CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] rak telur ayam kosong,pengguna resah,peniaga penin kepala

  [Copy link]
Post time 3-2-2022 12:51 AM | Show all posts
ilacantik replied at 3-2-2022 12:47 AM
Semua yang akan berlaku ada timeline masing2. Meols ingat lagi ketika mula pandemik, ada soalan kepa ...

jgn bimbang..

kalo x do makanan..

@ah kwan da simpan utk 400 orang utk 2 tahun..

keh keh keh

sori @ilacantik

den gurau yo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-2-2022 01:08 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 01:09 AM | Show all posts

keh keh keh


sejak bila lu jadi lecturer wa...?
dulu lecturer wa bagi assignment pun wa tak pernah hantar..
ini kan pula dari budak bangang macam lu?

gila perasan lu ni ya?

keh keh keh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 09:42 AM | Show all posts

keh keh keh


siap kena ban lagi
takut sungguh lu orang dengan kebenaran ini kan?

wa paste balik, lantaklah berapa kali mau kena ban pun...



pengecatbintang replied at 3-2-2022 12:38 AM
keh keh keh

bila x mampu berhujah.. ko kornar kat tempat lain..

keh keh keh


gila bangang...
sebab tu lah wa kata, cari mukmin...
sendiri buat kesimpulan baca hadith...maka jadi bangang macam ini lah...
itu lah maksud bergurukan google dan youtube....

kan kontradik each other hadith tu

Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal & boleh digunakan oleh umat manusia"

tiada apa yang boleh digunakan lagi dah zaman tu...

maka simpanlah Dinar & Dirham.”

dah tiada apa pun boleh guna..nak buat apa simpan dinar dan dirham?  

barang jelas macam tu pun tak boleh nak perhalusi...haa..peganglah lagi kitab dalam masjid tu..

wa sebenarnya malas komen....gi tanya google dan youtube tu la....
kenapa ya dinar dan dirham?
kenapa ya emas dan perak ni?
apa gunannya nanti ya...
siapa ya yang kena simpan?
pergi bukak balik hadith tu, di mana ia turun dan pada siapa ia dilafazkan...
main petik je penonggeng agama ni...

kata logik sangat akal tu....aiyaa....

keh keh keh
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 28-1-2022 05:10 PM
tahun lepas aku da bgtau akan berlaku financial panic

bank2 akan bankrap atau tutup sementara..

Memang la shit… recession, depression dah berlaku sejak perang dunia every 10 years. Engko lahir tahun 2019 ke? Faham ke maksud vicious circle? Zaman nabi pun dah ada tanda2 kiamat. Sooo?
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 12:12 PM | Show all posts
Edited by Ah_Kwan at 3-2-2022 12:14 PM

keh keh keh



keh keh keh
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 02:53 PM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 3-2-2022 03:20 PM
pengecattaik replied at 3-2-2022 10:14 AM
Memang la shit… recession, depression dah berlaku sejak perang dunia every 10 years. Engko lahir  ...

ko ler bodo..

itu vicious circle within old world order circle jer..

ini kali transition from OWO to NWO

ha ha ha..

nak menyembang tp bodo


Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 03:17 PM | Show all posts

keh keh keh

ko kata ko berguru..

guru ko adalah pewaris Nabi

semua ilmu guru ko adalah dari Nabi

Hadith yg aku bagi tu dari Nabi..

so?????

aku saspek ko ni berguru dgn guru sesat

atau ko menyamar sebagai orang Islam yg mendakwa berguru..

WHAT SAY U?

keh keh keh




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-2-2022 03:23 PM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 3-2-2022 07:20 PM

keh keh keh

lu kena banned..

apa lu tulis..

lu da melompat lompat ya @ah kwan

waa.. lu da pandaei marah2 la ni ya..

lu kan COOL.. COOL..

