CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1555|Reply: 21

Main Cilok Gambar Orang - Ahli Motivasi Dedah Hantaran Beg Kayangan Mungkin Ada Unsur Penipuan

[Copy link]
Post time 26-3-2022 10:58 AM | Show all posts |Read mode




Viral di media sosial berkenaan pelajar tahun 1 yang dipulaukan kerana tidak mampu membeli beg harga kayangan.

Namun, apabila beberapa individu membuat hantaran yang sama mengenainya tetapi menggunakan gambar berbeza ia telah menimbulkan keraguan bahawa ia bukan merupakan kisah benar.


Perkara ini didedahkan oleh ahli motivasi  terkenal, Akhi Fairuz Al-Jengkawi menerusi hantaran Facebooknya.





Kredit Foto - Facebook Akhi Fairuz Al Jengkawi





Beliau turut berkongsi tangkap layar komen seorang individu yang mendakwa gambar beg tersebut merupakan gambar yang miliknya yang telah digunakan individu tidak bertanggungjawab untuk memancing simpati orang ramai.


Kredit Foto - Facebook Akhi Fairuz Al Jengkawi


Pada masa kini ramai sanggup berbuat apa sahaja demi meraih perhatian menjadi popular.



Apapun menurut Akhi Fairuz, jika salah satu dari penulis tersebut membawa kisah yang benar, malang sekali pemikiran begini ada dalam jiwa anak kecil.



Lebih malang lagi, ada juga yang suka membanding-bandingkan perkara lain seperti jenis kereta ibu bapa atau bersikap rasis dengan warna kulit yang berbeza.



Anak kecil ibarat kain putih. Ketahuilah ini semua acuan orang dewasa yang diikuti oleh anak tanpa sedar. -CARI











Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-3-2022 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
First sekali, budak2 ni bukan reti beza sangat smiggle ori ke tak (melainkan mak2 kemaruk brand yg brainwash). Dorang ni asal nampak cute lain macam dorang kata smiggle. Kat mr diy pon banyak barang comel2 level smiggle.
Ke 2, smiggle bukan kayangan pon. Beg swan sekarang pon harga boleh cecah 500.
Ke 3, dah kenapa parents anti smiggle ni suka guilt trip parents lain? Dah dorang mampu, dorang beli la. Ada yg mampu beli tapi x beli sebab lagi suka brand2 yg bukan target kanak2 macam Herschel/Fjallraven.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2022 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ada link asal tak post emak2 palatao tu? aku nk join kecam berjemaah
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2022 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Iolls dah agak. Start dari ada post yg anak kena palau sebab warna kulit tu, memang tau dah membongak je. Sekolah baru start, budak2 baru nak mengenal, alih2 kau cakap anak kena palau sebab kulit gelap. Nonsense siotttt. Budak2 takde masa nak beza2 warna kulit. Kalau macam tu takdenya budak2 nak kawan dengan bangsa India. Pastu isu beg...alahai... Budak2 tak koserrrr la nak pikir brand beg. Mak bapak je yg melebih2.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2022 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah agak dah citer hasanahh
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 06:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha naseb xterpengaruh pcya
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Ambil kesempatan je, di sekolah kami tiada pula kes berkawan ikut jenama beg
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Hari fdaus ahmad buat post psl anak dia pakai beg apa ntah..murah lah kot beg tu...
Dia kata kat dunia ni mungkin anak dia sorang kot pakai beg jenama tu... smiggle? What??

Ehhhhh jantan ni..... apa tujuan dia buat post gitu ntah... nak org puji dia ke apa???? Benci betol jantan gini.... so klu org pakai smiggle pun ko dah kenapa???? Dah mcm pondan plak psl2 beg sekolah pun nak buat post.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-3-2022 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by matjerk at 27-3-2022 08:55 AM
azimodin replied at 26-3-2022 01:52 PM
First sekali, budak2 ni bukan reti beza sangat smiggle ori ke tak (melainkan mak2 kemaruk brand yg b ...


Ni salah satu cth mak pak x matang. Dalam fikiran dia apa lah dia fikir erk kalau tgk budak2 pakai smiggle... budak2 x fikir pun... tapi mak pak mcm ni yg terlebih fikir... so dia post gini dgn harapan apa??? Nak kena puji dia ke apa??? Benci aku laki mcm ni.  X matang sungguh.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
matjerk replied at 27-3-2022 08:53 AM
Ni salah satu cth mak pak x matang. Dalam fikiran dia apa lah dia fikir erk kalau tgk budak2 pakai ...

