CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Cari-Saiful

[Tempatan] "RM800 Je Apa Masalah Kau?"-Pensyarah Berlagak Hina Pelajar B40 Tak Mampu Beli Laptop

  [Copy link]
Post time 30-3-2022 10:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada cara yg lebih baik sebenarnya nak menyampaikan mesej ..kesian jugak student ni. Jgn lah hina B40.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
asudau replied at 30-3-2022 10:11 AM
budak2 sekarang tak mau pakai laptop, depa nak pakai macbook

Ya ini mungkin benar
Barulah bergaya
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by zach2008 at 30-3-2022 10:40 AM

Jgn lak kantoi hisap rokok, vape bagai. Tak pun phone mahal2..
Kalau betul2 serba kekurangan harap dipermudahkan..lps ni mesti ramai yg bantu.
Aku dulu pun masuk u takde computer. Mmg tak mampu. Masuk lab computer guna floppy disk yg 6 inci.. pendrive pun tak wujud
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
dah sem 5 takde laptop
xtau mcm mana dia boleh survive ….

aku diploma amik course IT (sebelum2 tu nak sentuh komputer pun malas … laptop pun tak ada) … bila masuk belajar tu …. sbb xde laptop … so plan la amik subject yang x technical sangat … which yang guna computer untuk assignment je … sbb nak tunggu loan ptptn approve and tambah duit simpanan sikit2 untuk beli laptop …

time dulu my family boleh dikonsider b40 after my dad bankrap laa … my mom pun terpaksa kerja gardening sbb nak survive … tapi sbb ada record syarikat segala bagai … so xdpt la bantuan2 ni …

so terpaksilah main strategy untuk survive 1st sem with limited source (especially laptop/computer).

pastu sem dua tu dah dpt laptop lepas ptptn keluar dan top up dengan duit simpanan.

tapi kita tak tahukan apa keadaan sebenar adik ni
ayah dia pun xkerja … mak dia pun dah xde …
mungkin ayah dia sakit … duit pinjaman mungkin diguna untuk kehidupan seharian …. mungkinlah

kalau diteliti dengan jelas … kenyataan professor itu tidaklah salah sbnrnya sbb ramai memang mcm tu … dapat BR1M duk sibuk melantak kepci or steamboat buffet …. padahal keperluan sekolah anak belum tercukupi.

sebenarnya kita kena amik initiative untuk tau bantuan2 yang ada

like my kakak saudara:
suami dia baru saja meninggal time anak dia nak masuk kolej.

so dia pegilah uruskan bantuan2 yang ada
macam dari perkeso: anak2 and dia dapat bantuan bulan2 more than seribu untuk dia and anak2 dia.

dia pegi baitulmal untuk bantuan pelajaran anak dia. anak dia dpt bantuan bulanan (makan,bayaran asrama dan kenderaan fees)

dari survival bulanan untuk anak beranak memang mencukupi. (tak mewah tapi mencukupi)

and another income dia kerja la apa yang patut. So far alhamdulillah tengok dia.

memang leceh urusan minta bantuan ni
tapi harus dimaklumi … sebb mmang nak pastikan yang benar2 layak and complete information la. Kalau mudah ramai yang akan salahgunakan. Tapi xdelah susah sangat orang2 badan tu akan bagi tau apa saja yang diperlukan.

Sebagai yang tidak termasuk dalam kiraan B40 negara
ini bukan berlagak ya tapi sedikit keluhan
tengok bantuan2 yang b40 dpt … mcm sedikit cemburu
sebab even kita bukan b40 … kita bayar tax and kita juga bekerja keras
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:22 AM | Show all posts
aku bukan nak backup budak tu tapi aku impress jugak walaupun dia pakai phone die bleh jawab soalan prof tu.  also jangan samakan semua B40 ni pemalas, kita pun tak tau background budak ni mcm mana, tapi yg aku nampak dia join and participate kelas prof tu. yg prof tu pun takyahla belagak M40, aku percaya dulu dia mula-mula keje pun tangga gaji dia pun agaknya lagi rendah dari B40, kalau bukan sebab die keje kerajaan gaji naik tetiap tahun takdenye die dapat gaji M40 T20 tu.