Mana lu punya COOL?

ke lu da ilang COOL sbb banyak kali kantoi TEMBERANG N PENIPU

COOL Man.. Cool Man..

lu bole jadi COOL sbb selama ni semua hujah orang lain lu mampu bidas

kenapa selama ni hujah orang lain lu mampu bidas..

sbb lu menipu n temberang dlm berhujah..

tu sbb selama ni orang lain kalah berhujah dgn lu..

keh keh keh.. kantoi

lu kan berguru, penuh ilmu di dada.. umur pong 72 tahun..

COOL Man..

da tua2 jgn cepat marah..

lu da tua.. nnt lagi cepat tua..

Sabar antara Rukun Iman  

keh keh keh

wa gelak bole?

keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh

keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh

keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh keh

hi hi hi







Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Asalnya thread psl telur, kemudian kena hijack dgn satu puak tu, lepas tu kena hijack dgn Ah Kwan.  

Utk tak OT, kena tunggu lepas cuti CNY ni nak tengok telur byk balik ke x.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 03:38 PM | Show all posts
ni pasal banking..

masa Financial Panic nnt..

bank2 akan tutup sementara..

ada yg bankrap


Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 03:42 PM | Show all posts
JunkMail replied at 2-2-2022 05:35 PM
Aku dengar ayam pun takde dah skrg. Bolehlah kita praktikkan kemahiran berpuasa setiap hari  bukan s ...

https://malaysiadateline.com/bek ... -masuk-200-kontena/

Bekalan ayam ‘tak ada’, penternak salahkan kerajaan kononnya bawa masuk 200 kontena

Oleh MALAYSIA DATELINE / February 2, 2022

Penternak ayam daging mendakwa tindakan kerajaan yang kononya mahu import ayam daripada luar negara menjadi punca bekalan ayam dalam negara hampir tiada.

“Member bagi tahu, di pasar. Tak ada orang meniaga ayam. Sebabnya, bekalan ayam “TAK ADA”.

“Yes, inilah puncanya bila dua bulan lepas kerajaan “ugut” nak import ayam dari luar 200 kontena,” kata Mohd Firdaus Mat Saad yang menjalankan sistem reban tertutup.

Beliau berkata, apabila kerajaan seolah-olah ‘ugut’ seperti ini penternak ayam telah “mengurangkan” kemasukan ayam kerana tidak mahu berlaku lambakan ayam di pasaran yang akan menyebabkan penurunan harga ayam di bawah harga kos.

“Kami penternak ayam sekarang pun tak senang juga. Keadaan sekarang menyebabkan kami juga ditekan oleh pihak integrator dengan kenaikan harga dedak dan ayam yang tidak seimbang.

“Jemmm…,” luah Mohd Firdaus.

Katanya, adalah lebih baik mengurangkan kemasukkan anak ayam di pasaran kerana ia akan merugikan peniaga.

“Buat apa meniaga kalau tak untung. Baik jangan bagi masuk anak ayam.

“Anak ayam yang dah ready keluar tu, cuba teka apa dia orang buat? Faham-faham sajalah. Sekarang, terimalah akibatnya,” katanya lagi.

Bagaimanapun beliau kecewa 200 kontena yang ditunggu-tunggu tidak kunjung tiba tambahan pula harga ayam diluar negara mahal jika dikira kos transport, lagi mahal dari ayam tempatan.

“So, cancel.

“Sekarang ayam pun tak ada. Siapa yang susah? Rakyat juga.

“Tapi nak buat macam mana. Inilah perancangan menteri-menteri kita. Failed. Mereka punya keputusan. Kita yang susah.

“Dan sekarang, bermula Februari harga ayam diturunkan lagi 20 sen. Ahaks. Kita guling-guling dulu. Dengar cerita akan ada sedikit subsidi dibahagian dedak.

“Jadi kita tengok macam mana.,” katanya.

Beliau percaya dua bulan lagi bekalan ayam akan terus berkurangan jika kerajaan terus silap merancang.

“Tak caya? Hampa pi tengok KFC la ni. Banyak dah KFC yang tak cukup bekalan ayam sekarang. Psstttt.. La ni hampa nak cari telur ada tak? Ahaks,” ujarnya lagi.

