CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 1927|Reply: 60

Bila jumpa kitten...what u guys do?

[Copy link]
Post time 28-1-2022 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 28-1-2022 03:30 PM

Salam and good day all..i terpanggil nak bukak thread. Im a new comer ..well xlah baru tapi to owned a cat rasanya baru 3 tahun...yg buat i upset and bengang..bila org buang kitten ikut suka. Kalau ya pun letakla elok elok atau publish di mana mana group kucing yg baaanyak di fb. Malam semalam 3rd generation yg dibuang i rasa org yg sama. And today alhamdulillah semuanya dah ada new owner. Share la pengalaman u all..how u all handle bila terjumpa anak anak kucing. As for me i think ni kali yg ke 5 atau 6 terjumpa dan ada juga yg jaga sampai jumpa owner baru..so kalau u all? Share la..pastu bila dah ada yg adopt, u all follow up tak? ...jom share.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2022 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang ni pulak baru lahir, bawa vet and jaga macam baby bawa thermos susu and so on. Tapi x survive..then yg dewasa sikit tu pun, but dah di adopt.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2022 05:16 PM | Show all posts
Jumpa kitten bawak balik umah, bela sampai beso gajah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2022 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
@makadek mai la share tips

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2022 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Of course follow up ....
Baru je bg 2 ekor ....
Allhamdulilah gemok gebu tuan baru bg makan class A ...
Tpi tu lah ubat2 kucing mmg complete kt rumah ni dn siap ada fisrt aid kit bawak g mana2 kot jumpa stray cat luka
Ke apa ke kan
Kibbles pn ada ...laki aku jenis tak suka
Bg sisa makanan kita kat lantai kedai
Dia tk nak bg kedai org kotor ...jd kami mmg sentiasa bawk ler kibbles
Wonder asal aku duduk mesti meow berkerumun ada yg tak segan silu share kerusi dgn aku ...

Tp kalau nk bg gak lauk kita laki aku suh bg jauh sikit..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2022 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
trexxxxxi replied at 28-1-2022 06:43 PM
@makadek mai la share tips

Done sharing is caring

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2022 07:49 PM | Show all posts
alahai comel2 nya
saya sgt suka pada kucing
a gift from Allah to me that my heart softens and aman bila melihat kucing / kittens
dan each night before bed, tentu akan lihat dalam youtube some vids of telatah kittens / cats or pix mereka
may Allah always keep in me rasa belas kasihan pada cats / kittens dan makhluknya yg lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2022 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 28-1-2022 06:49 PM
Of course follow up ....
Baru je bg 2 ekor ....
Allhamdulilah gemok gebu tuan baru bg makan class A  ...

dia bau mak la tu.. usually kucing tau if manusia ni kerap dgn kucing... kot... yeah follow up takut di jual ke makan ke.. diabaikan ke... tq share experience...anyway those yg buang.. xleh ke at least letak kat houses area ke kedai makan.. or kalau kitten letak dlm kotak.. ni gitu je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2022 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 17-2-2022 12:17 PM
trexxxxxi replied at 28-1-2022 06:43 PM
@makadek mai la share tips

olaaa mod... amekla kitten lakkk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2022 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 28-1-2022 07:49 PM
alahai comel2 nya
saya sgt suka pada kucing
a gift from Allah to me that my heart softens and aman b ...

ola sm... letakla video sini gak... kan... insyaAllah.. kan kucing ni akan menyambungkan titian apabila kita disana kelak.. something like that... and depa berdoa utk kita.. but of coz kena bebetul sygla... cumanya sy ni akan 10x kemas tempat kucing okayla boleh melt the lemak heheheh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2022 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Amik bawak balik sebab tak sampai hati. Ada 2 ekor bagi orang adopt n follow up. Memang letak syarat kat adopter untuk vaccine, mandulkan and indoor

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2022 02:59 AM | Show all posts
Edited by kbyne at 29-1-2022 03:00 AM

Aku lari,nanti dia follow,sebab lapar.Tapi pastikan dia selamat,ambil sikit ayam goreng dalam bungkus nasi kita beli,carek carek ayam tu kecik kecik bagi dia makan.Lajuuu,Surrr 5/5

Komuniti aku anti kucing.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2022 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
okay lagi kalau di beri makan... sy doa org buang anak2 kucing ni cirit birit sebulan!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2022 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
hi..i baru bela kucen arini...sblm ni 4 thn lps la i bela..
ni kucen my boss jmpa kt area opis..so i yg sgup jaga..actually kucen ni dh 3 bln kt klinik..boss i dh hbs dkt 2k dah..so smlm dia tny i sgup xbela..sbb doc nsht dia suruh bwk balik dh sbb bazir duit jer sehari rm18..kucen ni xsembuh spnhnya lg leher dia robek..kena robek ngn anjing kot..
tp dorg dhbset appointment smgu sekali nk cuci luka..
so i mcm tkt plak nk bg kucen ni mknn..mcm xknyg jer mkn mknn yg boss bg tu..korg yg berpengalaman ajar i pls..kucen ni bsr dia 6kg..i tkt nk pgg..bsr dan berat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2022 07:12 AM | Show all posts
adila39 replied at 28-1-2022 07:59 PM
ola sm... letakla video sini gak... kan... insyaAllah.. kan kucing ni akan menyambungkan titian ap ...

