tuaian merosot/ petani tak turun/ ladang terbakar). India ada pengalaman (peristiwa El Nino 2015/16) sebab tu sekat eksport.
Panas teruk biasa datang hujung bulan 7 hingga awal bulan 8, dijangka 40-45 DegreeC (puncak). Tapi sekarang baru mula bulan 5 data tunjuk dah 41 DegreeC jadi India saspek El Nino teruk.

Potensi El Nino kemarau terburuk 2015/16 adalah tinggi pada tahun ini 2022. Kemarau besar dan paras laut meninggi, wap panas akan tersebar sangat luas di Laut Pasifik. Tangkapan nelayan negara latin (Peru, Argentina etc.) berkurang, wap panas ni akan sebabkan tiada hujan jadi kemarau teruk.

Krisis mula bulan 6 2022 (ikut juga rekod El Nino Malaysia 2015/16): Kebakaran hutan, jerebu, wabak (kesan virus gigitan nyamuk 3X ganda lebih teruk di musim panas), krisis bekalan air seminggu tiada air contohnya bakal kena eg: Melaka, N9, Kedah, Klang sebab Jabatan Air utamakan kilang2. Guna duit sekarang beli tangki air lebih besar, simpan duit untuk rawat strok haba, asthma jaga ubatan, denggi malaria taun (bersihkan kawasan, elak minum air sungai ke ape tak terawat, jangan kerap pergi mandi sungai tak bersih) pun. Pelancong tak datang kalau dah panas sangat. Petani muda tak bersedia untuk benda ni tapi makanan ada jangan risau tapi harga makanan nanti bulan 7 bakal melambung 30%-40% lebih tinggi. Bil aircond naik punya. Inflasi maybe naik 3%. Jadi sila beringat, jangan festival sangat tahun ni, bersedia di peringkat rumah sendiri, peringkat perumahan dan aware keadaan bandar (update air etc).

50% beras kita import Vietnam. Kalau Vietnam kena El Nino stop/ catu eksport, teruk kita.

2023 ekonomi Malaysia dijangka jatuh gaung.


Godek2 internet sket, jumpa ni. Amek kaw unjuran dari bulan 6 - 8 (ada lagi carta lain dari 9-11 pun sama panas) tengah2 paling membahang tu kita.

sumber: https://www.apcc21.org/ser/outlook.do?lang=en



Tapi dia tunjuk kita maybe dapat hujan juga, Thailand keatas kering.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 05:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Tengku zafrul kata, malaysia berada di landasan yg betul, ekonomi malaysia pasti berkembang,
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-5-2022 06:04 AM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 24-5-2022 06:12 AM
totokreturn. replied at 24-5-2022 05:54 AM
Tengku zafrul kata, malaysia berada di landasan yg betul, ekonomi malaysia pasti berkembang,

minyak masak sampai rm40 sebotol memang mencanak la berkembang (dari segi transaksi ekonomi), tapi realitinya kita mula membahang panas semua dapat ciput.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 06:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku jogging pagi2 pun berpeluh2 sb panas yg melampau..pukul 7 pagi pun belum lari lagi dah berpeluh masa jln...pukul 8 lagi kuat bahang dan berpeluh teruk..lepas lari2 anak ( lari syok sendiri slow2) berpeluh teruk satu badan..muka penuh peluh..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 06:57 AM | Show all posts
sekarang pakai aircond kena campur kipas baru sejuk.....ekonomi Malaysia..................hanya untuk kroni
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 08:22 AM | Show all posts
biasa pagi keluar jogging jam 6.30
now x larat nk jogging sbb bahang dan terasa panas walau 6.30 am
brisk walk sajalah
duduk lama rumah kipas atas bawa semua pasang pun kasih bahang
nak keluar sangat malas
masuk opis apatah lagi
nk sampai opis tu
melekit2 rasa badan

semalam hujan sekejap
alhamdulillah..sejuk bumi allah
lepas tu panas semula
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
kitmal replied at 24-5-2022 06:57 AM
sekarang pakai aircond kena campur kipas baru sejuk.....ekonomi Malaysia..................hanya untu ...

Betul nak2 bilik tido luas, mmg kena letak table fan tepi katil
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 08:52 AM | Show all posts
selagi xkluar kat tb3suku dan tib1 kira mengarut
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 08:53 AM | Show all posts
sedih malaysia masih belum mampu jd pengeluar makanan yg baik utk negara sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 08:55 AM | Show all posts
nti kluar la teori koperasi sebelum dajjal keluar kemarau teruk berpanjangan
nanti bergaduh pro koperasi vs anti koperasi
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 10:31 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 24-5-2022 12:55 AM
nti kluar la teori koperasi sebelum dajjal keluar kemarau teruk berpanjangan
nanti bergaduh pro kop ...

i mmg cari jawapan mcm mana zaman internet ni
dajjal boleh turun.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols suka tgk streaming hj zainal ni, dia bkn ramal2, tapi lebih kepada ulas berdasarkan research, bacaan, previous recod. Jenis buat reseach dulu. Perang ukraine, mco, covid, krisis mknan, dia ulas bnyk berdasarkan fakta yg dia cari.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
skrg pun panas berbahang sampai sakit kepala. ambil anak sek berpinau nak keluar rumah. kalau bulan 6-7 dijangka lagi teruk, panas caner lagi la agaknya.
mgu lepas pun dua2 anak iols demam sbb terlalu panas. doc ckp panas dalam smpai dlm tekak ada ulser (iols risau igtkan hfmd)
lepas satu...satu krisis. letih la hidup zaman skrg ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 10:47 AM | Show all posts
The first time I dengar pasal typhoon el nino (little boy) el nina (little girl) ni in 2004 ke 2005.  Masa tu kena kerja kat Manila for 2 months and masa sampai tengok some places macam kena ribut.  Rupanya derang baru lepas kena typhoon el nina seminggu lepas.  My expat officemate cerita baru je air and api dapat balik, pokok2 kereta2 yg tergolek2 tu diclearkan kalau tak tak boleh jalan.  Tahun tu derang kata typhoon dtg awal sebab pergerakkan bumi dah moved sikit.  

Lepas tu baru la ambil tau sikit sebab selama ni tak tau pun ada effect ke Malaysia.  Dulu2 elnina ke elnino ni dia lalu phillipines lps tu terus ke vietnam, tapi sekarang due to pergerakkan bumi dia yg dah lari sikit, dia lalu Malaysia sipi2.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Brp tahun dulu dah kena..terpaksa catu air..ni kena catu lagi nampaknya..gi borong tong2 air
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia kaler oren
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang panassss. Iols kat Kuching panas wehh. Aircond mmg almost 24H hidup
Tp on dry mode pastu on kipas. Menyedapkan hati supaya konon2 harap bil tak tinggi sgt. Sini sepanjang hari panasssss tp tiba2 petang hujan lebat sgt2. Tp masalahnya bila hujan, dinding2 rumah ni smua ibarat batu tungku yg kena siram air sejuk terus berwap. Wap tu lah buat panas. Huh. So waktu hujan pun kena on aircond. Dry mode.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 11:18 AM | Show all posts
panas giler noreen bak kata bbnu twitter yachhh
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 11:18 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 11:18 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-6-2022 11:37 AM GMT+8 , Processed in 0.136699 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list