CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: YgBenar

[Tempatan] Golongan kaya atau kumpulan T20 ketika ini lebih banyak menikmati subsidi yang diperuntukan oleh kerajaan, kata Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz

  [Copy link]
Post time 17-5-2022 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 17-5-2022 09:55 PM
klu M40 dan T20 pakat2 jgn byr cukai, B40 tu pun mkn pasir dan taik saja. so tak payahlah nak di t ...

tp..yg ramai 'berjuang di lahad datu'...kebanyakannya anak2 b40...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ratib benda sama la sokmo2.
tu gol kayangan berlambak tak byr cukai, tol minyak letrik segala mcm subsidi atas kapasiti politaik berkhidmat utk masyarakat hakikatnya hannatttt blake. patut cut hak tu dulu la.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 17-5-2022 06:59 PM
Abistu t20 bayo cukai memahal semata utk golongan b40 ? Yiiihhhhh. Bodonya muntri abahcow ni

tidak kakak..kakak suda belanja saiya makan free sini depot..terima kasih-PATI
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
danieladam replied at 17-5-2022 09:22 PM
Balik balik B40 balik balik B40.

Padahal yg ngaku B40 tu berniaga juta2 cuma x de slip gaji je. :lo ...

Masuk balik GST, biar semua terlondeh.. takde sapa buleh dari... dari tauke money laundering, sampai ke jutawan pasar tani takde slip gaji semua kena tapau bawah GST
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tarik je la semua subsidi fuel tu... apung semua mcm negara lain.. sampai bila negara kita nak jadi negara socialist? Nak bengkrap cam greece, venezuela & sri Lanka ke
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:56 PM | Show all posts
Buritan replied at 17-5-2022 09:46 PM
Mana ade m40 dpt.. b40 yes dpt mcm mcm. Anak murid aku dpt laptop dpt rumah pprt.. dpt mkn pree..  ...

yg terkini ni muntri tu sebut T20..

x mentioned M40..

memandangkan high inflation la ni..

mgkn M40 akan dapat apa yg B40 dapat
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 17-5-2022 10:40 PM
Tarik je la semua subsidi fuel tu... apung semua mcm negara lain.. sampai bila negara kita nak jadi  ...

Setuju. Baik mula dari sekarang sebelum terlambat. Baik b40, m40, t20dan termasuk juga warga asing perlu bayar harga tanpa subsidi. Memamg memalukan bila tengok warga asing terutama warga singapura pam minyak kat Malaysia. Walupun ron97 sekali pun tetap murah pada mereka disebabkan kadar tukaran mata wang malaysia dgn singapura.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam nak bagi gaduh je
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 11:09 PM | Show all posts
Edited by silencekiller at 17-5-2022 11:19 PM
green~tea replied at 17-5-2022 10:40 PM
Tarik je la semua subsidi fuel tu... apung semua mcm negara lain.. sampai bila negara kita nak jadi  ...

Sokong penuh.. semua bentuk subsidi musti dihapuskan.. jika KERAjaan nak bantu sangat.. buleh sediakan kad petrol ka apa ka... contoh seseorang diberikan subsidi up to RM100 per month.. lain without subsidi.. jadi kegunaan more to p/balik kerja ka apa kaa.. nak jalan2 kaa enjoy kaa guna duit poket sundri..

Serupa budak2 kecik manja dah rakyat Malaysia ni.. tahu bising jaa walaupun depa sundri tak mahu suluh muka depan cermin..  





Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Jalan terbaik ialah mansuhkan subsidi.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
bodoh2 menteri PN ni...jgn tunjuk sangat ketidakmampuan menjana income utk negara..ujung2 pendapatan
T20 yg x ramai mana tu jugak ko tarah...tok sah buat malu dgn kepimpinan lama
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
So nak bagi subsidi kepada B40 sahaja?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Baper rega ron97? Lebih rm5 ka apa? Ada sunsidi atyam dan telur ka?

