CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123
Return to list New
Author: seribulan

[Lain-lain] Apdet 26/5/22...HUJAN LEBAT...FASA PERALIHAN MONSUN HINGGA MEI......

[Copy link]
Post time 28-4-2022 12:27 PM | Show all posts
putrajaya pun hujan lebat semalam. iols buka puasa kt hotel tk tau kat luar hujan. tekejut tengok gelap gelita kat luar. on d way balik lepas berbuka pun masih hujan sampai pagi ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2022 10:58 AM | Show all posts
PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat di enam negeri pagi ini.

MetMalaysia dalam laporannya berkata, cuaca buruk tersebut dijangka berlaku sehingga pukul 12 tengahari nanti.

“Ia melibatkan keseluruhan negeri Perlis dan Pulau Pinang serta beberapa kawasan di Kedah iaitu Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Yan dan Kuala Muda.

“Di Perak pula membabitkan Kerian, Larut, Matang Dan Selama, Manjung, Perak Tengah, Bagan Datuk dan Hilir Perak.

Selain itu, keadaan sama turut dijangka berlaku di Selangor melibatkan Sabak Bernam, Kuala Selangor, Klang, Petaling, Kuala Langat, Sepang dan Putrajaya.

Sementara itu, di Sarawak, cuaca buruk dijangka tertumpu di kawasan Kuching dan Samarahan (Samarahan dan Asajaya).

Tambah MetMalaysia, amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 millimeter sejam.

https://www.kosmo.com.my/2022/05/03/ribut-petir-hujan-lebat-di-enam-negeri-pagi-ini/
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 03:37 PM | Show all posts
hujan lebat pagi td di KL
adik kaka kata byk jln yg naik air dan smart tunnel pun dah tutup by 12.30 am utk langkah berjaga2, hrp2 jumaat ni cuaca aman2 aje sbb kaka ada meeting area masjid jamek dr pg hingga ptg
moga dipermudahkan buat mereka yg terlibat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-5-2022 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 25-5-2022 02:37 PM
hujan lebat pagi td di KL
adik kaka kata byk jln yg naik air dan smart tunnel pun dah tutup by 12.30 ...

12.30 pm...hujan dari pagi sampai petang kan...

https://www.inforakyat.net/kl-banjir-besar-lagi-masjid-jamek-sikit-lagi-nak-tenggelam/
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2022 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 25-5-2022 05:54 PM
12.30 pm...hujan dari pagi sampai petang kan...

https://www.inforakyat.net/kl-banjir-besar-lagi-m ...

yea hujan dr pg, adik kaka kerja area PNB dan adik ipar kami kerja area masjid jamek, info dpt dr diaorg td

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2022 02:33 PM | Show all posts
takayama replied at 25-5-2022 06:55 PM
yea hujan dr pg, adik kaka kerja area PNB dan adik ipar kami kerja area masjid jamek, info dpt dr  ...

Makcu fwd kan ni...Selangor...
https://youtube.com/shorts/ncy4QC4qrcw?feature=share





Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2022 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sekrg ni tgh monsun apa ek
jujur mls betul nk cari info walau di hujung jari
sbb apa kak tanya gitu kerana sekrg ni hujan lebat tetiba kdg smp banjir kilat then pns lit2 plk
contoh hr ni pkl 9.30 hujan selebat2nya then half an hour later smp sekrg ya rabbb panas xleh bawa berbincang
hujan lebat td menyebabkan kolam ikan penuh dgn air dan lps pkl 2 jap ni air pun surut
sbb tu nak gak taw now tgh msh monsun sama ke atau kita sdg beralih monsun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2022 02:20 PM | Show all posts
takayama replied at 14-6-2022 01:05 PM
sekrg ni tgh monsun apa ek
jujur mls betul nk cari info walau di hujung jari
sbb apa kak ta ...

KUALA LUMPUR, 10 Mei - Monsun Barat Daya dijangka bermula pada 14 Mei 2022 dan akan berterusan sehingga pertengahan September 2022.

Semasa Monsun Barat Daya, lazimnya angin bertiup secara konsisten dari arah barat daya dengan kelembapan udara yang lebih rendah dan keadaan atmosfera yang lebih stabil.

Ini menyebabkan kurangnya pembentukan awan hujan sepanjang tempoh ini.

Sehubungan dengan itu, kebanyakan tempat di seluruh negara akan mengalami bilangan hari tanpa hujan lebih banyak berbanding musim lain.

Keadaan ini menyebabkan taburan hujan yang rendah.

Walau bagaimanapun, hujan lebat berserta angin kencang dan petir berikutan fenomena garis badai (squall line) masih boleh berlaku di pantai barat Semenanjung
dan barat Sabah pada awal pagi.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2022 09:57 AM | Show all posts
seribulan replied at 14-6-2022 02:20 PM
KUALA LUMPUR, 10 Mei - Monsun Barat Daya dijangka bermula pada 14 Mei 2022 dan akan berterusan seh ...

thanks seri
semlm kat tempat kaka gerimis pkl 11 pg tp ms tu mmg tgh panas
gerimis memula halus then kasar sikit tp xdelah klu kita diri tgh laman akan bsh lencun
then keluar dr ioi dlm pkl 2.30 tgh lebat selebat2nya
jd sekrg ni kira musim hujan + panas lah juga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 11:51 PM GMT+8 , Processed in 0.090191 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list