CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Cari-Saiful

[Tempatan] "RM800 Je Apa Masalah Kau?"-Pensyarah Berlagak Hina Pelajar B40 Tak Mampu Beli Laptop

  [Copy link]
Post time 30-3-2022 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Jap student ni yg sebarkan video ke atau classmate dia?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:49 AM | Show all posts
trus terang la mmg pelajar sekarang ni semua nak kene suap, kene sediakan tuk dorang... kadang pensyarah pon naik penat nak layan kerenah dorang ni...
uni pon ade je bagi bantuan pada pelajar yang layak, kadang pelajar sendri xmo terima.. nak wat camno???
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 30-3-2022 02:14 AM
aku dulu B40 aku pun tak pasti apa bantuan aku dpt kecuali buku teks tu pun sbb semua org dpt. rmt ...

Tu zaman 90an.

Dan mintak mahap la memang hada kaitan dengan politik tu. Open secret kat gomen - sapa sokong opposing parti, susah dapat bantuan.

2020-2022 bermacam macam maciammmmm bantuan gomen bagi B40, termasuk laptop. Lain lagik bantuan dari kerajaan negeri or yayasan pertubuhan Islamik. Antara reti ka tak ja nak apply.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:50 AM | Show all posts
green~tea replied at 30-3-2022 10:10 AM
ada kawan i ckp.. itu fakulti senibina ... mmg wajib laa ada computer kan utk drawing autocad etc. ...

la..tu mmg kena yg power juga..

adat dh nk belajar course tu kena la invest...byk kerja2 sambilan utk cari pendapatan..

budak kecik pun dh pandai set up shopee account utk berniaga kot...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
kubong replied at 30-3-2022 10:05 AM
Boleh la berprasangka baik... laptop dah rosak, time online dulu tumpang saudara mara nya. Ada inf ...

Kalau sem1,2 boleh dimaafkan lagi xdak laptop @ dia kumpul duit pt sen1&2 beli laptop masa sem3.. ni sampai sem5 xdak laptop mcmna Dua buat assignment..masih ada lagi ka yg tumpang2 laptop kawan ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Budak ni dah Sem 5 tuan2 puan2.

Bukan baru 1st year punya undergrad.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 30-3-2022 09:19 AM
B40 macam2 bantuan ya. Pergi mana semua bantuan itu?

Ceritanya mmg byk bantuan tp yg sampainyà berapa je. Sama ada bantuan ghaib masa dlm proses atau gimana entah le
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 30-3-2022 10:35 AM
kalo budak ni mintak keje tempat i.. i will not employ him... macam2 alasan...

hendak seribu day ...

Tapi budak ni tak ada bagi alasan apa pun.
Dia cuma cakap tak ada komputer and the rest dia cuma jawab soalan prof tu.
Dia tak bagitau pun sebab apa dia tak ada komputer.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:51 AM | Show all posts
akies replied at 30-3-2022 10:07 AM
Ini mesti bila dpat duit ptptn beli moto dulu khen.
Hujung2 dah sem 5 tkde laptop lg.
Apakah punya m ...

Ni meolls tak nafikan memang wujud golongan ni. Somebody yang terdekat dengan mzz mcm ni lah. Bila mzz bgtau mzz main kutu utk anak2 sekolah, dia kata aku tak kisah pasal sekolah anak, aku main kutu utk raya je. Tup tup haritu dia bising dekat group bkm lambat masuk, tak ada duit nak beli buku anak dia utk masuk sekolah, so dia minta nak pinjam duit dari adik beradik.

Mzz pinjamkan lah sikit sbb pikirkan anak dia nak sekolah, tapi i told my husband lah kakak u pinjam duit i sekian2 amount. Kalau dia tak bayar husband i boleh tolong laharkan. Semalam up screenshot lazada beli beg dari china utk raya..walaupun murah tapi still sheolls belum bayar hutang tu. Mzz belum tahap nak minta lagi, i still give her time utk pandai2 pikir sendiri.

