CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 838|Reply: 20

Tulis Ayat Cinta, Kutip Hutang, Kutuk Musuh- Wanita Jual Teks Mesej Dapat RM20ribu Sebulan

[Copy link]
Post time 19-5-2022 11:26 AM | Show all posts |Read mode
Beijing: Seorang wanita dari wilayah Guangdong, dekat selatan China, tular pada awal bulan ini selepas dilaporkan meraih pendapatan lumayan iaitu lebih 30,000 yuan (kira-kira RM19,530) hanya dengan menjual teks selamat malam.


South China Morning Post (SCMP) melaporkan, Wong Biying, 35, menjual teks itu dengan harga bagi satu yuan (kira-kira 65 sen) setiap mesej.


Idea itu tercetus pada 2012 ketika Wong bekerja di sebuah syarikat e-dagang dan membuka kedai di Taobao.




Foto: Thepaper.cn




Mesej itu mengandungi kata-kata mesra dan ringkas namun ada kalanya ia mencecah 200 patah perkataan.


"Jika pelanggan mempunyai permintaan khas, saya akan menulis mesej berdasarkan kisah mereka," kata Wong dalam video di media sosial, Douyin.


Wong berkata, pelanggannya terdiri daripada pelbagai latar belakang termasuk pesakit kanser, kanak-kanak daripada isi rumah ibu atau bapa tunggal.


"Apabila pelanggan membuat pesanan, ramai daripada mereka akan menulis cerita mereka sendiri dan melalui setiap cerita, saya cuba menjiwainya," katanya.


Tambah Wong, dia menerima permintaan luar biasa, malah ada juga mendapatkan khidmatnya untuk menulis peringatan kutipan hutang, kutukan untuk musuh, dan daripada individu yang cuba menjejaki bekas pasangan mereka.


Wong menubuhkan syarikat itu kerana dia sendiri mengasingkan diri kerana kesunyian dan ia menyebabkan insomnia.


Selepas meneliti dalam talian, dia mendapati ramai orang lain mengalami masalah sama.


"Saya fikir saya boleh menghubungkan orang yang tidak dikenali ini untuk menjaga satu sama lain," kata Wong kepada Ziniu News, platform media baharu di China.


Wong mengakui terkejut selepas menerima tempahan pertama beberapa hari selepas perniagaannya dimulakan, walaupun tidak menaruh harapan tinggi.


"Ternyata ramai orang memerlukan perkhidmatan itu," katanya.


Sejak lebih 10 tahun lalu, Wong menghantar 30,000 mesej dan pernah menghantar lebih 300 mesej dalam satu malam. -CARI


Sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:00 PM | Show all posts
boleh try kat malaysia. meh sapa nk kutuk musuh engkorang aku boleh karangkan ayat. Stu mesej aku caj 2 inggit
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena hantaq 30,000 msj sebulan.. rajin dia wat keje tuh.. baper lama voley bertahan?

South China Morning Post (SCMP) melaporkan, Wong Biying, 35, menjual teks itu dengan harga bagi satu yuan (kira-kira 65 sen) setiap mesej.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
rosedemon replied at 19-5-2022 12:00 PM
boleh try kat malaysia. meh sapa nk kutuk musuh engkorang aku boleh karangkan ayat. Stu mesej aku ca ...

Mahai sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:37 PM | Show all posts
akak senah changa dah bole bisnes jual teks maki hamun
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
apa basic communication pon kena hire org tengah
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 19-5-2022 04:34 AM
Kena hantaq 30,000 msj sebulan.. rajin dia wat keje tuh.. baper lama voley bertahan?

South China Mo ...


30k mesej sebulan, pergh. The hard work. The commitment. The dedication.

Ni sebab ummah Chaina maju jaya (walau pprt).
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 01:14 PM | Show all posts
china & polisi bekerja seperti lembu berpisah tiada. tak kira makan gaji mahupon kerja sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik porum boleh try sbb terer karang ayt kutuk mengutuk dan caci maki
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
babi dan lembu bekerja wakaka
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 04:19 PM | Show all posts
Pandai buat duit dengan bakat yang ada
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 04:22 PM | Show all posts
ujung ujung dia upah orang juga
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 19-5-2022 12:48 PM
30k mesej sebulan, pergh. The hard work. The commitment. The dedication.

Ni sebab ummah Chaina ma ...

Tapi baper lama mampu bertahan.. tak kekeringan ide yg mengarang, ka ada buku standard replies.. hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau setakat ayat nk maki musuh datang berguru kt CI ni je lah. Ramai boleh ajarkan
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 11:59 PM | Show all posts
rosedemon replied at 19-5-2022 12:00 PM
boleh try kat malaysia. meh sapa nk kutuk musuh engkorang aku boleh karangkan ayat. Stu mesej aku ca ...

kat msia 20 posen tak mau bayar
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 12:01 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 19-5-2022 12:34 PM
Kena hantaq 30,000 msj sebulan.. rajin dia wat keje tuh.. baper lama voley bertahan?

South China Mo ...

kira copywriter ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 02:17 AM | Show all posts
wah ini sangat kreatif ....apa apa pun pada warga China ni , semua boleh ye depa jadikan satu businesss...untung pulak tu ...wow lah...i mean, sampai pelbagai kelompok pi guna service dia ni , kire hebatlah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 02:23 AM From the mobile phone | Show all posts
TOPwind replied at 20-5-2022 12:01 AM
kira copywriter ni

Lagi masyuk buat bisnes mcm ni tapi iols curious baper lama voley bertahan..
Gaji copywriter shj mungkin tak berapa masyuk kott..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 02:45 AM From the mobile phone | Show all posts
kerja dia macam watak Joaquin Phoenix dalam movie HER, mamat ni kerja as a professional writer based on client's instructions.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 06:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Sheols ada subcon hantar mesej ke?


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-6-2022 07:10 AM GMT+8 , Processed in 0.207616 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list