Ni ke anak dia? Beg jansport Nama Emmett lol sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols pun tak kenal bramd smiggle ni.  Lama dulu adik gi jjcm gold coast ada la beli lunchbag sale 20 dollars ke berapa ntah.  Baru tau oh itulah smiggle biasa2 jer.

Anak iols pakai american tourister je gambar kartun. Kisah pun idok dia.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
matjerk replied at 27-3-2022 08:53 AM
Ni salah satu cth mak pak x matang. Dalam fikiran dia apa lah dia fikir erk kalau tgk budak2 pakai ...

Dari posting ni dah bolrh agak bertapa busuknya hati dia. Tengok budak2 pakai beg cantik pon dengki. Nampak sangat nak puji2an konon zuhud la tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 27-3-2022 10:17 AM
Ni ke anak dia? Beg jansport Nama Emmett lol sgt..

Ni facebooker femes.. x tau mcm mana boleh femes.. sejenis lelaki yg suka karang post pjg2...
X silap post dia yg viral dulu.. pasal raya balik kg kot...psl kena bercampur sesama ipar duai.. kenmain pjg mengarang... ada masa pulak tu mengarang pjg2... biasanya lelaki yg aku kenal suka karang pjg2 ni poyo je lebih.... indah kabar dari rupa..

Aku dh lama x bacaa post2 dia ni.... sampai lah teetengok post psl beg... tak.. masalahnya.. apa masalah klu pakai beg smiggle pun... so anak kau pakai waever brand tu... ko nak buktikan apa???? Nak mintak pujian  ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Ann-ank aku mmg tak kesah, haku yg lebih sebab comey… kasut skola pun belikan barbie hitam yg pvc xnak kain nnt senang basah kalau hujan ke apa..
Eh sukatilakan nk pakai apa pun..
ko mampu cara ko aku mampu cara aku..
jgn perangai kak long sudah..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
betul la kalau budak2 gambar kat bag lagi penting dr jenama, dulu kawan aku siap curi dompet lipat sailormoon aku. padahal dompet biasa tu je cuma cute lah gambar sailormoon. zaman tu dompet lipat tu kan pemes esp yg alien workshop. masa beratur nak keluar rehat aku raba dlm poket dompet aku takde, aku toleh blkg nampak kawan aku yg asalnya beratur blkg aku duk kat meja dia cuba sorok dompet aku yg dia curi. mmg suka mencuri la budaknya, tapi jd bff aku lepas tu. penah gi rumah dia banyak gila pemadam baru dia ada, pastu dia cakap dia curi kat koperasi, tingtong betol kawan aku ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2022 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
guilt trip ni tak best. Dah kalau parents mampu biar la dia. Manusia mana semua sama kehendak berbeza. kau nak orang ikut cara kau je dah kenapanya? iol pun tak beli smiggle tapi takde la sangkak judge parents yang membeli. Sukati la depa. Duit depa. Tu pun nak jadi issue.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-3-2022 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni sume mo nk soh org click shopee link tu
Dpt la mereka duit
Menyampah Kadang2 caption affiliate seller nie
Over
Iols xpnh click
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2022 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Prickford replied at 26-3-2022 07:00 PM
Iolls dah agak. Start dari ada post yg anak kena palau sebab warna kulit tu, memang tau dah membonga ...

I pon rasa nk hencap mak pak yg ckp ank kena palau sbb warna kulit. I syak ank dia perangai hodoh sbb tu x ada nk berkawan. Merepek la. I darjah 1 siap kwn india cina. Jgn kata warna kulit, kaum apa pon x terfikir nk palaukan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2022 02:50 AM | Show all posts
Aku dulu mungkin sorang je bdk pompuan gegeh beg biru power rangers. Rasa dah terpaling dah masa tu, Jansport, quiksilver ngan roxy upgrade bila masuk sekolah menengah. Tapi paling best tetap la pembaris lipat2 tu. Kawan semeja meriak dia beli kat mydin hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2022 04:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols dolu2 belikan beg smiggle utk anak2 buah... #guilty
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-9-2022 10:19 PM GMT+8 , Processed in 0.186156 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list