CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: YgBenar

[Tempatan] Golongan kaya atau kumpulan T20 ketika ini lebih banyak menikmati subsidi yang diperuntukan oleh kerajaan, kata Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz

  [Copy link]
Post time 18-5-2022 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 18-5-2022 08:58 AM
.... jangan lah tarik subsidi letrik .. penat nakbayor .. sekarang pun dah rm500/m .. entah kenapala ...

Masih lebih murah dibanding negara asean lain.


Yg.bener,

Menteri.ayam.Umno
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 18-5-2022 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
M40 dan T20 byr cukai, beli rumah lbh rm400k..yg bantu ekonomi negara. Contoh menteri yg x tahu tadbir urus..short cut potong sana sini. Pemalas.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 01:53 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 18-5-2022 08:58 AM
.... jangan lah tarik subsidi letrik .. penat nakbayor .. sekarang pun dah rm500/m .. entah kenapala ...

Tarif kediaman ada multi tier - harga letrik akan melonjak dari 21 sen/unit (tier-1) jadi 57 sen/unit (tier-5). I pernah merasa jejak tier-5 masa first PKP dulu.
Kalau guna banyak memang dah takde subsidi pun.

If you rasa your bill macam tak lojik check your room seal kalau pakai AC. Setiap kali buka pintu is a waste.







Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 18-5-2022 08:11 AM
Ha ah, almost 5 ringgit... kalo ikut harga published ron 95 ron 97 MOPS (means of Platts Singapore ...

Susah sgt, mansuh jahh subsidi ron95. Biaq org berakal bila berkereta.
Activate IC b40 utk dpt diskaun ka duit belanja. Kena target kat b40.

Ke deme nak caj full amount kat semua rumah kecuali b40? Letrik pun ada diskaun ka? Rasa mcm takde logik di sini.

Kalau kerugian cukai drp perniagaan2 sbb amalan sst, bawak gst masuk balik je la. Iols speku cukai tahun ni sikit berbanding perbelanjaan kerajaan masa pandemik.. tu yg deme pikiaq merepek2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 02:18 PM | Show all posts
Cakap ke terang2 tak perlu berkias orang jadi muak mudah jadi bersangka2.  
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 02:31 PM | Show all posts
mejaputih replied at 18-5-2022 11:45 AM
Maybe sbb kak lid all time ada kat rumah kot..pastu selalu on ekon ke? Satu lg cara pasang solat p ...

ha ahh .. betul
ekon kat   bilik kak lid boleh kata 24/7 buka
tapi bukannya besor pun bilik nya
tapi itu jer
lepas tu anak kak lid suka buka semua lampu satu rumah walau di siang hari
kaklid tutup dia buka tutup buka
TV pulak mmg SENTIASA 24/7 9yg dlm bilik master ) >>> kerja anak istimewa kaklid juga

puas dah rasanya berjimat
tak pernah bawah rm450 tahun2 kebelakangan ni

kak lid dah lah sudah pencen
every cent counts gituuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 02:32 PM | Show all posts
pyropura replied at 18-5-2022 01:43 PM
Masih lebih murah dibanding negara asean lain.

....... choiiiii kan?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 02:34 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 18-5-2022 01:53 PM
Tarif kediaman ada multi tier - harga letrik akan melonjak dari 21 sen/unit (tier-1) jadi 57 sen/u ...

.....  itu lah tu
kak lid bukan pandai nak cek cek bagai tu

sekarang ni tgh cuba guna ekon DRY MODE ... katanya boleh jimat
kita tengokkkkk
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 18-5-2022 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 18-5-2022 02:31 PM
ha ahh .. betul
ekon kat   bilik kak lid boleh kata 24/7 buka
tapi bukannya besor pun bilik nya

Kak lid set kan temperature brp degree ekon tu?ekon jenis inverter ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 03:39 PM | Show all posts
Kerajaan yg menyiksa M40 & T20 dgn cukai utk membeli undi B40.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Siapa punya idea asal yg kategorikan manusia marhain di malaysia ni dengan kategori b40, m40, t20?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
dah byr cukai zakat byk2..di anaktirikan pulak..bebal nau TZ ni...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
johan-adx replied at 18-5-2022 08:27 AM
btul tu..plg kesian m40 yg atas pagar la..tangungan ramai..

Betul. M40 langsung tak dapat apa.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 18-5-2022 09:03 AM
Bagi je lah pd semua warganegara....tak kira B40 ke T20.....

Yg kena di tapis, pendatang atau warga ...

Setuju...hanat sgt dok yg dok suggest tah aoa apa nih
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 18-5-2022 08:58 AM
.... jangan lah tarik subsidi letrik .. penat nakbayor .. sekarang pun dah rm500/m .. entah kenapala ...

Rumah teres kalau RM500 kira normal, tak tinggi tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Bil letrik rmh i bln ni rm522 untuk sebulan...kalau lebih lagi, kepala i nanti naik ubanlah
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 18-5-2022 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
zaprul isi minyak ron97 kan, xde subsidi
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
ekod79 replied at 18-5-2022 09:01 PM
zaprul isi minyak ron97 kan, xde subsidi

Zaprul nek keta minyak isi 97 charge on company card le.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 07:50 AM | Show all posts
Babai replied at 18-5-2022 06:22 PM
Betul. M40 langsung tak dapat apa.

b40 plg byk dpt...patutnya m40 pun atas pagar layak jgk dpt insentif2 lain jgk

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 08:09 AM | Show all posts
Edited by Simunggu at 19-5-2022 08:10 AM

mana ada???..kasian T20 yg berkerja ada declaration income tax yg sah...yg jahat tu org berniaga/ kontraktor sebenarnya kaya tadi tipu LHDN dapatlah banyak bantuan....hantar anak pg sekolah pakai kereta RM500K tapi dapat bantuan buku pinjaman itu ini dapat duit itu ini...kami T20 yg kaya tak kaya miskin tak miskin tak dapat apa apa bantuan...adilkah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 01:13 AM GMT+8 , Processed in 0.079972 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list