Awal Disember 2021 lalu, kerajaan akan membawa masuk 200 kontena ayam sejuk beku dari luar negara bagi memberi pilihan harga lebih murah berbanding ayam segar dari ladang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ayam tersebut dijangka berada di pasaran tempatan awal minggu Disember.

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 06:22 PM | Show all posts
https://www.astroawani.com/berit ... l-ke-kampung-344272

Putus bekalan, terpaksa bawa pulang telur ayam dari KL ke kampung

Sinar Harian


Januari 30, 2022 07:20 MYT

KUALA LUMPUR: Kesukaran mendapatkan telur ayam di Kerian, Perak menyebabkan seorang wanita terpaksa membeli stok bahan asas itu di Wangsa Maju untuk dibawa pulang ke kampung.
Farazira Yusof, 45, berkata, ibunya di Kerian memberitahu telah terputus bekalan telur ayam sejak seminggu lalu dan situasi itu pertama kali berlaku di daerah itu sepanjang 79 tahun ibunya tinggal di sana

"Kejadian ini memang pelik sebab tak pernah alami situasi seperti itu sebelum ini. Ibu saya beritahu sudah merata mencari telur ayam sejak seminggu lalu namun kebanyakan kedai habis stok.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 06:25 PM | Show all posts
semasa krisis ekonomi 1997/98 & 2008 dan sebelum tu..

x de masalah bekalan ayam n telur kott?

kenapa kali ni : pandemik + bekalan makanan problem + lockdown + perang

ini bukan cycle biasa

ini adalah proses dlm transition dari OWO to NWO..

semua akan reset : matawang, sosial, ekonomi

@pengecattaik  
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 07:20 PM | Show all posts
pengecatbintang replied at 3-2-2022 03:17 PM
keh keh keh

ko kata ko berguru..

keh keh keh

dah tersentak kan?

tak pernah terfikir tentang contradict tu kan?
dah tatau nak jawab apa dah lah tu...
selama ni main sondol baca google je kan..
pencerahan kepada hadith tu pun tak pernah nak cari...
baru terasa bodoh kan?

wa pun bukannya tahu, tapi diberi tahu....diberi penjelasan..
tapi sebab wa tak sondol macam lu, tak lah wa ikut sebelum di beri pencerahan...
sama macam amalan surah al kahfi di akhir zaman....
semua main sondol baca siang malam...sebab nak selamat dari dajjal...
hujung2 takutnya surah itu menjadi tangkal pula...ada kuasa pada surah itu pula nak lawan dajjal...

tapi dont get me wrong....simpanlah emas dan perak...bacalah surah al kahfi tu...
tapi gantung hati tu pada Allah..bukan emas dan perak.serta bacaan surah tu....
selama mana hati tiada bergantung pada Allah....selama itu masih belum duduk dalam kebenaran lagi...
mulut kata gantung pda Allah, hati tak pernah pun...

wa cerita sikit lah pasal emas dan perak...
kena simpan? ya..kena...kenapa?
sebab untuk simpan lu kena cari itu emas dan silver di pasaran...
bila cari nanti lu akan jumpa orang orang yang menjual emas dan perak itu....
satu masa nanti..in short time period, lu akan jumpa mereka mereka yang menjual logam itu dengan harga di bawah pasaran...
logam itu akan mula di lambak di pasaran dengan harga yang tak masuk akal...
berkejarlah ke sana...bukan untuk membeli logam itu..tapi untuk lu berjumpa dengan penjual logam itu...

kerana di akhir zaman ini, semua logam logam itu yang berada dalam perut bumi akan mengekori wali khutub atau pun khatamun waliyun...
bila logam itu keluar dan menyerah diri pada khatamun waliyun itu..maka akan terdapat satu lambakan logam itu di pasaran dengan harga tak masuk akal ...
kerana orang orang Allah sedang bersiap sedia untuk keluar berperang di jalan Allah...
mereka merkea ini lah yang akan menjual logam itu...dan kerana ramai yang bongok, mereka akan beli..dan berpaling balik ke rumah masing masing untuk simpan logam itu..
bagi mereka yang di campakkan kesedaran, bila bertemu penjual penjual ini, sanggup lah mereka merangkak walau di atas salji untuk bersama dengan penjual penjual itu tadi..
kerana itulah orang orang khatamun waliyun...

