CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Cari-Saiful

[Tempatan] "RM800 Je Apa Masalah Kau?"-Pensyarah Berlagak Hina Pelajar B40 Tak Mampu Beli Laptop

  [Copy link]
Post time 30-3-2022 10:03 AM | Show all posts
entah-entah prof ni pun spesies benci B40 tapi nak anak-anak dapat biasiswa dgn alasan die dah banyak bayar cukai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:05 AM | Show all posts
orkid_amani replied at 30-3-2022 09:51 AM
Dah sem5 takdak lappy lagi.. laptop tu dah jadi 1keperluan kot utk student.. mcmna dia buat assignme ...

Boleh la berprasangka baik... laptop dah rosak, time online dulu tumpang saudara mara nya. Ada info kata budak ni belajar di UITM Seri Iskandar, jadi peluang pekerja tu ada tapi terhad la tempat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:05 AM | Show all posts
i pun on prof side.. B40 banyak kot bantuan..
apply ptptn tu duit buat apa?
takkan la bersemester tu sekali pun tak dapat save untuk beli laptop..
and biasa student betul susah, dorang akan rajin cari kerja part time..
kalau malas, selayaknya duduk tangga b40 forever..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:07 AM | Show all posts
pearl.silver replied at 30-3-2022 09:45 AM
Tu laa paseii
Dpt ptptn sama ngn bdk uni lain
Tp diorg bayo yuran bape puluh rm je

ooooo camtu kisah nya

PTPTN ni dia kasi lumpsum duit yuran Uni + duit poket ke masuk akaun pelajar? sorry soalan noobs, sbb tak penah amek tau pasal PTPTN ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Ini mesti bila dpat duit ptptn beli moto dulu khen.
Hujung2 dah sem 5 tkde laptop lg.
Apakah punya mentaliti?

B40 ni kebanyakan yg iols tgk sejenis malas nak berusaha utk tambah pendapatan.
Tau tunggu bila BKM nk masuk la..
Anak dpt masuk SBP/MRSM mengeluh tkde duit..nak raya lagi.. ulang alik jauh..

Banyak nau mengeluh.
Tu sebab kena sedasss
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:07 AM | Show all posts
My personal opinion, cara Prof tegur / nasihat agak kasar.. Mgkn ada yang kata memang kena guna cara 'kasar' begitu dengan pelajar zaman skrg.. Itu cara masing-masing, for me tak salah bila menegur / menasihati guna bahasa yang elok dan beradab walaupun maksud 'makan dalam'..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:08 AM | Show all posts
hurm..budak tu tau kan susah pakai phone utk belajar online (phone tu berapa RM dia beli?)

so, kalau mmg semangat nk belajar kena la cari juga..cari yg 2nd pun ok..or approach badan2 yg boleh bg bantuan.. yes usaha..

lecturer tu ada mention pasal nk ajar excel lg..mmg la kena ada computer juga..

cuma, patut lecturer tu bg ucapan secara am sj kepentingan ada laptop tu, kalau nk personel pm tepi..then bebel.. malu juga budak tu kena soal siasat dlm kelas.

iols ada misteri juga, ada kawan i dh kerja xde laptop mahu PC sendiri kt rumah. So mmg harap company provide. Susah iols nk pass document ke apa sb laptop company sekat mcm2...end up kena pos...hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:09 AM | Show all posts
akies replied at 30-3-2022 10:07 AM
Ini mesti bila dpat duit ptptn beli moto dulu khen.
Hujung2 dah sem 5 tkde laptop lg.
Apakah punya m ...

OMG duit ptptn dengan duit bantuan pi joli tang ke lain ke.. patut la kena lahar sem 5 takde computer... BTW, i tengok lecturer tu mention computer je, bukan dia suh beli laptop yg lebih mahal tu pun...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:10 AM | Show all posts
SedihPedih replied at 30-3-2022 10:08 AM
hurm..budak tu tau kan susah pakai phone utk belajar online (phone tu berapa RM dia beli?)

so, kala ...

ada kawan i ckp.. itu fakulti senibina ... mmg wajib laa ada computer kan utk drawing autocad etc...

takkan nak pakai sesiku L, protractor, dengan pensil lg?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:10 AM | Show all posts
Kalau budaya manja budak macam ni di bawak ke tempat kerja naya senior nak ngajar nih.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:11 AM | Show all posts
budak2 sekarang tak mau pakai laptop, depa nak pakai macbook
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:11 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 30-3-2022 09:22 AM
Sorry ya tuan2 puan2.

Akak setuju dengan pensyarah ini yang dah kertu dan sah2 dah lama berada dal ...

iolss setuju dgn uols..

pemalas punya budak.. dah sem 5

xyah laa acah2 teraniaya bagai..


Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:14 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 30-3-2022 09:24 AM
Ibu takda, bapak masih ada kan? Tompang tanya, mak2 ja ka kena tau hal sekolah anak2 ini?

Dari pr ...

aku dulu B40 aku pun tak pasti apa bantuan aku dpt kecuali buku teks tu pun sbb semua org dpt. rmt pun tak penah dapat, nak kata dapat beg ke kasut sekolah free pun takde, baju sekolah pun mak aku jahit sendiri saiz besar pakai sampai form 5 dgn alasan aku kalau membesar dah tak payah dah beli baju lain.  masuk tuisyen pun takde, buku latihan pun nak kena jimat kalau nak beli.  tapi tak taulah maybe sebab abah aku dulu zaman lewat 90an aku bendahari parti bulan tu yang kitorg ni tak dipandang kot.



Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Setuju dengan komen2 kat sini tapi still tak setuju dengan nada angkuh prof ni.
Dan kena tau jugak background budak ni... maybe bapak dia tak keje sebab sakit. Maybe memang kakak dia pun takde gelang emas. Maybe diorang duit pun tak cukup nak makan, apatah lagi nak beli laptop.
Kena la tau konteks.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:15 AM | Show all posts
dekat uni. pun ada offer bantuan laptop. tak tau la uitm ni ada ke takda
pegi jer mintak bantuan kat hepa confirm dapat

btw, kalau hendak seribu daya xhendak seribu dalih..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:15 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 30-3-2022 09:24 AM
Ibu takda, bapak masih ada kan? Tompang tanya, mak2 ja ka kena tau hal sekolah anak2 ini?

Dari pr ...

kan ...typical bdk2 skrg semua kena spoonfed. sepatutnya usaha utk cari bantuan kalau tau betapa pentingnya komputer utk belajar
masalah bila kita dh terbiasa dgn segala jenis bantuan sampai tatau berdikari
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2022 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
elzy replied at 30-3-2022 10:07 AM
My personal opinion, cara Prof tegur / nasihat agak kasar.. Mgkn ada yang kata memang kena guna cara ...

ya betul.... sebab kita tak tau apa situasi pelajar tu
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Budak ni xde ptptn ke?biasa kan 1st sem dpt hujung sem.time tu la beli laptop
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:18 AM | Show all posts
sem 5 dah?? tade laptop... mmg menipu sgt la duit2 kau p mana..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2022 10:19 AM From the mobile phone | Show all posts
miss_perfect replied at 30-3-2022 10:15 AM
Setuju dengan komen2 kat sini tapi still tak setuju dengan nada angkuh prof ni.
Dan kena tau jugak b ...

ya sebab terjadi pada pelajar i, duit elaun dia bagi pada mak ayah.. ayah sakit, mak menoreh getah, adik2 ramai... dia sulung. tapi kami tong2 sikit duit bagi kat pelajar tu.. benda dia tegur betul, tapi kena ada adab...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 10:35 AM GMT+8 , Processed in 0.159580 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list