CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 6897|Reply: 151

[Tempatan] ..Punca pasaraya BMF Malakat Mall ditutup akhirnya didedahkan

[Copy link]
Post time 17-5-2022 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
KEMPEN BMF TIDAK SESUAI UTK PERNIAGAAN

Saya baru membaca berita kisah pasaraya Malakat Mall di Masjid Tanah ditutup kerana kos sewaan yg terlalu mahal iaitu RM 70k sebulan. Saya bersimpati dgn berita ini kerana ada formula dari pemilik syarikat ini yg boleh dibanggakan.

Rasa segan ingin menasihati Coach Fadzil kerana saya bukan peniaga yg hebat sepertinya. Begitu juga bukan berjaya seperti Datuk Vida tetapi saya sekadar ingin memberi pandangan sebagai pengguna . Jika rasa baik harap boleh menerimanya dan jika sebaliknya abaikan sahaja.

Saya puji niat Coach Fadzil utk membantu peniaga2 kecil atau produk2 Melayu (Islam) termasuk dgn konsep pelaburan. Niat atau formula tersebut wajar dipuji dan disokong.

Malangnya faktor2 lain yg telah merencatkan perniagaan Malakat Mall dari pengamatan saya.

Pertama saya berpandangan kesilapan terbesar ketika kempen awal kemunculan Mall ini apabila marketing mereka dikaitkan ke arah BMF ( Buy Muslim First). Bagi saya ia tidak sesuai dan hanya mengecilkan sasaran pelanggan Mall ini.

Bukan sahaja ia mengecilkan pelanggan daripada pelbagai bangsa seperti Cina, India dan kaum2 lain tetapi kelompok Melayu yg dingin dgn kempen BMF. Ini kerana ketika kempen BMF dilancarkan ada org2 politik mengambil kesempatan ke atas kempen tersebut utk tujuan politik hingga menjadi bahan sindiran kek pun di beli di Secret Recipe.

Akhirnya Malakat Mall menjadi mangsa keadaan. Tanya saya… BMF ini kempen yg hanya memakan diri sendiri. Ini kerana berdasarkan senario politik… 30% org Melayu tidak suka dgn sentimen berbau perkauman.

Tanya saya buat sahaja konsep seperti Mydin… terbuka utk semua dgn jualan harga yg murah. Akhirnya bukan sahaja pelanggan tetapi peniaga2 bangsa lain tidak mahu menyewa di ruang Mall tersebut.

PROMOTED CONTENT

Multiple Polls: ( Max 7 choices ), Total 62 Users voted
10.87% (10)
4.35% (4)
15.22% (14)
50.00% (46)
2.17% (2)
5.43% (5)
11.96% (11)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 17-5-2022 12:26 AM | Show all posts
Kempen bmf dah tentu bermotifkan politik. Masa tu umno n pas tiupkan semangat roh melayu utk jatuhkan ph supaya dotg dpt naik jd kjaan. Skrg dorg dah kadi kjaan, so bmf dah tak diperlukan lagi malah tak kedengaran lagi, done n dusted!
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Malu sungguh la. Dari dlu dah pesan xpayah over sgt berBMF unless ko nak bg rege mcm speed99. Klau nk ckp pasal rege, pasaraya BIG, jaya grocer, elok jah bertahan bertahun2. Walaupon mahal tp product2 imported. Melayu t20 ramai jah membeli dkt sana
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-5-2022 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pyropura at 17-5-2022 12:39 AM

.... Sambungan:

Kedua bila saya bertanya kpd rakan2 di KL… mereka beritahu Malakat Mall gagal bersaing dari segi harga. Harga adalah sgt penting bila kita membuka perniagaan Hypermarket. Marketing terbaik adalah free marketing dari mulut ke mulut bila org ramai bercerita HARGA MURAH.

Saya beri contoh kejayaan Speedmart. Kempen Malakat Mall ‘Buy Muslim First’ tapi kempen Speedmart ‘Murah dan Dekat’. Nampak cara marketing siapa yg jauh lebih bijak? Mereka tidak sasarkan kawasan2 Cina sahaja tetapi di mana2 kita akn jumpa mini market ini.

Ya harganya yg murah adalah tarikan utama tetapi bukan semuanya murah. Rempah Kari Babas di pasaraya lain dijual dgn harga RM 5 tetapi di Speedmart dijual hanya RM 4.30. Jauh bezanya yg menjadi buah mulut org ramai Speedmart murah.

Dkt sini kita kena belajar bagaimana org Cina berniaga. Org Cina ada mendidik anak2 mereka buy Chinese first di rumah tetapi bukan secara terbuka dlm perniagaan. Mereka tak perlu kempen beli barangan Cina dulu tetapi ia telah diselami dari kecil.