Setakat ini, ujarnya, kerajaan masih mengekal harga minyak bagi RON95 pada harga sekitar RM2.05 berbanding kos sebenar yang melebihi RM4 selain menanggung sebanyak RM700 juta subsidi ayam dan telur bagi tempoh Februari hingga Mei 2022.

Susah sgt, tak payah bg subsidi kat sumerang. Pandai2 la deme nak bayaq sume benda. Baidewei, bahan api sumer tuh bkn caj ikut penggunaan ka? Byk pakai, byk la caj. Ni nak ubah selain b40 tampung semua perbelanjaan b40 ka? Byk cikadak.. baik soh semua bayaq, pastu hangpa bg kad perbelanjaan kat b40. Kalau deme dok gigih veranak ramai2 pastu tak mampu tampung perbelanjaan sendiri, pandai2 la tanggung. Susah iols nak caya t20 dpt byk subsidi..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 06:18 AM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 17-5-2022 10:56 PM
yg terkini ni muntri tu sebut T20..

x mentioned M40..

Mintak mintak laa betul.. terasa dah susah ni.. byk brg dah tak leh amik.. kalo dulu aku tak tgk rege pung pakai cmpk dlm troli jee
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 06:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 17-5-2022 09:55 PM
klu M40 dan T20 pakat2 jgn byr cukai, B40 tu pun mkn pasir dan taik saja. so tak payahlah nak di t ...

Setahu aku sebahagian besar daripada pendapatan cukai kerajaan datang daripada perniagaan.

Byk pendapatan negara 'hilang' selepas GST dimansuh dan diganti SST. Rakyat tetap bayar harga barang yang sama atau lebih mahal tetapi pungutan cukai merudum. Memang ada benda tak kena dengan sistem sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 17-5-2022 11:03 PM
Setuju. Baik mula dari sekarang sebelum terlambat. Baik b40, m40, t20dan termasuk juga warga asing ...

Eveb ron 97 pun murah kat malaysia banding negara lain sbb tax/commission/cost structure fuel kita ( APM - automatic pricing mechanism).. kalo kat india nun lagi haru.. tax 100% federal kutip, pastu ada tax lagi beza2 ikut negeri plak tu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 18-5-2022 08:05 AM
ultra78 replied at 18-5-2022 06:46 AM
Setahu aku sebahagian besar daripada pendapatan cukai kerajaan datang daripada perniagaan.

Byk p ...


Yang mansuh GST tu takut sangat hilang political funding sbb tokey2 besar suka SST... buleh lari tax

Ni la shadow economy yang GST buleh banteras...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
silencekiller replied at 17-5-2022 11:09 PM
Sokong penuh.. semua bentuk subsidi musti dihapuskan.. jika KERAjaan nak bantu sangat.. buleh sedia ...

Iya, patut give back to b40 dalam bentuk cashback card, voucher gitu lah... tp GST implement semula, subsidy tarik.. income gomen mmg banyak losses sekarang sbb dua benda ni je...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 18-5-2022 01:32 AM
Baper rega ron97? Lebih rm5 ka apa? Ada sunsidi atyam dan telur ka?

Setakat ini, ujarnya, kerajaan  ...

Ha ah, almost 5 ringgit... kalo ikut harga published ron 95 ron 97 MOPS (means of Platts Singapore), beza dua fuel ni 30-50 sen sajork... skang beza banyak sbb ron 95 heavily subsidized....

Cara subsidi tu cemane? Setiap oil company yang jual ron95, akan claim duit subsidy dgn gomen....
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
mikasa replied at 17-5-2022 06:41 PM
Abis tu takan semua hasil maksul negara nak kasi semua kat selain T20? T20 apa dpt?"

Setuju....asalkan t20 org Malaysia..tak culas byr cukai, then apa lagi ko nak bagi kat diaorg...diaorg juga warganegara Malaysia tau tak...
Done bekap gol T20, pm me utk my account bank ye..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-6-2022 12:14 PM GMT+8 , Processed in 0.101125 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list