syed mokhtar al bukhary dulu pun asalnya jaga lembu je tapi skrang dah tahap billionaire pun takde hina dina B40
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mojarean_X at 30-3-2022 10:30 AM
krustykrab replied at 30-3-2022 10:03 AM
Tua bangka dah...boleh pikir sendiri..takkan nak makpak pikir lagi


Sbnrnya iols terus komen x tgk pun video tu. Bila ticer chzy tu komen baru i tersedar konsepnya gitew
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
mayakaren replied at 30-3-2022 10:19 AM
Ada cara yg lebih baik sebenarnya nak menyampaikan mesej ..kesian jugak student ni. Jgn lah hina B40 ...

Betul. Saya yang B40 ni terasa tau tapi bukan la pasal takde laptop ke ape tapi bile lecturer tu sebut B40 mcm dia pukul same rate semua yg B40 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 30-3-2022 10:22 AM
aku bukan nak backup budak tu tapi aku impress jugak walaupun dia pakai phone die bleh jawab soalan  ...

Setuju sgt2!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 30-3-2022 10:19 AM
ya sebab terjadi pada pelajar i, duit elaun dia bagi pada mak ayah.. ayah sakit, mak menoreh getah ...

Betul.
Kita selalu rasa B40 dapat macam2 tapi situasi sebenar diorang kita tak tau. Macam aku, aku mengaku aku duduk dalam bubble dan tak akan faham kesusahan org yg hidup susah drpd aku.
Tapi yang penting empathy kena ada.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:26 AM | Show all posts
Edited by pasa at 30-3-2022 10:28 AM
mawarkhayalan99 replied at 30-3-2022 09:39 AM
tak dinafikan ayat lect ni ganas dan boleh sentap kalau kena kat diri sendiri. tp student tu kalau f ...

nak sembur jgn hina family miskin la bero.

korang tu kaya sgt ke kalau kaya ada bugetti beron dekat dalam garaj kereta 2 3 bijik  tak pe la.

ni korang beli rumah pun installment bank / LPPSA

jgn la hina org miskin. suruh kakak abg gadai emas

prof tu punya gelang pun besar suruh bagi la kat budak tu bawak gi pajak gadai kejap beli laptop.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:26 AM | Show all posts
Mungkin prof tu dah lama bersabar dengan macam2 karenah student Gen-Z.

Budak2 sekarang bertuah. Tengah belajar boleh buat macam2 partime, grab/panda/lalamove/happyfresh/tiktok/gaming.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:28 AM | Show all posts
Edited by Hessa at 30-3-2022 10:29 AM

tak tau lah kan apa masalah budak muda ni. saja share, hujung thn 2019 sebelum datangnya covid kat malaysia, i dah plan dgn husband belikan set pc dan printer siap scanner, camera utk persediaan anak i masuk darjah 1 tahun 2020.tup2 memang belajar kat rumah 2 tahun rupanya diorg bukan apa, i fikir waktu tu, kalau anak perlu buat kerja sekolah, dia tanya2 kat kita, dah tentu kena bukak internet kan nak refer mcm2 perkara.senang. tengok kat telefon ke tab tak puas.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:29 AM | Show all posts
dah sem 5 takde laptop. duit ptptn buat apa ? musim covid online class bukan ada kena byr sewa rumah pun. mengada je lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila tengok video tu, ada benarnya apa yg prof tu ckp..stail mcm prof zaman iols belajar dulu..
Dia ckp “aku sanggup ada baju 5 helai shj, the most important is computer”

Betul la tu. prof tu suh budak tu struggle la cari duit. Iols dulu zaman belajar asal cuti sem je cari keje partime. Cari duit poket
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Sombongnya cakap kau kau. Patutnya bila budak tu cakap mak dah takde, terus slow down. Patut la muka pun kerepot, asyik nak mengamuk aje. Low class betul pensyarah Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:30 AM | Show all posts
Masa tengok vid ni, the first thing that came to mind is mcm mana kau buat assignments, presentations, online learning semua kalau tak ada laptop...dah sem 5 pula tu? Ke laptop dia rosak?

