CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 863|Reply: 20

BAM Terima Surat Rayuan Zii Jia

[Copy link]
Post time 25-1-2022 10:44 AM | Show all posts |Read mode
Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mengesahkan pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia sudah menghantar surat rayuan kepada badan induk berkenaan pada Isnin.


Ia susulan tindakan BAM yang menggantung Zii Jia dari menyertai mana-mana kejohanan antarabangsa selama dua tahun selepas beliau membuat keputusan untuk meninggalkan badan induk itu.




Kredit foto: IG Zii Jia




BAM dalam satu kenyataan media pada Isnin berkata, badan induk itu akan meneliti perkara berkenaan secepat mungkin bagi mencari penyelesaian terbaik.


“Dalam sejarah badan induk kami, semua pemain mempunyai hak untuk merayu keputusan yang dibuat oleh Majlis dan BAM mengambil kira rayuan ini untuk bertindak sewajarnya.


“Justeru, BAM juga mengesahkan bahawa kami telah menerima surat rayuan daripada Lee Zii Jia hari ini (Isnin).


“Sebagai pihak yang melindungi kepentingan badminton negara, kami sedang meneliti perkara itu dengan mencari penyelesaian terbaik,” jelas BAM.


Dalam kenyataan yang sama, BAM turut menegaskan ia menyedari kemelut yang melanda ketika ini memberi impak yang mendalam bukan sahaja kepada komuniti badminton tetapi kepada rakyat Malaysia.


Jelas BAM, sebagai sebuah institusi yang bertanggungjawab, mereka mempunyai proses yang mesti dipatuhi dan setiap tindakan adalah berdasarkan prosedur rasmi berdasarkan maklumat yang disampaikan.








“BAM ditubuhkan untuk melindungi bukan saja sukan itu sendiri tetapi pemain, nilai dan standard terbaik bagi mewakili negara tercinta,” kata BAM.




Sumber: GEMPAK
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-1-2022 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
KUALA LUMPUR: Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dilaporkan memberikan tawaran gaji sebanyak RM1 juta setahun kepada pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia dalam usaha memujuknya untuk tidak meninggalkan badan induk itu.

Menurut sumber, tawaran balas berkenaan dibuat ketika sesi rundingan bersama pemain berusia 23 tahun itu selepas dia menghantar surat peletakan jawatannya pada 11 Januari lalu bagi bergerak secara profesional.

Katanya, ia pertama kali dalam sejarah BAM mengemukakan tawaran yang cukup lumayan itu kepada pemain di bawah naungannya.


"Datuk Lee Chong Wei (bekas jaguh perseorangan lelaki negara) yang menyumbang pelbagai kejayaan kepada negara ketika bergelar pemain pun tidak pernah mendapat tawaran sedemikian.

"Ini membuktikan betapa BAM cukup sayang kepada Zii Jia dan menghargai bakat yang dimilikinya. Zii Jia disifatkan sebagai aset penting kepada BAM.

"Bagaimanapun, tawaran itu masih tidak setanding dengan apa yang ditawarkan kepada Zii Jia sekiranya dia bergerak secara profesional. BAM sebagai persatuan turut mempunyai kekangan dan tidak boleh memberi tawaran di luar kemampuan tetapi sudah melakukan yang terbaik bagi memastikan Zii Jia kekal.

"Namun, pemain itu kekal dengan pendiriannya dan tetap mahu keluar daripada BAM," katanya.

Jika juara Seluruh England 2021 itu menerima tawaran BAM, dia akan dibayar gaji sebanyak RM83,333 sebulan.

Bayaran gaji itu tidak termasuk elaun lain yang diberikan BAM kepada barisan pemainnya selain hadiah wang kemenangan jika muncul juara mana-mana kejohanan 100 peratus menjadi milik pemain bersama tambahan bonus yang diberikan badan induk itu.

