CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 885|Reply: 10

[Info ~ Penyakit Tangan Kaki dan Mulut ]

  [Copy link]
Post time 13-5-2022 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 15-5-2022 01:06 AM

⚠️ Waspada dengan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD)

Penyakit HFMD adalah penyakit jangkitan kanak-kanak di mana ruam lepuh muncul di tangan, kaki dan kawasan lampin serta ulser dalam mulut.

Perhatikan tanda-tanda jangkitan HFMD pada anak anda. Sekiranya ada,

???? anak anda perlu dikuarantin supaya tidak menjangkiti  kanak-kanak lain.
???? elakkan berkongsi alatan peribadi, makanan dan permainan anak anda yang dijangkiti HFMD dari anak yang lain.
???? jangan hantar anak ke taska / tadika / sekolah.
???? kerap lakukan pembersihan dan disinfeksi pada alatan dan permukaan yang kerap disentuh oleh anak.

JAGA KEBERSIHAN DIRI DAN PERSEKITARAN DEMI MENCEGAH HFMD DARI MENJANGKITI ANAK ANDA.

Sumber : KKM

@ipes2

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 03:32 AM | Show all posts
saya kan, tidak ada experience langsung dengan kes kes HFMD ini
yg saya pernah tahu hanyalah Foot and Mouth Disease pada lembu2

sudah mula ramai org yg kena kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2022 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-5-2022 03:32 AM
saya kan, tidak ada experience langsung dengan kes kes HFMD ini
yg saya pernah tahu hanyalah Foot an ...

Erkkkk lembu??

Jauhnya beza cara hidup org sini and sana..haihh
Yeap kat sini mula ada kes kes ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2022 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2022 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-5-2022 03:32 AM
saya kan, tidak ada experience langsung dengan kes kes HFMD ini
yg saya pernah tahu hanyalah Foot an ...

Sepatutnya x berlaku zaman moden ni, kebersihan dah patut jd benda basic di taska etc. Nanti i bukak pasal monkey pox tu, insyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2022 03:23 AM | Show all posts
adila39 replied at 27-5-2022 12:53 PM
Sepatutnya x berlaku zaman moden ni, kebersihan dah patut jd benda basic di taska etc. Nanti i buk ...

sy betul tak familiar
kebersihan itu salah satu dari factors kes ini ya

ha buka lah thread pasal Monkey Pox tu
sy eprlu tahu kerana ianya ada di UK ni ha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2022 10:22 AM | Show all posts
ipes2 replied at 28-5-2022 03:23 AM
sy betul tak familiar
kebersihan itu salah satu dari factors kes ini ya

dah bukak dah, sini takde lagi monkey pox tu..not to my knowledge so far, jika ada pastinya dah kecoh. So hal sedemikan our KKM dan buat awareness dah harap tidak adalah yg berjalan keluar tu dan berjangkit. Kita kena buat awarenes nak kemana mana amekla meninggococcal tu. Penyakit kaki mulut tu semua kalau kat sini tu sebab jangkitan like peluk cium masa berjumpa tu and so on...so the circle on and on.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2022 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-5-2022 03:32 AM
saya kan, tidak ada experience langsung dengan kes kes HFMD ini
yg saya pernah tahu hanyalah Foot an ...

Now kat kedah ada few cases dah.


https://www.nst.com.my/news/nation/2022/06/802991/kedah-hfmd-cases-breach-4000-cases-mark-weekly-new-cases-down-33pc?fbclid=IwAR0wvB39WTX1e-iqQbMp3s9SoU7ijjRXz9FBFFGYNPxeMjfIjgHDCF5EJJY
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2022 05:10 AM | Show all posts
Edited by ipes2 at 8-6-2022 05:19 AM
adila39 replied at 7-6-2022 11:12 PM
Now kat kedah ada few cases dah.

tadi dalam Buletin Utama TV3, katanya HFMD ni mostly kat KL, Selangor etc.beribu2 kat sana.dah baca link yg awak beri..
wah beribu2 di kedah saja pun
huih banyak sungguh kes HMFD ni ya



Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2022 05:20 AM | Show all posts
adila39 replied at 7-6-2022 10:22 AM
dah bukak dah, sini takde lagi monkey pox tu..not to my knowledge so far, jika ada pastinya dah ke ...

oh dah buka thread Monkey Pox tu ya, terima kasih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-6-2022 10:47 AM | Show all posts
ipes2 replied at 8-6-2022 05:10 AM
tadi dalam Buletin Utama TV3, katanya HFMD ni mostly kat KL, Selangor etc.beribu2 kat sana.dah baca ...

now bukan kat kedah je...johor selangor. haihhh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 03:59 AM GMT+8 , Processed in 0.095712 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list