Peniaga Cina tahu org Melayu adalah kuasa membeli terbesar bukan sahaja kerana kaum majoriti tetapi jika waktu perayaan org Melayu terkenal sik
Dkt sini kita kena belajar bagaimana org Cina berniaga. Org Cina ada mendidik anak2 mereka buy Chinese first di rumah tetapi bukan secara terbuka dlm perniagaan. Mereka tak perlu kempen beli barangan Cina dulu tetapi ia telah diselami dari kecil.

Peniaga Cina tahu org Melayu adalah kuasa membeli terbesar bukan sahaja kerana kaum majoriti tetapi jika waktu perayaan org Melayu terkenal sikap boros berbelanja membeli pakaian sebagai contoh.

Sebab itulah macam di Sabah byk peniaga kedai makan menggunakan pekerja muslim bertudung sebagai tarikan kpd pelanggan Islam. Begitulah juga tauke Cina sanggup menggunakan nama Rosyam Mart sebagai satu bentuk marketing.

Sebenarnya byk lagi peniaga2 Cina yg menggunakan kaedah meletakkan individu Melayu yg seolah olah pemilik perniagaan tersebut. Hebatkan strategi perniagaan mereka mencari jalan menarik pelanggan.

David Teo pemilik syarikat filem Metrowealth sgt bijak menjaga hati org Melayu. Dlm majlis promosi filem dia pasti akn membuat majlis kesyukuran dgn menjemput Ustaz membaca doa selamat.

Niat BMF itu baik tetapi bukan Malakat Mall yg memikul tanggungjawab itu. Kesedaran itu patut dipikul oleh NGO2 sahaja utk diamalkan oleh org2 Melayu di rumah dan bukan u

David Teo pemilik syarikat filem Metrowealth sgt bijak menjaga hati org Melayu. Dlm majlis promosi filem dia pasti akn membuat majlis kesyukuran dgn menjemput Ustaz membaca doa selamat.

Niat BMF itu baik tetapi bukan Malakat Mall yg memikul tanggungjawab itu. Kesedaran itu patut dipikul oleh NGO2 sahaja utk diamalkan oleh org2 Melayu di rumah dan bukan utk marketing perniagaan.

Jadi utk saya BMF dan daya saing harga barang perlu diambil perhatian. Malakat Mall juga wajar tukar konsep dgn menyewa 2 lot kedai kerana kos dan risikonya lebih kecil

Bila sewa dan penggunaan kakitangan yg sedikit Malakat Mall boleh bermain dgn harga bagi bersaing dgn pasaraya2 yg tumbuh bak cendawan. Biar kecil tapi ada di mana2.

Sekadar beri pandangan…. Malakat Mall boleh juga belajar konsep sepertimana kedai2 runcit di Sabah yg dikuasai oleh peruncit Pakistan. Saya tidak tahu modus operandi mereka sebenar… tetapi saya agak2 sahaja mereka ini mempunyai persatuan yg membekal produk barangan2 runcit.

Harga mereka agak sedikit mahal tapi ada di mana2. Contohnya di Kg. Likas sahaja tak kurang 20 kedai runcit Pakistan ada di situ. Tiada yg tutup perniagaan sejak 12 tahun saya di Sabah… semua boleh survive.

Mengapa tidak Malakat Mall bertindak menjadi pemborong bekalan barangan runcit utk peniaga2 kecil di kawasan2 kampung. Dapat membantu dan dpt berniaga dgn peniaga2 kecil Melayu dgn memberi modal barangan dahulu dan mereka menjalankan perniagaan.

Sekadar pandangan kpd mereka yg baru ingin menceburi bidang perniagaan dlm perniagaan jgn sesekali dikaitkan dgn perkauman. Kedua jika terlibat dlm politik jgn pamirkan perniagaan kita kerana ia akn memberi kesan ke atas perniagaan tersebut ( ini amalan saya sendiri ).

Dlm perniagaan tidak boleh dikaitkan dgn perkauman dan politik kecuali jika berniaga agama… apa kata anda?

Sumber – FB Norman Ridzuan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-5-2022 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pyropura at 17-5-2022 12:52 AM
Orenn1 replied at 17-5-2022 12:26 AM
Kempen bmf dah tentu bermotifkan politik. Masa tu umno n pas tiupkan semangat roh melayu utk jatuhka ...


