CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Cari-Saiful

[Tempatan] "RM800 Je Apa Masalah Kau?"-Pensyarah Berlagak Hina Pelajar B40 Tak Mampu Beli Laptop

  [Copy link]
Post time 30-3-2022 10:36 AM | Show all posts
green~tea replied at 30-3-2022 10:07 AM
ooooo camtu kisah nya

PTPTN ni dia kasi lumpsum duit yuran Uni + duit poket ke masuk akaun pelajar ...

Kalau time mzz dulu, ptptn ni dia bagi ikut range gaji parents. Ada yang dpt cukup2 utk cove ryuran sahaja, ada yang dapat utk yuran + cost of living, and ada yang dpt utk yuran + cost of living + extra. Meolls dulu dapat full bcoz my dad gaji rendah walaupun pegawai gomen. Luckily for me, utk degree dpt waiver tak payah bayar, so hadap bayar yg diploma je lah, sbb masa tu ptptn tak bagi waiver utk diploma walaupun first class ke apa ke.

Mcm my friend, ada yang both parents lecturer pun still ambil ptptn, tapi cukup2 utk cover yuran sahaja. Yang lain parents punya funding.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:36 AM | Show all posts
pendapat masing-masing lah kan, tp senior2 i yg lecturer ramai yg merungut budak2 zaman skrg ni manja dan mengada2..disuruh buat A..A jelah yg dibuatnya, takdelah nak diolah jadi A+ ke..haa mcm tu lah umpamanya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
miss_perfect replied at 30-3-2022 10:25 AM
Betul.
Kita selalu rasa B40 dapat macam2 tapi situasi sebenar diorang kita tak tau. Macam aku, aku ...

I memang terlibat dengan student2 ni secara langsung, semua golongan ada .. perkara ni menjadi kan i lebih berhati2 ... kadang3 bila kita nampak takde effort atau kurang effort, memang rasa cam panas je .. tapi memang kena selidik dulu latar belakang dan masalah ...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:37 AM | Show all posts
mcm lec aku je muka dia ni, uitm jgk, mmg gaya cakap kasar gitu, tp tak penah amik hati pun, yela kte blaja kt uni kejap je bukannya sampai tua
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:38 AM | Show all posts
mzzenma replied at 30-3-2022 10:30 AM
Masa tengok vid ni, the first thing that came to mind is mcm mana kau buat assignments, presentation ...

meols dulu sem 1 takde komputer bapak meols nk kene kumpul duit, assignments presentation suma tu iols buat pakai pc kt library jah. perpustakaan desa pun ada komputer. kat kampung pun ada pusat internet. student ni dah sampai sem5 pun, kalau die ni tak perform tak hantar assignment presentation confirm-confirm dah kene buang kot. kawan meols makpak keje lecturer sem 2 dpt surat amaran sebab pointer below 2. nak kata takde komputer tapi die pakai macbook
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:38 AM | Show all posts
mzzenma replied at 30-3-2022 10:36 AM
Kalau time mzz dulu, ptptn ni dia bagi ikut range gaji parents. Ada yang dpt cukup2 utk cove ryura ...

ha... i remember ada one time kalo 1st classs, tak perlu bayar balik PTPTN tu.. untung lah kan sapa scorer masa tu...

rght time, right place, right attitude
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan byk ke bantuan utk b40 utk gadjet masa covid dulu sampai skrg even cash money pun byk…kenapa x gunakan bantuan2 utk beli laptop murah2 sbb dh tau kan skrg nk belajar nk keje semua mostly online…bukan nk ckp apa golongan b40 kdg2 x tau apa priority in life
…netizen cuma tau kutuk je pdhal they not even know apa prof tu kena hadap dgn student die…typical msian, bash dulu fact kemudian. She is the prof to the student, surely die kenal student die dr netizen yg setakat mudah terbuai dgn cerita sedih b40…sbb tu b40 suka kesempatan & makin malas nk usaha sbb usinng sympathy card…
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:39 AM | Show all posts
Nak tegur boleh, tapi janganlah melibatkan keluarga
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:40 AM | Show all posts
tak ckp prof tu btol.. nak marah kat student tu.. go ahead.. xyh nk kait2kn B40 etc.. its true dh sem 5 pun still xde lappy sgt pelik.. ade lappy, tab pun ade skrg...

time cuti sem pun bole nk keja part time if possible.. but mgkin ade side story lain pada student tu yg buat dia mmg tak mampu nk beli lappy/device.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Skuau at 30-3-2022 10:42 AM

sehingga kini...hanya pandangan berdasarkan andaian...mohon sapa kenal bdk dan lec ni.. paling baik berada berdekatan 'crime scene()..boleh la 'citer hal sebenar'...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:41 AM | Show all posts
akies replied at 30-3-2022 10:20 AM
Ya ini mungkin benar
Barulah bergaya

baru kembang kempis hidung lepak belajar kat starbuck
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 30-3-2022 10:33 AM
tapi student tu pun cuma ckp die ada adik beradik, si prof tu semborono assume die ada kakak. so b ...