Yang penting husband bergaya pakai iphone. Ni dia sendiri cerita husband dia keluarkan duit 4k beli iphone masa pkp haritu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
raxief replied at 30-3-2022 01:57 AM
gua pun setuju sama lu beb

lagipun dah sem 5 x reti2 lagi nak ikhtiar beli PC 2nd hand ke

Memang sinalau bakas. Dah sem 5 masih beralasan tadak laptop. Sebab tu kena hambur dengan professor.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:52 AM | Show all posts
TS. ingatkan Tan Sri rupanya Teknologis Profesional. Tapi sayang xde adab. Boleh je tegur elok2. Ni mesti acik tengah stress kot dgn peel student.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
marah ape tu nek..denga cita pencen naik pada umo 90

RiP
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:52 AM | Show all posts
SedihPedih replied at 30-3-2022 10:08 AM
hurm..budak tu tau kan susah pakai phone utk belajar online (phone tu berapa RM dia beli?)

so, kala ...

i pon kalau berkaitan urusan kerja, i pon tak hingin pakai brg i sendiri company mesti provide. nak suruh buat kerja kat rumah kasi pc / laptop tak kisah la buruk mana pon pc nya semput2 pon tak kisah. begitu juga telefon. nak suruh i call sana sinun bg telefon atau bg claim kalau guna line personal i. ehhh company make profit kot kenapa lak pekerja kena keluar kos utk company yg profitable. nak buat kerja pakai kereta i pon i tak nak melainkan company bagi elaun kereta.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Dkat uni aku dlu ade kebajikan & zakat utk bdk2 kurg mampu. Kat library ade computer & printer jgk disediakan utk budak2 yg kurg mampu. Aku xpasti apa yg adik ni lalui, tapi dh sem5 patut dh tahu selok belok uni.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:53 AM | Show all posts
Skuau replied at 30-3-2022 10:40 AM
sehingga kini...hanya pandangan berdasarkan andaian...mohon sapa kenal bdk dan lec ni.. paling baik  ...

budak tu uitm seri iskandar fakulti senibina...


semoga forumer dapat korek lebih lg
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:53 AM | Show all posts
bLuEsKy replied at 30-3-2022 10:31 AM
ye...

ada masalah p la jumpa HEP..

sis kenal student ni ke? dan kenal pensyarah ni personally or penah keja dgn dia ke? kemain konfiden lagik.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:53 AM | Show all posts
miss_perfect replied at 30-3-2022 10:51 AM
Tapi budak ni tak ada bagi alasan apa pun.
Dia cuma cakap tak ada komputer and the rest dia cuma j ...

dia tak bagi alasan sbb dia tengah record utk viralkan lecturer ni.. kasi malu lecturer tu aje, dia selamat
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Hurmmm xtau nak komen apa sebab zaman aku student dl blum ada ptptn semua
Tp ank aku yg tgh study skrg ni, bila mintak duit sewa umah dr housemates, ramai yg bertangguh tp nike rm700 bleh plak beli
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
juruterra replied at 30-3-2022 02:15 AM
kan ...typical bdk2 skrg semua kena spoonfed. sepatutnya usaha utk cari bantuan kalau tau betapa p ...

Ko jangan tatau budak2 zaman now ni. Budak pintar budak SBP straight As SPM pon semuaaaanyaaaaa mak yang urussss bila masuk matriks, masuk U.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:55 AM | Show all posts
Orix replied at 30-3-2022 10:29 AM
dah sem 5 takde laptop. duit ptptn buat apa ? musim covid online class bukan ada kena byr sewa rumah ...

exactly...
ni mesti full PTPTN...
yuran per sem x sampai RM600...
to me no excuse..prioritise...
mostly dpt duit motor/hp cari dulu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 07:44 AM GMT+8 , Processed in 0.176578 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list