Kan. Umno lebih suka peniaga Cina sebab lagi banyak masyuukkk. Kodai Melayu apa depa dapat.  Lagipun kartel2 semua kan Cina Mca yg.pegang.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
aku dari dulu selamanya xsupport agenda politik bodoh ni..buy muslim first rega mcm yahudi dah kenapa..supplier sume cina jugakkkk
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 17-5-2022 12:32 AM
.... Sambungan:

Kedua bila saya bertanya kpd rakan2 di KL… mereka beritahu Malakat Mall gagal ber ...

lagi satu kalau perasan skrg ni cina2 owner bisnes pakat buat tiktok cakap melayu, staff yg berlakon sekali pon melayu..yg komen2 bangga cina pandai cakap melayu kompom la melayu sendiri..camne bmf nak survive melayu pon pening nak sokong sapa
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 12:58 AM | Show all posts
_kelly replied at 17-5-2022 12:49 AM
aku dari dulu selamanya xsupport agenda politik bodoh ni..buy muslim first rega mcm yahudi dah kenap ...

btol dan tepat sekali......
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 17-5-2022 01:18 AM | Show all posts
_kelly replied at 17-5-2022 12:52 AM
lagi satu kalau perasan skrg ni cina2 owner bisnes pakat buat tiktok cakap melayu, staff yg berlak ...



melihat telatah umno dgn pas, I don't mind kalau dap yg ganti.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 17-5-2022 01:18 AM
melihat telatah umno dgn pas, I don't mind kalau dap yg ganti.

I also said the same things to my friends..sebal sangat tgk perangai these so called pemimpin melayu islam
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Bunyi dah mcm malaikat maut.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 02:00 AM | Show all posts
_kelly replied at 17-5-2022 01:20 AM
I also said the same things to my friends..sebal sangat tgk perangai these so called pemimpin mela ...



Mereka bijak menghipnotis dn memomok2 pemikiran rakyat, melayu khususnya dgn kebangsaan (rasis) dn agama, dn agama dijadikan modal untuk mengekalkan kuasa. As Najib pernah kata "orang melayu akan jadi BANGSAT jika Umno hilang kuasa." Betul ke?  As it is now, gabungan PN gagal meningkatkan martabat orang2 melayu. Yg jelas melayu tipu/khianati melayu. Pemimpin melayu songlap duit kerajaan melayu yg tok dalangnya cina. Pemimpin sesama melayu (umno-pas) bercakaran, sindir-menyindir, saling memulangkan paku buah keras, tapi tetap suruh rakyat melayu pilih pemimpin melayu.  Herannya, otak orang2 melayu ni dah dibodohkan ke atau  dimantera shnga tak boleh mengambil ambil sikap. Shng ada cakap2 'Drp ditipu oleh cina atau india, tak pe le ditipu melayu.  Buruk2 pun orang kita juge'. Dn yg bercakap begitu adalah mereka yg mengaku melayu lagi Islam.  Ape ke baghal namanya. Tak tau nak cakap ape dah. Megahkah melayu yg kental kemelayuannya shng redha ditipu oleh bangsa sendiri, menjadi bacul, hilang martabat sampai tak sedar menjadi bangsat. Bilalah melayu nak wake-up.  
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 02:13 AM | Show all posts
anony-mous replied at 16-5-2022 04:29 PM
Malu sungguh la. Dari dlu dah pesan xpayah over sgt berBMF unless ko nak bg rege mcm speed99. Klau n ...

Speedmart pun tak bukak kat kelantan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 02:22 AM | Show all posts
star_karat replied at 16-5-2022 05:24 PM
Bunyi dah mcm malaikat maut.

Masjid tanah tu populasi dalam 20k je kalau x silap
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 03:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Meanwhile, apa citer kedai2 runcit elews tu? Masih bukak LG ke
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 06:25 AM From the mobile phone | Show all posts
OMG org lain bukak supermarket.. Hypermarket ko pon nak bukaaakk... Pastu org lain harga murah.. Ko harga kayangan.. Mmg xlah org nak pergi... Setakat nak support BMF... Die xtau ka org melayu hidop susah kat negara sendirik.... Lagi nak bukak tekan harga... Pastu hypermarket dok kat cherokkk tok tunnn sana... Ape punye idea business la... Mmg xkanla buat profit.. Silap2x x sempatpon buat profit...
Org skrg cari yg murah dan mudah... Klu tidak. Xdela org skrg order online bagai brg dapur... Eh xpaham la aku dgn tuan fadzil ni..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 17-5-2022 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Berita Komen promo BMF tp harga mcm yahudi mabok
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 07:19 AM | Show all posts
_kelly replied at 17-5-2022 12:52 AM
lagi satu kalau perasan skrg ni cina2 owner bisnes pakat buat tiktok cakap melayu, staff yg berlak ...

kat tiktok tu slalu nampak View Fashion punya video.
Dulu2 masa VF ni baru meniaga, aku ada beli blouse 2 pasang.
harga mmg murah la. sehelai bawah rm40 je.

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang akan beli harga yg paling murah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 07:41 AM | Show all posts
Area rumah iols ada 4-5 99speedmart, within 3km radius je. Murah dan senang nak cari barang.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 08:59 AM GMT+8 , Processed in 4.276650 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list