CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1939|Reply: 35

"Luaran Saja Nampak Okey, Hakikatnya Tidak," -Janna Nick

  [Copy link]
Post time 24-1-2022 04:25 PM | Show all posts |Read mode

Sumber: Instagram Janna Nick



Seperti yang kita semua ketahui, selebriti popular Janna Nick sedang berjuang dengan penyakit Bipolar Disorder dan pernah dua kali membuat percubaan membunuh diri. Untuk yang belum tahu, penyakit Bipolar Disorder dahulunya dipanggil kemurungan manik, ia merupakan keadaan kesihatan mental yang menyebabkan perubahan mood yang melampau yang termasuk emosi yang tinggi (mania atau hypomania) dan rendah (kemurungan). Apabila anda tertekan, anda mungkin berasa sedih atau putus asa dan hilang minat atau keseronokan dalam kebanyakan aktiviti.


Janna Nick berkata sudah membuat keputusan untuk memperlahankan karier seni untuk memberi fokus kepada kesihatan mentalnya.


"Saya memilih untuk slow kan kerjaya seni. Saya bukan kekwat cuma kena utamakan kesihatan mental. Buat masa sekarang, saya pilih untuk bergerak aktif di belakang tabir contohnya dan mewujudkan pengurusan artis di bawah production saya sendiri."




Sumber: Instagram Janna Nick



Kata Janna Nick, sudah beberapa kali dia tidak dapat membawa watak dengan baik kerana pil antidepressants yang membuatkan dia kurang beremosi dan tidak dapat fokus kepada lakonan.


Lalu, Janna Nick telah berhenti mengambil pil tersebut dan akhirnya kesihatan mentalnya semakin teruk dan dia terpaksa membuat keputusan untuk 'banyakkan berehat' bagi memastikan dia mengambil ubat secara konsisten.


"Sebagai seorang pelakon, tanggungjawab saya adalah untuk mendalami watak yang diberikan sepenuh hati dan perasaan. Saya pernah share mengenai ubat antidepressants ini yang membuatkan saya kurang beremosi. Jadi, saya terpaksa berhenti mengambilnya buat sementara waktu kerana perlu menjiwai watak lakonan. Kesannya membuatkan kesihatan saya makin teruk."


"Tetapi sekarang ini saya memang ikut nasihat doktor untuk ambil ubat tepat pada waktunya. Saya sudah tidak mahu kerja 24/7, saya sedar kesihatan saya number satu"



Sumber: Google Image


Pelakon drama Melastik Ke Hatimu mengakui bahawa dia sedar akan pemikiran segelintir netizen yang memandang remeh dengan penyakit mental.


"Saya tahu ada sesetengah orang yang menganggap penyakit ini sebagai bahan jenaka atau sekadar nak raih simpati ramai, namun semua orang patut tahu penyakit mental ini bukanlah sesuatu yang boleh diambil mudah. Apa gunanya jika luaran saja yang nampak okey, tetapi dalaman hancur. Hanya mereka yang mengalaminya saja tahu sama ada penyakit ini berbahaya atau tidak. Jadi, buatlah penilaian anda sendiri. Tahun ini saya memilih untuk mengutamakan kesihatan mental saya."


Marilah kita sama-sama mendoakan kesejahteraan Janna Nick dan semoga kesihatannya kembali beransur pulih. Harap-harap tak lama lagi kami dapat melihat kembalinya Janna Nick semula di kaca TV dengan semangat yang baru. -CARI


Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 04:46 PM | Show all posts
lepas kena gasak dgn netizen psl g cuti dgn bf.. tepat la tekaan forumers yg akan keluar plak berita mcmni nak bg coverline. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 04:48 PM | Show all posts
asyik nak menjawab walau takde orang tanya
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 04:48 PM | Show all posts
ceh, peluk2  boleh plak.hilang plak sakit dia tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 04:55 PM | Show all posts
Dia ni mcm dah kawin.. tak tahu dah nikah atau belum..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebut jer la gila.senang paham..ingat semua orang tau ke apa disoder oder bagai ni.[em:15:]
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 05:18 PM | Show all posts
gambar dah nak macam beromen tak fikir sakit pulak yek
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Entah betul diagnosed, entah tidak. Bukan boleh percaya pompuan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Takde orang kisah dikkkk
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 06:44 PM | Show all posts
time geletiss menyeksi wlupn membadak xde pulak ko bipolar ye! Mak dia x nasihatkan ke ye..hmmm

Cara senang, dekatkan diri tu dgn Tuhan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Time melinjang dgn kembr poji tu takde pulak dtg gila ko ek jana
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Xnak sakit hati off la komen. Karang netizen kecam sentap. Orang dari kesian jadi menyampah muak.

Netizen malaysia ni kena ignore je segala posting dy ni. Baru tahu erti #sejukbeku
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dengan jantan hilang terus bipolar ko Jana.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari tu siap launch produk...celah mana sakit mental
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
U olls canang u olls mental.. Pastu nk buat kije urusan karier org lain... Mgkin u olls kne uruskn masalah u olls dulu tak??? Pelik naw hakak.  Part meramas jantan, ko ilang bipolar plk..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Org cmni kita patut aamiin kan saje apa kata2 dia. Nk sgt sakit mental kan..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
samshik replied at 24-1-2022 07:45 PM
U olls canang u olls mental.. Pastu nk buat kije urusan karier org lain... Mgkin u olls kne uruskn m ...

Meramas jntanz tu terapi uolss..kikiki
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
kau okay time nak menunjuk berpeluk2 dgn bopren/laki kau tu je kan? kalau time lain semua x okay
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Dh 2022 mash lagi x move on dgn mental health ko haihhhh ramai je ade masalah mental tpi diam2 heal diam2 dpat rawatan socmed shut down hang lagi galak kene kecam ungkit balik ade mental health bosan
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia kalau amik gambar utk ads ka poster endorsement aku rasa cantik pulak.
Kat tv kuar iklan drama jerit2..sapo laa tengok2 mek janah rupa nya
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 06:21 AM GMT+8 , Processed in 0.087873 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list