So weolls di ofis ni berpendapat the kid and probably his friends saja nak perangkap the lec. maybe bcoz ni bukan pertama kali lec tu memperkecilkan orang lain. Cara student tu jawab pun relaks and steady ja eg. ye prof, no prof, dah tak ada prof.

Mungkin weolls husnuzon ala2 warga fb, but itu dari pandangan weolls lah yg b40, m40, t20 kat ofis ni. Tak ada sorang pun yang terus jump to the conclusion student tu tak ambil port pasal belajar and spend duit kat benda merepek lain.

Dari cara lec tu kata dia tak suka duduk dgn b40 pund ah nampak mindset dia memang pandang rendah b40. I can imagine gaya dia bila jumpa cleaner, tukang kebun kat uitm tu mesti dia pandang jijik je. And i have met plenty b40 yang memang pemalas, useless, harap bantuan ja...for some reason i don't think this kid termasuk dalam golongan tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:31 AM | Show all posts
damian_lee replied at 30-3-2022 10:20 AM
dah sem 5 takde laptop
xtau mcm mana dia boleh survive ….

ye...

ada masalah p la jumpa HEP..

haishh laa...

iols x boleh nk bebel.. satg x cukup kaki tangan nk tulis..

yg pasti bdk ni pemalas dan pemalas.. x kisah la B40 ka..M40 ..T20..kalau malassssss... mmg malas lah jawabnyaaa...

dah sem 5 ooiiii... hg duk nganga apa?? takkan semua benda nk suap.. xdak kaki tangan mulut ka nk p jumpa lecturer?

Prof Rohana ni bahasa kasar? kena kasar laaa.. dia dah pengalaman lama mana dah... bkn bdk2 nk kena bohong sedia dek hampa tu students yg pemalas..

masuk dulu realiti bdk2 zaman sekarang belajar mcm mn.. br hampa tau kelaku bdk2 sekarang...

hmm... sapa2 nk bg laptop kat bdk ni..p bg...kemain laa duk back up bagai dlm FB, IG. Twitter tu.. menyampah... huh..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:33 AM | Show all posts
pasa replied at 30-3-2022 10:26 AM
nak sembur jgn hina family miskin la bero.

korang tu kaya sgt ke kalau kaya ada bugetti beron deka ...

tapi student tu pun cuma ckp die ada adik beradik, si prof tu semborono assume die ada kakak. so bg aku prof tu sorg yg judgmental die taknak tau pun apa isu sebenar student tu dalam kepala hotak dia nak menghukum je.  kalau student tu b40 yg pemalas takdenye die masuk uitm.

aku kenal je b40, dah dioffer masuk kolej baitulmal nak bayarkan yuran siap dpt elaun tp tolak sebab mmg taknak belajar. ni mmg patut la kene hencap
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:35 AM | Show all posts
i pon setuju je dengan apa penyarah ni ckp. dah sem 5 takda laptop bullshit. belajar uitm je pula tu. i pon ex uitm. yuran sem murah je ok 300++ je, i pon masa lepas dpt ptptn yg first masa sem 1 terus beli laptop second hand murah2 sambil2 tu saving duit ptptn kumpul duit utk laptop lebih bergaya & bagus. ahh gitteww. masa tu takda pon bantuan laptop ke apa jadah semua kena beli sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:35 AM | Show all posts
azie5zoe replied at 30-3-2022 10:10 AM
Kalau budaya manja budak macam ni di bawak ke tempat kerja naya senior nak ngajar nih.

kalo budak ni mintak keje tempat i.. i will not employ him... macam2 alasan...

hendak seribu daya, bukan seribu dalih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 12:08 AM GMT+8 , Processed in 0.156965 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list