CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2006|Reply: 24

[Dunia] Apa kes? Ustaz Somad diusir keluar Singapura

[Copy link]
Post time 17-5-2022 07:36 PM | Show all posts |Read mode
Penceramah terkenal Indonesia Abdul Somad berkata dia diusir daripada Singapura.

"UAS (Abdul Somad Somad) di ruang 1x2 meter seperti penjara di imigrasi, sebelum dideportasi dari Singapura," tulis UAS di media sosialnya.

Bagaimanapun, duta Indonesia ke Singapura Suryopratomo berkata Abdul Somad tidak diusir tetapi dilarang masuk ke republik itu.

“Dia tidak diusir tetapi tidak mendapat kebenaran masuk ke Singapura jadi dia diminta pulang (ke Indonesia),” kata Suryopratomo kepada media Indonesia Tempo.

Suryopratomo tidak menjelaskan butiran lanjut sekatan itu.

Katanya, pemerintah Singapuralah yang patut menjawabnya.

Dalam pada itu, Abdul Somad menuntut kerajaan Singapura menjelaskan sebab kenapa dia dilarang daripada memasuki negara itu.

Soalnya, apakah sekatan terhadapnya berkaitan dengan militan atau sebaliknya.

Jelasnya pihak berkuasa Singapura tidak dapat menjelaskan kenapa dia dihalang daripada memasuki negara republik itu.

"Itulah yang mereka tak boleh menjelaskan. Itu yang pengawai Imigresen tak boleh menjelaskan.

"Jadi, yang boleh menjelaskan kedutaan Singapura di Jakarta. Anda harus menjelaskan kepada masyarakat kepada negara anda, kerajaan anda menolak kami.

"Kenapa apakah kerana (terbabit) teroris, apakah kerana ISIS, apakah bawa narkoba (dadah), perlu jelaskan," katanya dalam satu wawancara disiarkan di YouTube.

Katanya, dia menjelaskan kepada pihak berkuasa Singapura bahawa kedatangannya bersama ahli keluarga ke negara itu untuk bercuti bukannya menyampaikan ceramah agama.

https://www.malaysiakini.com/news/621458





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Adalah tu perkiraan risiko pihak berkuasa Singapura ke atas beliau...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang tu datang S'porn sekeluarga nak bercuti
bukannya nak berceramah.

Tapi kalo dia nak berceramah pong,
apa salah UAS ?

Nampak macam Sporn dah jadik
ala2 komineh tak pon cam Yehudi Sepet.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ustaz Somad ada tak komen apa2 pasal Singapore Raya lewat sehari? Kalendar Hijrah depa lain dari kebanyakkan negara Islam yang lain. Meleis Sinjaporean ibarat kerbau cucuk hidung kalau negara kapiaq depa buat memacam pada depa. Tapi kalau pasal Malaysia, tukang sapu yang cuma ada sec 1(secondary or tingkatan) memetir2 membidas kita salah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib bukan eliew
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 17-5-2022 09:39 PM
Nenasketum replied at 17-5-2022 08:49 PM
Ustaz Somad ada tak komen apa2 pasal Singapore Raya lewat sehari? Kalendar Hijrah depa lain dari keb ...


Ayah uols mesti ada banyak pengalaman tinggal di Singapura pra dan pasca negara tersebut keluar dari Malaysia.


Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ustaz ni suka pekik2 buat ceramah. Singapore nak ustaz lembam2 cakap slow2.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 09:59 PM | Show all posts
Ustad nak bawak family pi USS ka shopping kat Orchard Road?

Divert pi Legoland pun boleh setad oi sambil naik roller coaster boleh sain otograp


Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Singapore tak rugi apa pun takde mamat tu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Lebai flat earth tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 07:52 AM | Show all posts
Redskin replied at 17-5-2022 12:47 PM
Orang tu datang S'porn sekeluarga nak bercuti
bukannya nak berceramah.

Officemate iols yang berjanggut panjang & bersongkok, kalau nak masuk Singapore, mesti kena panggil masuk bilik siasatan. Bila dah selalu sangat, heols gantikan songkok dengan topi & shave sikit janggut setiap kali nak masuk Singapore. Kadang-kadang, first impression pun memainkan peranan di mata Imigresen.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:11 AM | Show all posts
Edited by FOTHER-MUCKER at 17-5-2022 04:36 PM

Saya pernah baca…Sebelum ini pun dia dah pernah tidak dibenarkan memasuki satu negara tetapi saya sudah lupa negara mana.
Masalah dia sebelum Ini dia fikir semua orang kenal dia. Sedangkan dia ni hanya lah penceramah agama sahaja.






Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:38 AM | Show all posts

'Kenapa Tolak Kami?' - Ustaz Abdul Somad Disekat Masuk Singapura

Pendakwah terkenal Indonesia, Ustaz Abdul Somad (UAS) mahu pihak berkuasa Singapura memberi penjelasan sekatan yang dikenakan terhadapnya daripada memasuki negara tersebut.


Abdul Somad yang seringkali dijemput ke Malaysia untuk memberi ceramah, mempersoalkan tindakan pihak berkuasa republik berkenaan yang menghalangnya memasuki negara itu.




Kredit foto: Wikimedia




Katanya, pihak imigresen Singapura tidak memberikan alasan beliau dihalang daripada memasuki negara itu.