sebab itu jugalah rothchild dok pegang emas emas atas muka bumi ni...
mereka pun nak lambakkan juga..supaya dapat menyamar menjadi khatamun waliyun itu....
sebab itu ada cerita simpanan emas di bank singapore, bank of bangkok dan banyak bank lagi mereka guna untuk umpan orang orang ini keluar...
konon harta keluarga Muhammad s.a.w dan perlu dipulangkan...


zaman musibah...emas dan perak tiada berguna walau satu sen pun...
bawak lah emas dan perak itu pada mangsa banjir, lunyai lu kena tumbuk je kat sana....
takde sapa heran pada logam itu....

dan zaman lepas musibah? ada guna tak?
dey..itu zaman al mahdi...7 tahun aman dan sentosa...
takde yang tak mewah zaman tu...
kucing di jalanan pun takde..sebab semua kena bela...dan disediakan rumah..
tak heran orang dengan emas dan perak lu tu...
7 tahun mahdi memerintah...tiada guna pun emas dan perak tu...tak laku nak jual pun
kerana mahdi bukak segala perbendaharaan bumi pada sekalian manusia..

sebab tu wa kata...jangan lah buat kelakar...
wa baca tergelak je la cerita ekonomi lu orang ni...
sebab lu orang tak pernah termimpi macam mana keadaan dunia selepas disaster ini..
kecuali, pada saat ini, ada mukmin memimpin di depan lu...

keh keh keh
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 07:23 PM | Show all posts
Ah_Kwan replied at 3-2-2022 07:20 PM
keh keh keh

dah tersentak kan?

keh keh keh

apabila kaki penipu n temberang berkata kata..

munafik



keh keh keh

wa gelak bole?

keh keh keh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-2-2022 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
I is kagum.  Tak sangka kes supply telur tergendala dgn tak de ayam kat kfc di Malaysia ni ni rupanya peralihan dari old money ke new money eh silap owo ke nwo.  Wow Malaysia boleh!

Meanwhile, north korea yg food shortage suruh rakyat dia makan bercatur sampai 2025 hidup aman2 jer.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 10:41 PM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 3-2-2022 10:54 PM

menusia bodo mmg cam ni..

x tau kaitkan pandemik dgn NWO

lockdown akibat pandemik n beksin mandate jadikan supply chain disrupted..

bila kilang dedak pong tutup sbb cluster kobid n lockdown..

dedak shortaged..

bila supply dedak kurang.. rege naik..

rege naik.. tp gomen x kasi naik rege ayam..

so.. x ke bodo jual dlm kerugian..

SO.. STOP ATAU KURANG PRODUCTION..

CONTROL MAKANAN = CONTROL MANUSIA

NAH ILLUMINATI CAKAP KAT BAWAH PASAL KONTROL MANUSIA



MCM P RAMLEE KATA..

DA TUA2 PON BODO




Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 10:57 PM | Show all posts
pengecatbintang replied at 3-2-2022 10:41 PM
menusia bodo mmg cam ni..

x tau kaitkan pandemik dgn NWO

SAMBUNG
https://www.amazon.com/World-Ord ... ebook/dp/B00MQA5OO4





HENRY kISSINGER NI ILLIMINATI..

BIJAK TAPI JAHAT

SO, JANGAN MCM P RAMLEE CAKAP

DA TUA PONG BODO




Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2022 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Iyolah kau je yg terpaling… telur supply tergendala dlm malaysia (tapi tempat aku banyak ke telur lagi so..) tapi satu dunia kau calitkan.  Kau ni tau dak dalam dunia ni ada negara2 lain yg aman2 telur dgn ayam kfc ada lagi melambak?  Marrybrown elok je ada ayam apa cer?  Oh ye mungkin supplier dia bukan sama dgn kfc and mcd.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 10:57 PM GMT+8 , Processed in 0.119759 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list