Difahamkan, Zii Jia yang juga pemain ranking nombor tujuh dunia menerima tawaran lumayan daripada sebuah syarikat peralatan sukan dari Taiwan yang didakwa menjadi faktor utama dia mahu meninggalkan BAM.

Zii Jia didakwa ditawarkan bayaran sebanyak AS$400,000 (RM1.674 juta) setahun dengan tempoh kontrak selama tujuh tahun dengan nilai keseluruhan sebanyak RM11.718 juta.

Jumaat lalu, BAM memutuskan untuk tidak mendaftarkan Zii Jia menyertai mana-mana kejohanan antarabangsa selama dua tahun berkuat kuasa 18 Januari lalu susulan keputusannya untuk meninggalkan badan induk itu bagi bergerak secara profesional.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
83k
LCW pun x dpt mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya dia dapat offer yg sama mcm independent bergu lelaki tu. Yasin Eeyi
Bergu tu pun perform lepas keluar dari BAM.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 12:13 PM | Show all posts
tp tu la.. klau independant.. lagi dia buat duit n carrier berkembang.. dulu2 mgkn la BAM jer kt mata dorg.. skrg mcm2 ada..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 12:16 PM | Show all posts
Moga ada penyelesaian terbaik buat semua
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sukan ni masa muda dan sihat je la boleh buat duit.  
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 12:25 PM | Show all posts
ok la tu, drpd gaji pemain bola mahal2 tak pernah pun harumkan nama negara
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-1-2022 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix: ok la tu, drpd gaji pemain bol ...



Hahahha truth hurts...jaga hayat atlet pun x pjg. Buat duit selagi boleh
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Walau besar gaji yg ditawarkan, under BAM banyak syarat. Adalah tu bunyi2 halus yg membisik ko buat ini itu
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
pergh dr 8k jd 80k pon patut la bam bengang
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 02:07 PM | Show all posts
Sukan is a business. Stupid!



Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 02:10 PM | Show all posts
maksudnya, operation cost BAM mahal la ... sebab tu tak leh bayar macam yg other proffesional yg offer.

masuk byk, guna banyak .. bagi kat pemain sikit
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Habis la bam kalau lzj betul2 bertekad nak kuar pehtu wakil lak negara lain pehtu menang lagi. Mesti BAMsat ni kena maki kawkaw dgn netisen sekali pejal pun kena maki sekali. Silap2 Si BAMsat ni kena mansuh teruih
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 02:29 PM | Show all posts
keluar je bam tu... masyuk weiiii berjuta2
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
'ada2 jer isu'.....xde 'sukan2' ni...boleh??? Duit tu 'boleh buat benda lain yg lbh berfaedah'..contoh baiki sekolah yg usang.....
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-1-2022 02:46 PM | Show all posts
semlm tgk live DS Vida..siap player badminton tu ye? yasin dgn sape ntah, ada nama melayu
kelakar gler
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 03:14 PM | Show all posts
Bagi la dia keluar amik sponsor taiwan tu.. kalau dia continue bagus kira ok lah, personal pun berjaya, nama negara pun harum. Tapi in-case bila gerak sendiri pastu ada macam2 kekangan, tak dapat proper training atau kena tanggung perbelanjaan sendiri mahal atau halfway performance drop & sponsor lari jngan la pulak merengek balik kat BAM… sendiri mau imgatla..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah boleh jd pemain prof
Denda x tahu lg ape
Kita tgk kan aje la kemahuan dia

Tp kes lzj menarik
Masa kempen gold utk olympic gagal
Semua kutuk atlet abiskan duit rakyat, duit negara
Masuk kes lzj, semua kata sukan bukan duit cukai je, lagi byk dpt dr sponsor2
So x kisah atlet nak jd prof

So yg memekak haritu kenape???

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
dia nak pakai victor. haritu menang all england pun pakai victor kan. sekali pakai yonex tak menang2.  
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 08:10 PM GMT+8 , Processed in 0.096332 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list