Nanti sy buka thread baru sebagai Tips untuk dapatkan bantuan jaga kucing

Di tempat sy ini, ada pelbagai aktiviti penggemar binatang yang mereka buat untuk bantu each other or bantu animals mereka
contohnya:

1) jika kita ada kittens yg sgt kecil, selalu juga kita akan iklankan if sesiapa dekat dgn kita dan ada ibu kucing yg sedang menyusu, boleh kan kita tumpang (foster mom kerana nursing mothers selalunya accept sahaja tanpa hissing or rejecting); bila dan besar sikit eg 5 6 minggu maka boleh lah ambil balik

2) jika sunyi dan peminat kucing ini hanya suka jaga / main dgn kittens (tak suka older cats), mereka iklankan if sesiapa ada kittens untuk depa foster.. depa buat perjanjian ie if dah besar depa akan pulang balik dan tuan kittens tadi akan ambil balik

3) ada people esp org tua, hanya ingin jaga kucing yang really dah tua dan hanya lepak2 dan tidak lagi kuar malam etc, so depa akan iklankan utk cari kucing2 tua (susah sikit nak dapat sebab tuanpunya cats tua selalunya tidak akan pass on kucing2 mereka yg dah tua.. hanya cat shelters je ada kucing tua - eg owner moved away, mati etc)

4) ada org suka main dgn kucing tetapi tak dapat commit untuk jaga sbb kerja etc, so mereka iklan untuk pinjam kucing orang sehari dua untuk main2

5) jika kita ada kitten yg kecik, boleh je mintak cat shelter susukan (mereka byk ibu kucing termasuklah yg sedang nyusu)

walaubagaimanapun, i tak tahu lah org kita macam mana

PS: pernah pinjam kucing orang sehari.. seronok main sampai penat sebab cat tu remaja so sangat lincah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2022 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 29-1-2022 03:36 PM
hi..i baru bela kucen arini...sblm ni 4 thn lps la i bela..
ni kucen my boss jmpa kt area opis..so i ...

Bagi dia pakai collar cone tu
Nak elakkan kucen uols tu jilat2 tempat luka
Lambat sembuh lak nanti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2022 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
trexxxxxi replied at 2-2-2022 09:13 AM
Bagi dia pakai collar cone tu
Nak elakkan kucen uols tu jilat2 tempat luka
Lambat sembuh lak nanti ...


tula nk g cari ptg ni..blh dia p gigit yg doc bandage tu..dh nampak luka merah dia tu..i risau sis kot membengkak ke apa nnti..tp appoinment ngn doc hr sbtu ni..
tgh fikir ngn g kt doc bandage arini ke tunggu sabtu..blh tak i bandage jer sndiri ttp tmpt leher dia tu...mmg bsr luka dia..tp so far i tgk xde la betair sgt..dia kering..cuma nmpk la merah tu..mcm ssh pulak nk bawak dia keluar..dia gemuk gila mcm anjing..berat bethol i nk dukung dia dlm beg
bkn uols ada tered psl  kucen ke..i cari xjmpa..nk baca psl tip jaga kucen

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2022 09:28 AM | Show all posts
ipes2 replied at 2-2-2022 07:12 AM
Nanti sy buka thread baru sebagai Tips untuk dapatkan bantuan jaga kucing

Di tempat sy ini, ada p ...

oh xdapat noti, bestnya...i rasa mcm ada tapi i xsure ...but hotel pet or transit kucing tu ada, ada dalam list fb i. If so memang elok ada..some of us like me memang ada masalah bila nk kemana mana and kucing tu xtau how nak diletakkan dimana. I penah la hantar ke hotel pet and it cost me rm20 per day. But so far ok dijaga elok.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2022 09:34 AM | Show all posts
update,

the latest kitten yang i jumpa dah selamat ke new owner, so far i tengok gambar yg dia hantar i happy la...kitten tu freely berjalan jalan kat rumah and tido pun dgn dia..so i am very happy ..somehow sedih pun ada sbb comel sangat kitten tu...and now i nak jugak kitten tapi mcm x mampu dengan masa yang limited. haihhh i miss my moon

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 12:15 PM | Show all posts
meow2 to her
belek2 pastu bawak balik
kucing iol baru mati kena jangkitan butterfly (perut boncit)
sedih trgt kt dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 10:21 PM GMT+8 , Processed in 0.352928 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list