CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1295|Reply: 16

Orientasi Pelik Dalam Gelap Sebelum Dibuli

[Copy link]
Post time 17-5-2022 09:22 AM | Show all posts |Read mode
Tradisi orientasi 'pelik' apabila pelajar tingkatan dua dikumpulkan dalam keadaan gelap sebelum dibuli dan dipukul.



Itu situasi dialami 75 pelajar tingkatan dua sebuah sekolah menengah agama di sini, yang mendakwa cedera dipukul pelajar senior sekitar jam 11 malam pada Sabtu lalu.


Salah seorang bapa mangsa, Noor Azmi Mohd Nor, 44, mendakwa anaknya, Akmal Danish, 14, mengalami kecederaan pada kaki kanan dengan betis manakala badannya terdapat kesan akibat ditendang.


Dia berkata, anaknya mengalami kesesakan nafas dan berkeadaan separuh sedar selepas dipukul.


"Terdapat kesan lebam pada betis dipercayai dipukul menggunakan objek keras. Saya bawa anak ke hospital untuk mendapatkan rawatan sebagai pesakit luar dan menghantarnya semula ke sekolah.



"Ini kali pertama berlaku terhadap anak saya, namun saya dapat tahu kes seperti ini pernah beberapa kali berlaku sebelum ini namun tidak didedahkan.



"Saya musykil aktiviti itu dilakukan pelajar senior dan pihak pengurusan khususnya Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) seolah-olah tidak mengambil berat," katanya semalam.






NOOR Azmi (tengah) dan Ahmad Fauzi menunjukkan laporan polis dan gambar kesan kecederaan anak mereka.




Seorang lagi bapa pelajar Ahmad Fauzi Md Sood, 50, berkata anaknya, Ahmad Aqil Zafran, 14, turut menjadi mangsa buli pelajar senior sekolah berkenaan.


Beliau mendakwa anaknya dilibas dengan batang besi dan batang penyapu dalam kejadian itu.


"Saya mengambil tindakan membuat laporan polis mengenai kejadian itu. Saya difahamkan seramai 20 pelajar tingkatan empat melakukan aktiviti orientasi itu terhadap 75 pelajar tingkatan dua dan ia berlaku dalam keadaan gelap di asrama.


"Dalam gelap macam-macam boleh berlaku kecederaan di mata, kepala dan sebagainya. Saya ambil tindakan ini bukan untuk memburukkan nama sekolah, tetapi demi kepentingan pelajar lain keseluruhannya," katanya.


Ahmad Fauzi berkata, anaknya menjadi trauma dengan kejadian itu dan berdepan keadaan sukar kerana akan menghadapi peperiksaan pada esok.







Ahmad Fauzi Md Sood menunjukkan gambar kesan kecederaan pada sidang media ibu bapa kepada pelajar yang menjadi mangsa buli Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu.




Sementara itu wakil ibu bapa, As'ad Inderas, 47, berkata, sekurang-kurangnya tujuh pelajar lelaki tingkatan dua mengalami kecederaan dan trauma selepas mendakwa dibuli dan dipukul pelajar senior tingkatan empat sekolah sama.


Dia memberitahu pihaknya dimaklumkan sekumpulan pelajar tingkatan empat bertindak mengumpulkan pelajar tingkatan dua untuk menjalani aktiviti orientasi pada malam kejadian.


"Ketika aktiviti itu dijalankan, pelajar tingkatan dua dipukul dan didera dengan menggunakan objek tumpul serta terdapat kalangan mereka yang cedera dengan tahap kecederaan berbeza.


"Namun apa dikesalkan adalah pihak pengurusan sekolah tidak memaklumkan secepat mungkin kepada ibu bapa mengenai kejadian itu.


"Ibu bapa pula mendapat tahu kejadian itu melalui anak masing-masing manakala pihak sekolah hanya memaklumkan kepada kami petang Sabtu lalu," katanya pada sidang media di Labu di sini, semalam.


As'ad berkata, pihak sekolah merancang untuk bertemu ibu bapa pelajar pada petang semalam namun dibatalkan selepas ibu bapa membuat laporan polis mengenai insiden berkenaan.