“Itulah, yang mereka tak bisa menjelaskan (sebab sekatan), itu yang pengawal imigresen tak bisa menjelaskan. Jadi, yang bisa menjelaskan kedutaan Singapura di Jakarta.


“Anda harus menjelaskan kepada komuniti, kenapa negara anda, kerajaan anda menolak kami.


“Kenapa? Apakah kerana terrorist apakah kerana ISIS, apakah bawa narkoba (dadah)? Perlu jelaskan,” katanya dalam wawancara di saluran YouTube Hai Guys Official.


Media Indonesia sebelum ini melaporkan pendakwah itu telah berkongsi pengalamannya ditahan dalam satu ruang kecil oleh pihak berkuasa di negara itu.


“Saya dimasukkan ke dalam satu ruangan umpama liang lahad. Satu jam saya di ruang kecil itu barulah digabungkan di ruang yang ramai bersama yang lain,” katanya menerusi Instagram.


Sementara itu, Duta Besar Indonesia ke Singapura, Suryopratomo memberitahu media Indonesia bahawa Abdul Somad tidak diusir tetapi dilarang masuk ke republik itu.


“Informasi yang saya dapat, UAS tidak diizinkan untuk masuk Singapura karena tidak memenuhi kriteria warga asing berkunjung ke Singapura.


“Jadi tidak dideportasi karena beliau belum masuk Singapura,” kata Suryopratomo.




Sumber: MalaysiaGazette
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Nenasketum replied at 17-5-2022 08:49 PM
Ustaz Somad ada tak komen apa2 pasal Singapore Raya lewat sehari? Kalendar Hijrah depa lain dari keb ...

Sbb tu aku padankn muka je kat boyan spork tu....
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
PRESS RELEASES
MHA Statement in Response to Media Queries on Abdul Somad Batubara
Published: 17 May 2022

1.   The Ministry of Home Affairs (MHA) confirms that Indonesian preacher Abdul Somad Batubara (Somad) arrived at Singapore’s Tanah Merah Ferry Terminal on 16 May 2022 from Batam with six travel companions.  Somad was interviewed, following which the group was denied entry into Singapore and placed on a ferry back to Batam on the same day.

2.   Somad has been known to preach extremist and segregationist teachings, which are unacceptable in Singapore’s multi-racial and multi-religious society.  For example, Somad has preached that suicide bombings are legitimate in the context of the Israel-Palestine conflict, and are considered “martyrdom” operations.  He has also made comments denigrating members of other faith communities, such as Christians, by describing the Christian crucifix as the dwelling place of an “infidel jinn (spirit/demon)”.  In addition, Somad has publicly referred to non-Muslims as “kafirs” (infidels).

3.   A visitor’s entry into Singapore is neither automatic nor a right.  Each case is assessed on its own merits. While Somad had attempted to enter Singapore ostensibly for a social visit, the Singapore Government takes a serious view of any persons who advocate violence and/or espouse extremist and segregationist teachings. Somad and his travel companions were denied entry into Singapore.
====
Padan la muka lu sapa indon.  Dah dok ckp sana sini depa kafir ada hati lak nak pergi bercuti kat negeri kafir tu.  Kau ingat depa tak de telinga mata. Kat indon sendiri pun nama dah masuk radical preacher list.  Melayu je sanjung kau tapi melayu asal berkopiah songkok semua dioanggil ustaz.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 02:18 PM | Show all posts
Samerosie replied at 18-5-2022 09:14 AM
PRESS RELEASES
MHA Statement in Response to Media Queries on Abdul Somad Batubara
Published: 17 May  ...

Thank you @Xim for the tacang.


Iols dah suspect dah sebab a few weeks ago gempar kan nama2 ustaz2 Indon diblacklistkan oleh Indon sendiri as radical preachers....termasuk lah yg ini

Comments

Xim
No probs ...kebetulan ternampak comment....  Post time 18-5-2022 03:30 PM
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 03:30 PM | Show all posts
A visitor’s entry into Singapore is neither automatic nor a right.
Mana2 negara pun sama. They don't owe you any explaination pun kalau nak deny entry.

Kalau US VISA siap tulis itu bukan automatic boleh masuk negara dorang. Final say kat border.

Sila fahami betul2.

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 03:34 PM | Show all posts
Redskin replied at 17-5-2022 08:47 PM
Orang tu datang S'porn sekeluarga nak bercuti
bukannya nak berceramah.

Indon tu apa saja yang tak ada tapi negara selet secoet tu juga yang dihadap. Tak pelik ka?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Ustard radikal dgn singapork ibarat budu dgn cheese lah.mana bleh bcampur

Yg gigih sgt nk msuk singapore yg secoet tu dh knp,negara hang tu punya la luas
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini NTL kot. Not to Land order. Memang biasa negara2 termasuk kita mengNTLkan warga asing daripada masuk ke Malaysia tanpa beri alasan apa pun. Kita pun biasa saja buat benda ni. Ada kalanya disebabkan orang tu ada pernah meniaga haram kat Malaysia. Ada kala disebabkan mak bapak dia berisiko so anak pun ditapaukan sekali berisiko. Macam2 boleh jadi alasan untuk NTL.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-6-2022 01:29 PM GMT+8 , Processed in 1.402221 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list