Setuju. The prof memang judgmental. Pukul rata semua B40.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 30-3-2022 09:36 AM
Aiols ni reply tered ni dalam keadaan panas hati sebab tadi pi round kelas, jumpa buku latihan mas ...

Mesti ada sbb sesetengah golongan B40 gagal keluar dari kitaran B40 dan ianya diwarisi generasi seterusnya. Kt Malaysia ni byk peluang dan bantuan utk keluarkan diri dari B40 lebih2 yg Bumiputera. Antara ada effort atau tidak je
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:45 AM | Show all posts
green~tea replied at 30-3-2022 10:35 AM
kalo budak ni mintak keje tempat i.. i will not employ him... macam2 alasan...

hendak seribu day ...

Betul, sebab takut dia jenis seribu dalih.

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tupai at 30-3-2022 10:47 AM
akies replied at 30-3-2022 10:29 AM
Bila tengok video tu, ada benarnya apa yg prof tu ckp..stail mcm prof zaman iols belajar dulu..
Dia  ...


Betul i setuju part tu, I asal keluarga susah ye tp i usaha pastikan kelengkapan belajar i cukup tanpa susahkan lg family i, masa study i buat part time mcm2 keje…then time cuti sem i keje so duit tu semua i kumpul utk laptop and buku2 belajar i. Duit ptptn i ambik separuh, the separuh lg support family i. Zaman tu xde b40 ni bagai brim semua xde ye. Mmg kalau susah tu pandai2 la kau nk hidup. Tp again priority mesti kena ada…i mmg xde istilah enjoy dlm hidup tp alhamdulillah lepas keje & secured good job with big co…. Alhamdulillah i can enjoy my life to the max…hidup dgn selesa. Dr asal b40 then now t20…but it take lots of effort bukan tadah tgn harap jatuh dr lamgit. Perangai bdk ni tanpa usaha lebih tp just alasan mcm2
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:46 AM | Show all posts
Salah budak tu lah, siapa suruh miskin. Prof tu cakap berlapik dah tu sebut B40, kalau dia sebut miskin, tak tahulah macamana orang nak react dengan video tu. Budak tu dah tahu miskin kenapa nak pergi belajar dekat U, pergi lah kerja kilang sana. Dasar B40 miskin, kan dah menyusahkan Prof Dr Ts T20 kaya raya ni. Puikkk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Ioll setuju dengan Prof ni, iolls sendiri student.. dah semester 5 takkan la takde laptop, acaner nk buat fyp. Subject ni pun subject kira2, kena pakai excel ke spss entah. Mmg struggle ya study statistic through odl ni, tambah lagi kalau bebal math cm ioll huhuhu. Nak tak nak kena cari initiative la dptkan laptop. Lect i sendiri ckp sebolehnya tak nak failed kan student sbb susah kena query lagi. Ioll anggap prof ni dh masak dengan alasan airmata student tu, sampai terlanjur bahasa dia, tambah lagi stress mengajar subject yg most bebudak tak paham. Hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:48 AM | Show all posts
dua_chzy:    Edited by dua_chzy at 30-3-2022 01:28 AM  Ibu takda, bapak masih ada kan? Tompang tanya, mak2 ja ka kena tau hal sekolah anak2 ini?Dari prasekolah b ...


Meolls setuju ngan kaka.. jgn dok buat citer sedey la ko tu dah student UITM takkan tak tau nak survive.. meolls dulu cuti sem jer cari part time kejer nak tampung belajar wpon mak bapak bole sapot tapi meolss taknak bebankan mrk.. sedey ngan budak2 skr..
Satu lagi B40 ni dah mcm2 bantuan dpt ke mana bantuan tu pegi ekkk? Masuk MRSM pun B40 didahulukan.. bukan nak kata le tap kenyataan cikgu2 kat MRSM pun lelah nak ajar budak2 B40 ni yg so so je result akhir tahun..

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:48 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 30-3-2022 09:22 AM
Sorry ya tuan2 puan2.

Akak setuju dengan pensyarah ini yang dah kertu dan sah2 dah lama berada dal ...

sy sokong prof tu...
puncanya x ambik berat...
blh usaha mcm2...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Jap student ni yg sebarkan video ke atau classmate dia?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 11:08 AM GMT+8 , Processed in 0.223794 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list