CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3633|Reply: 19

[Sumbangan Bencana] ISLAMIC RELIEF MALAYSIA

  [Copy link]
Post time 8-2-2022 06:52 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 8-2-2022 08:46 PM

Islamic Relief ini adalah kumpulan bantuan kemanusiaan yang terbesar di dalam dunia Islam dan membantu semua pihak, bukan sahaja Muslims walaupun aim utamanya ialah membantu community Islam sedunia yang ditimpa bencana. Ia merangkumi juga pembahagian zakat dan derma2 untuk anak2 yateem.

Tahukah anda bahawa ianya sebenarnya ditubuhkan oleh sekumpulan Graduate Students sahaja sebenarnya, tetapi pemikiran mereka jauh dan niat mereka sangat honest, menjadikan persatuan yang ditubuh pada tahun 1984 di London itu, membesar menjadi salah satu pertubuhan kemanusiaan yang terbesar di dunia.

Di hari ini, Islamic Relief mempunyai offices di 50 lebih negara, dan akan active mengumpul dan menyelenggara dan menyebarkan bantuan kemanusiaan ke mana2 sahaja negara jika berlaku tragedy yang memerlukan bantuan kecemasan. Di Malaysia, IR Malaysia ditubuhkan pada tahun 2005 dengan perasmiannya dilakukan oleh Tun Dr M sendiri.

Jadilah penderma kepada Islamic Relief Malaysia. Jika bertenaga, jadilah volunteer kepada Organisasi kemanusiaan seperti ini yang akan membuka minda kita dan mengingatkan kita, betapa beruntungnya kita yang mampu ini.

Lihatlah link ini: https://islamic-relief.org.my/
Janganlah menunggu suatu disaster untuk berlaku baru kita menderma. Derma bila2 masa sahaja, ianya tidak pernah akan terbazir.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2022 08:35 AM | Show all posts
great sharing...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2022 08:56 AM | Show all posts
FUND COLLECTION

As Of 04.02.2022






RM114,919.12


















RM4,687.80


















RM36,397.10












Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2022 10:39 PM | Show all posts
seribulan replied at 10-2-2022 08:56 AM
FUND COLLECTION

As Of 04.02.2022

wow
bagus kan depa?
tapi depa mmg banyak volunteers
harap org2 kita join volunteerism ini setakat mampu
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2022 12:50 AM | Show all posts
ipes2 replied at 10-2-2022 09:39 PM
wow
bagus kan depa?
tapi depa mmg banyak volunteers

Best nampaknya jadi volunteers
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2022 09:35 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 11-2-2022 08:39 AM

Tumpang thread

Fwd-

http://jknperak.moh.gov.my/v4/volunteer/daftar.php

Pls share . We need more volunteers

Sukarelawan bukan kesihatan...perlu berumur 18 tahun dan ke atas dan lulus tapisan oleh pihak Unit Mobilisasi CPRC KKM....biasanya digalakkan mereka yang tinggal di daerah yang sama

Cara Memohon Sukarelawan Untuk Bertugas Di Fasiliti PKD (selain PPV) Melalui Unit Mobilisasi CPRC KKM


*Cara 1*: Calon sukarelawan boleh *memohon terus* ke Unit Mobilisasi CPRC KKM ke emel *(mobilisasicovid19@gmail.com)*

*Cara ke 2* : Calon mohon melalui pihak JKN Perak yang akan dipanjangkan ke perhatian Unit Mobilisasi CPRC KKM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2022 05:42 PM | Show all posts

bagus tu
volunteerism ni seronok sebab jumpa org
juga, memberi exposure baru
kalau org tu surirumah ke, pelajar ke, cikgu ke apa2 je lah, dia akan tgk aspect baru dalam life dan akan jumpa org2 baru

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 06:59 PM | Show all posts
ipes2 replied at 12-2-2022 04:42 PM
bagus tu
volunteerism ni seronok sebab jumpa org
juga, memberi exposure baru

Cam nak join je volunteerism ni nanti
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2022 07:08 PM | Show all posts
alhamdulillah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-3-2022 02:43 AM | Show all posts
ini adalah contact points untuk hubungi Islamic Relief Malaysia
manalah tahu jika ada diantara kita yang ingin:
1) sedekah mangsa banjir
2) sedekah mangsa Covid yang masih memerlukan bantuan

Boleh wassap pon!



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2022 06:59 PM | Show all posts
ipes2 replied at 1-3-2022 01:43 AM
ini adalah contact points untuk hubungi Islamic Relief Malaysia
manalah tahu jika ada diantara kita  ...

mangsa banjir Pantai Timur & Perlis sekarang ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-3-2022 02:35 PM | Show all posts
seribulan replied at 1-3-2022 06:59 PM
mangsa banjir Pantai Timur & Perlis sekarang ni...

ya, sudah nampak byk dah org2 buat kutipan
bagus malaysia ni alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2022 06:04 PM | Show all posts
cousin aku kerja dgn IRM ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2022 02:18 PM | Show all posts
ipes2 replied at 2-3-2022 01:35 PM
ya, sudah nampak byk dah org2 buat kutipan
bagus malaysia ni alhamdulillah

Malaysian bagus bab bersedekah
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2022 02:18 PM | Show all posts
raxief replied at 16-3-2022 05:04 PM
cousin aku kerja dgn IRM ni

Share more info IRM ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2022 03:52 PM | Show all posts

ofis dia kat bandar baru bangi..

yg aku ingat IRM ni ada buat projek water supply kat afrika.. sbb aku pun donate every month ke IRM ni

yg lain2 aku x pasti sangat, tp bnyk juga la aktvt dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-3-2022 05:54 AM | Show all posts
raxief replied at 17-3-2022 03:52 PM
ofis dia kat bandar baru bangi..

yg aku ingat IRM ni ada buat projek water supply kat afrika.. s ...

wah bagus u
depa di africa tu, depa ckp kat sy air ni mmg really a commodity
susah kita nk equate dgn perasaan kita yg air dptdgn mudah nih
bagus u buat sedekah kepada mereka
semoga Allah beri u balasan terbaik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2022 10:12 PM | Show all posts
raxief replied at 17-3-2022 03:52 PM
ofis dia kat bandar baru bangi..

yg aku ingat IRM ni ada buat projek water supply kat afrika.. s ...

active ke mereka?
saya harap begitulah
kerana jika ia active, maknanya byk org sedar tentang kemaslahatan dan keperluan ummah
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2022 01:33 PM | Show all posts
ipes2 replied at 20-5-2022 10:12 PM
active ke mereka?
saya harap begitulah
kerana jika ia active, maknanya byk org sedar tentang kemas ...

active bro.. sentiasa active
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-5-2022 08:08 PM | Show all posts
raxief replied at 22-5-2022 01:33 PM
active bro.. sentiasa active

alhamdulillah
dan bagus saudara donate monthly
kita tidak tahu, dari amalan kita yang mana yang Allah really suka
so, teruskan jika mampu
sy sendiri pon kena usaha bab2 sebegini
sangat penting untuk akhirat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 11:13 PM GMT+8 , Processed in 2.362957 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list