Sumber: Harian Metro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Agama apa yg ko belajar syaitoooonñ?
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 09:49 AM | Show all posts
gerenti pas ni ada yang kena liwat..biasalah sekolah agama kan?
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 09:51 AM | Show all posts
aktiviti orientasi ni patut diharamkan terus drpd mana2 sekolah dan institusi akademik. sebut namanya pun jangan. entah apa matlamat yg cuba dicapai dgn buat students didera secara fizikal dan mental entah. jd alasan budak2 yg ada sadistic tendencies tunjuk samseng ada la.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:12 AM | Show all posts
smap labu pun ada buli2 dera2 ke? adehhh... org yg membuli tu ingat2 la parents korang...malu parents korang anak2 kena buang sbb kes buli...sbb nak masuk smap labu bukan sng dekkk...mesti parents pun bangga...tup2 kena kick...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:12 AM | Show all posts
macam sama dgn thread pyro semalam
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga semua kaki buli mandul....supaya baka mereka tidak membiak
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Benci betul asrama nak buli2 junior ni. Iols dulu tgh2 tido kena kejut dgn senior suruh pergi surau pastu dok brainwash ingat mak bapak dlm gelap2 awal pagi dah ler esoknya sekolah. Nangis2 malam2 tu esok gi sekolah mata bengkak. Harapnya anak2 senior tu serba menjadi lah kan sebab dok takut2kan anak org mcm lah dh guarantee anak sendiri serba baik semuanya.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 02:33 PM | Show all posts
Dari dulu dah ada cuma takde medium untuk di viralkan..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
nasib baik lubang bontot masih selamat
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Dak2 SMA ni kena blaja subjek pend.moral kot baru jadi org..india,cina ada ke kes buli teruk2 mcm mlayu
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 17-5-2022 01:51 AM
aktiviti orientasi ni patut diharamkan terus drpd mana2 sekolah dan institusi akademik. sebut namany ...

Orientasi sebenar mana hada pukul2 anak orang, buli2 anak orang sis...Sekadar sekolah buat program ceramah pengenalan/pendedahan pada sekolah, subjek, etc dan aktiviti team building saja sepatutnya. Tapi celaka mana ntah yang bawa budaya buli @ ragging dalam asrama ini. Masa Form 1 pun aiol dan kengkawan asrama pernah kena buli lite2 oleh seniors Form 5 to lower and upper 6. Tapi zaman tu weols tatau itu buli @ mental abuse, weols hadapkan aje.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 01:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Hantar mereka pergi syria dekkk…. We dont need them here in malaysia sebegitu sis!
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 05:57 AM From the mobile phone | Show all posts
ni yg nampak ye. another type of bully yg payah nak ambik tindakan adalah buli mental n emosi yg mostly berlaku dikalangan pelajar perempuan. sampai ada junior terpaksa ketuk pintu warden malam2 n mintak tido ngan warden. ni diskolah ternama asrama penuh. mulut pelajar perempuan ni sgt toxic ye kalau dah membuli. boleh jd suicidal. kalau anak x hati kental dan mmg jenis pendiam i suggest takyahla letak anak kat asrama ye. x kirela ternama mcmana pun skolah tu. parents kena alert yg anak tu sesuai x duk di skolah berasrama penuh. x semuanya sesuai walaupun result cemerlang. budak2 skrg punya jahat nakal tu bukan mcm dulu2 ye. sgt2 berbeza.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2022 08:29 AM | Show all posts
kaki buli ni semua samseng taik kucing. duduk sorang2 terkulat2. ramai2 beranilah. bodoh.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 10:58 PM | Show all posts
ledigugu replied at 17-5-2022 11:19 AM
Benci betul asrama nak buli2 junior ni. Iols dulu tgh2 tido kena kejut dgn senior suruh pergi surau  ...

seniors iols suka wat 'kuliah subuh'.. iols ingat pi 2 kali jahh.. pastu takde lagi.. beberapa tahun lepas, terserempak dgn budak sama maktab, dok sama wing.. dia paling mencik seniors dan kuliah subuh deme.. rupa2nya setiap minggu ada tapi iols dan rumet iols selalu terlepas.. so iols takde la memori hitam psl tuh..
kalau deme soh beringat psl mak pak dlm gelap tuh, kalau jenis slalu ingkar kata mak pak, mmg la terasa mcm diri jahat sgt.. tapi iols jenis budak baik tak pernah ingkar, so mmg tak menjadi la dgn iols.. iols tak tau apa jadi kat semua seniors yg wat keje tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam dajjal je perangai..orientasi konon..puiiii
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-6-2022 12:44 PM GMT+8 , Processed in 0.081135 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list