CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 885|Reply: 12

Saintis Berjaya Gambarkan Wajah Mumia Lebih 2,500 Tahun!

  [Copy link]
Post time 24-1-2022 05:59 PM | Show all posts |Read mode
Di Syracuse, Itali ada sekumpulan saintis baru-baru ini berjaya menghasilkan gambaran bentuk muka mumia wanita yang meninggal dunia kira-kira lebih 2,500 tahun lalu di Mesir.

Gambaran wajah wanita mumia tersebut dikenali sebagai Shep-en-Isis, dihasilkan selepas pelbagai kerja penyelidikan dilakukan selama beberapa bulan hasil usaha di Pusat Penyelidikan untuk Biorkeologi, Paleopatologi dan Antroplogi Forensik di wilayah Syracuse.


kredit foto: Dailymail



Usaha mereka menghasilkan gambaran wajah manusia yang hidup pada abad ketujuh Sebelum Masihi di Mesir itu melibatkan Universiti Flinders di Australia dan pereka bentuk teknologi tiga dimensi (3D) dari Brazil iaitu Cicero Moraes.


kredit foto: ScienceTimes



Menurut Sinar Harian, ketika melakukan kerja
membina gambaran wajah mumia itu, giginya masih terpelihara dengan sempurna, begitu juga telinganya.

Mumia itu dijumpai pada 1819 di Deir el-Bahari iaitu sebuah kompleks kuil mayat dan makan terkenal yang terletak di tebing barat Sungail Nil di Mesir sebelum ia dibawa ke Switzerland pada 1820.




Shep-en-Isis ditemui di dalam makam keluarga yang berada di kawasan kuil mayat Firaun Hatshepsut di dalam kuil Deir-el-Bahari dan tulang-tulangnya disimpan di Perpustakaan Biara Sao Galo di bandar St Gallen, Switzerland. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tau muka namrud ngn mak dia mcm mana …sbb namrud ni dikatakan hensem n mak nya cantik sampai kan depa 2 kahwin each other
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 07:55 AM | Show all posts
kata mereka ini dewa tak pun nampak mcm dewa....org dulu dulu ini memang suka kasi besar cerita ....kalaulah masa tu ada kamera atau HP..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 07:57 AM | Show all posts
SalenaGomez replied at 24-1-2022 08:37 PM
Nak tau muka namrud ngn mak dia mcm mana …sbb namrud ni dikatakan hensem n mak nya cantik sampai ka ...

mcm kuyuk pula...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 07:58 AM | Show all posts
adatlah memuji pemimpin. yg buruk pun kata cantik. saya merujuk kpd presiden korea utara sebagai contoh. kuikuikui........
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 03:02 PM | Show all posts
SalenaGomez: Nak tau muka namrud ngn mak dia mcm mana …sbb namrud ni dikatakan hensem n mak nya cantik sampai kan depa 2 kahwin each other

Mak namrud mcm logo kat Colombia pictures certepek meolls tak reti

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Nmpk mcm cina.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
bulalof replied at 25-1-2022 07:58 AM
adatlah memuji pemimpin. yg buruk pun kata cantik. saya merujuk kpd presiden korea utara sebagai con ...

Tg shrek pun reporter puji kacak

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Oriental rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 05:08 PM | Show all posts
rambut mana rambut
terbayang game MORPG
starting kene reka muka dan bentuk badan hero
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 06:36 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-1-2022 04:38 PM
Tg shrek pun reporter puji kacak

cucu pm yg besher2 persis marhaen tu pon dikata persis model cilik yg memukau perhatian org ramai
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 06:40 PM | Show all posts
mungkin shep en isis nih cantek utk kategori hasil inbred
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 05:05 PM GMT+8 , Processed in 0.097610 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list