CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2577|Reply: 38

Keluarga Fatimah Kesal Dipersoalkan, Dilabel Murtad Hanya Kerana Pakai Kurta Sambut Raya

[Copy link]
Post time 19-5-2022 10:43 AM | Show all posts |Read mode
Sumber: Instagram The Family UK


Adakah pembaca di sini yang ingat akan kanak-kanak bernama Fatimah yang sangat petah bercakap dalam loghat Kelantan walaupun tinggal di United Kingdom?


Baru-baru ini, keluarga Fatimah memuat naik gambar sekitar sambutan hari raya menerusi akaun Instagram The Family UK. Namun, foto hari raya mereka sekeluarga dikecam kerana tidak memakai baju melayu dan baju kurung.


  



Menerusi posting dimuat naik itu, kelihatan Fatimah sekeluarga menggayakan baju kurta yang dikenali sebagai Salwar Kameez iaitu pakaian tradisi negara Pakistan.


Pada pendapat penulis, tidak menjadi masalah sekiranya kita menyambut hari raya dengan memakai pakaian selain baju kurung dan baju melayu.


Sumber: Instagram The Family UK





Hal ini menyebabkan keluarga Fatimah dilabel 'murtad' oleh sesetengah netizen di Malaysia hanya kerana mereka tidak memakai pakaian tradisional Melayu.


Oleh itu, keluarga Fatimah tampil untuk memberikan penjelasan berkenaan hal itu. Mereka juga meluahkan perasaan kecewa kerana dilayan sebegini oleh orang Malaysia sendiri sedangkan rakyat Britain di sana tidak pernah sekalipun melabel mereka sedemikian.


Meninjau ke ruangan komen, ramai netizen membela keluarga Fatimah dan mengatakan bahawa ramai yang tidak pandai membezakan antara hukum dan adat sehingga mereka berasa berani menjatuhkan hukum. - CARI


Sumber: Instagram The Family UK







Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 10:54 AM | Show all posts
bongoknya la orang2 yg mengomen ni. habih tu org india/pakistan beraya kena pakai baju melayu jugak ke? haih..

i pulak lagi rengsa tengok org bukan melayu (read: non malaysian) yg beriau nau2 pakai baju melayu konon2 nak beraya for the sake of content/clout/followers
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 11:08 AM | Show all posts
nk pakai baju gaun kembang time raya pun boleh aih..

i tgk gambo raya i kecik, i and adik pakai gaun kembang sedondon...haha.. mak i x suka bg pakai baju kurung sb i ada tendency pijak kain and jatuh..haha..

sekolah pun pakai skirt sampai i datang bulan baru mak i beli baju kurung and pakai tudung..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
I ada nak mention pasal ni sbb berhari jugak depa post pasal baju haha
Perlu ke kisahkan apa org nak ckp alahaiii
Asalkan berbaju sempena nak sambut raya
Bangladesh yg 99% muslim tu pun byk warisan tradisi india
Depa bersari lilit2 ketat tu
Yg bertudung pakai inner
Yg lain crop top midriff bareback je haha
Masa bulan posa takde sapa nak kecoh kalau pompuan makan kat kedai openly
Progressive kan islamic country yg ada prime minister pompuan
Dah duk kat UK tu biar jela makcik bawang msia halal police semua merempan haha
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 11:13 AM | Show all posts
kalau dah leluhur paki, lantak dia la nak pakai kurta..
melayu toktok pun ramai je tak pakai baju kurung baju melayu bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Mana nak cari baju kurung & baju melayu kat uk tu pun.Bongok la diaorang ni.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Straya replied at 19-5-2022 11:38 AM
Mana nak cari baju kurung & baju melayu kat uk tu pun.Bongok la diaorang ni.

Dekat komen ada suruh pos dari mesia hahaah
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 11:47 AM | Show all posts
Alah..nak komen orang punya pakaian, baju sendiri pun tayang selulit. Hari raya ni memang untuk melayu jer ke??punyalah bangang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
taktau pulak iols baju ni dh jd pengukur lambang agama mane bile raya. eh lantak la die nk pki baju ape pun. pengomen ni mesti sejenis jumud tak penah travel tmpt org or tak amek tau psl org lain.

same mcm yg komen bile mualaf baru tak tukar name melayu dan kekal name sblm convert
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:11 PM | Show all posts
Sapelah yg komen extreme sgt ni..muslim tu bukan hak melayu lagipun tengoklaa muka family uk ni pun bukannya melayu pun..paki india jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak fatimah ni sakit apa eh. Mcm teruk je sakitnya
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 19-5-2022 12:42 PM

1st dorang bukan melayu tulen
Kedua jadah jadi murtad plak,
Kira nak kata murtad melayu ke tp dorang tu bangsa paki.
Jadi mmg la pakai kurta.
Raya ni perayaan org islam tak kira bangsa apa.
Tp kat malaysia ni islam rata2 org melayu jadi elokla ummah melayu pakai baju melayu ka setanjak ke apa
Tp bangsa  lain gasak la depa nak pakai baju ikut tradisi bangsa depa ke apa.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai baju kurung pun byk yg x shariah compliant. Ikut bentuk badan, lengan tiga suku, jarang. Ada hati nak tegur orang
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:55 PM | Show all posts
aku sorang je ke yg rasa muka timoh yg close up gambar sorang tu cam muka dewasa tapi crop letak kat gambar badan budak kenit??
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
dagusengett replied at 19-5-2022 11:11 AM
I ada nak mention pasal ni sbb berhari jugak depa post pasal baju haha
Perlu ke kisahkan apa org nak ...

Diaorg memang macam ni kan u. Kalau satu isu tu memang lama la melayan perasaan tu. Hihi
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Dhsmua menda nk crita hadap jela komentar netizen yg kadang2 mmg bengap luar biasa. Dan you sebagai seorg yg bijak pandai ( eh mom ni doctor kan? Ke silap? ) Xperlu lah nak melayan netizen komen
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 03:40 PM | Show all posts
Anak ku yg marhaen ni pun pakai dress je time first raya. Al kisah baju yg di order seller hantar size besor.. Kejadah oiii..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 03:55 PM | Show all posts
Adik2 aku masa kecik pakai dress kain kembang ala-ala bebudak ballet tu untuk Raya.

Takde pulak SOP wajib pakai baju kurung/baju melayu.

Baju Raya kat Mesia ni pon semua modern ketat sana sini singkat jarang ala2 dress omputih ja.

Pedulikan komen2 netizen tak beradap tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 03:59 PM | Show all posts
dah duk UK pun hadap jugak kan perangai netizen Malaysia....demi content.. sebab orang sana mana kesah pun pasal depa ni paki ke leluhur jahlopa ke...terpaksalah jugak keluar cerita sayu kena buli netz malaysia sebab orang sini je layan diorang macam superstar...ala-ala cakhappp melayu pelat sini, comel, power english sikit, waaaaoww... (~~daaa of course lah kan).. so? so? so? why bother kan...kau layan je lah netizen followers kau yang jumud bodo hidup bertunggu-bertangga kat IG influencer tu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 04:08 PM | Show all posts
acik2 pakai kebaya, dress labuh, jubah waktu raya boleh pulak...bias tol acik2 ni la..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 09:04 PM GMT+8 , Processed in 0.178441 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list