CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 769|Reply: 15

[Tempatan] Lebuhraya baru Gopeng ke Kuala Kangsar melangkau Terowong Menora diluluskan kabinet dan mendapat lampu hijau kerajaan negeri. Terowong Penang dan WCE tersenyum sinis

[Copy link]
Post time 17-5-2022 09:50 AM | Show all posts |Read mode
https://www.thestar.com.my/news/ ... asses-menora-tunnel


IPOH: The Perak government has received a proposal for the construction of a highway from Gopeng to Kuala Kangsar which bypasses the Menora Tunnel on the North-South Expressway which could reduce the number of accidents in the state.

Perak Mentri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad said the state government supports the private sector project involving a 64km route from Gopeng exit to Siputeh linked to Kuala Kangsar, whihc has also received the green light from the Cabinet.

"The distance using this road is slightly longer but it will take less time without going through the hill. The state government supports the proposal as it is a private finance initiative (PFI) and will not use government funds.

"In one year, the company has succeeded in meeting the Public Works Department and the Public Private Partnership Unit (Ukas) for further discussion.

"The company has received approval from the government in April and will take two years for land acquisition as well as to obtain a financier," he said when met by reporters at a Hari Raya Aidilfitri gathering organised by the Malay Hawkers and Petty Traders Association (PPPKM) here on Monday (May 16).

Saarani said it is hoped the project will reduce accidents at the hotspot as the proposed route is flat and could ease traffic congestion.

In an accident on Wednesday (May 11) night, five Universiti Sultan Azlan Shah students were killed when their car burst into flames after an accident involving two other lorries at KM245.2 of the North-South Expressway northbound near Kuala Kangsar.

"As hawkers were affected during the Covid-19 pandemic, I approved an allocation of RM200,000 to PPPKM, in which RM40,000 is for the parent association here and RM10,000 to each of 16 districts as well as an additional RM50,000 is provided in the hope they can manage it better, " he said. – Bernama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 09:57 AM | Show all posts
Jambatan Labuan - Menumbok punya cerita dah ghaib semula...nanti dekat dekat PRU, trust me akan timbul itu jambatan..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:03 AM | Show all posts
najib gak bijak buat wce apa barang naik gunung bukit
bodo punya keja
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:18 AM | Show all posts
I'm sure penambahbaikan jajaran sedia ada will cost much less but since this is a private initiative lantak ko lah labu. Rakyat juga nanti yang untung sebab ada pilihan.

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:26 AM | Show all posts
bosan betul x habis2 projek highway...nak tarah hutan mana pulak tu area gopeng - KK? syarikat swasta bijak pandai xde ke yg nak invest utk buat sistem pengangkutan awam yg efisyen sket?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-5-2022 02:58 PM | Show all posts
Metana replied at 17-5-2022 10:26 AM
bosan betul x habis2 projek highway...nak tarah hutan mana pulak tu area gopeng - KK? syarikat swast ...

Public transport yang macam mana yang diperlukan untuk atasi kesesakan?
Belah Ipoh-Kuala Kangsar dah ada komuter, ETS dan double track lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 04:03 PM | Show all posts
masyyukkkkkkkk.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak buat hiway boleh.tapi tolonglah jgn usik hutan area gua tempurung dgn gunung2 batu kapor kat ipoh tu.kalo dah hancur musnah mmg takkan dapat balik
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 04:46 PM | Show all posts
Bagus mengurangkan kesesakan terutama dimusim perayaan
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 17-5-2022 04:38 PM
Nak buat hiway boleh.tapi tolonglah jgn usik hutan area gua tempurung dgn gunung2 batu kapor kat ipo ...

bukan gunung batu kapur kat area ipoh tu dah banyak kena tarah..haritu drive penang cerah habis dah kawasan tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
_kelly replied at 17-5-2022 04:48 PM
bukan gunung batu kapur kat area ipoh tu dah banyak kena tarah..haritu drive penang cerah habis da ...

Ya dah byk yg hancur.tapi jgn lah ditambah lg kehancuran itu..iol is sedih tiap kali lalu ipoh tgk byk gunung dah hancur dek kuari

Ipoh tu punya la lawa bentuk muka bumi, boleh jadi tarikan plancongan mcm kat Guilin China kalo jaga bebetul.tp sbb gomen bodoh habis semua bukit nk ditarah atas nama pembangunan

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari dulu kalau Plus tak lalu Ipoh ,kan bagus
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 17-5-2022 04:58 PM
Ya dah byk yg hancur.tapi jgn lah ditambah lg kehancuran itu..iol is sedih tiap kali lalu ipoh tgk ...

betul..dulu2 lalu area situ hijau je skang ni memamg cerah habis..terkejut tengok kaw2 dorang tarah..setuju bab ipoh kalau jaga boleh jadi tempat pelancongan macam china tapi dah tak jaga nak dapat apa..last2 takut jadi macam tasik chini je..melingkup
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
_kelly replied at 17-5-2022 05:22 PM
betul..dulu2 lalu area situ hijau je skang ni memamg cerah habis..terkejut tengok kaw2 dorang tara ...

Tp mujurla ada gak kompeni cina mcm Sunway yg kteatif buat gunung2 batu kapor ipoh tu as tmpat pelancongan mcm Lost World Tambun tu..kalo nk harapkan cara gomen negeri jana ekonomi alamatnya rata habis la bukit2 kat ipoh tu jd pdg jarak pdg tekukur
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 17-5-2022 05:31 PM
Tp mujurla ada gak kompeni cina mcm Sunway yg kteatif buat gunung2 batu kapor ipoh tu as tmpat pel ...

MAPS tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-5-2022 07:49 AM | Show all posts
Decaffeinated replied at 17-5-2022 10:18 AM
I'm sure penambahbaikan jajaran sedia ada will cost much less but since this is a private initiative ...

Cuma masalahnya macam mana nak besarkan terowong menora?

Jajaran PLUS sedia ada tu pun lalu kawasn berbukit. Kalau dibesarkan lagi maka risiko tanah runtuh akan lebih besar berlaku.

Jadi nak elak pening kepala, buat sahaja jajaran baru.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 05:46 AM GMT+8 , Processed in 0.093715 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list