CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: YgBenar

[Tempatan] Peguam Asiah Abdul Jalil berang anak divaksin,nak saman suami dan kakitangan Klinik Kesihatan Balok

  [Copy link]
Post time 20-1-2022 09:37 AM | Show all posts
Ramai je rumahtangga berantakan sbb isu beksin ni.

Ni contoh kes supaya KKM alert psl borang consent untuk anak2.

Dia ni nampak jugak tingtongnye. Katanye lah lepas anak2 dh besar dia akan cerai , sekarang kira berkorban gituh.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Takde orang macam dia ni bosan dunia..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 09:41 AM | Show all posts
kepam nya so called lawyer nih...laki kau punya pasal KKM pulak yg nak disaman..pegi buat anak no 11 sana!!!
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:02 AM | Show all posts
smlm baca kes dia
dia ni mcm bitter dgn PAS dan dia bnyk salahkan PAS sbb dh mindset kepala laki dia
tp tu la, hidup ni kalau nk salahkan semua benda ibarat ko nk salahkan pencipta ke mcm mane?
kepada kak asiah, stopla buat thesis di fb. focus dkt anak 10 tu. kalau ko bz membela anak, ko xde masa pn nk ulas setiap isu. lainla anak2 smua dh besar2, ni yg paling kecik baru 2 tahun. diorg lebih perlukan ko sebagai mak dr ko seorang lawyer yg konon nak membela nasib diorg. aku anak sorg pn kdang2 rasa masa allah pinjamkan masa dkt kita ni sekejap sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:05 AM | Show all posts
awanysss replied at 20-1-2022 09:34 AM
good point of view..
betul jugak kan.. lawyer2 ni cara fikir lain sikit..
bagus jugak kes ni.. bo ...


wlpn org lain kecam dia tp sy puji dia bagus...


https://www.facebook.com/asiah.abdjalil.

Bagi orang awam (dan bagi doktor ini), salah faham yang selalu timbul ialah, asalkan saman di mahkamah, mesti melibatkan duit, mesti melibatkan tuntutan gantirugi, mesti target nak kaya cara mudah.

Sebenarnya tidak semua saman di mahkamah ialah bermatlamat untuk menuntut gantirugi.

Saman di mahkamah boleh difailkan untuk memohon perintah-perintah yang tidak bersifat monetary. Contohnya, perintah deklarasi, injunksi, certiorari, mandamus, penzahiran dan lain-lain.

---------------

Saya mempunyai 10 orang anak.

4/10 anak saya telah lengkap divaksin dua dos. Now kerajaan umum nak perkenalkan booster pula.

1/10 anak saya baru divaksin satu dos. Walaupun saya sebagai ibu kandung telah membuat police report pada 7 Januari 2022 dan menghantar notis makluman pada 9 Januari 2022, menolak vaksin COVID-19 untuk anak-anak saya, namun pada 15 Januari 2022 anak saya TETAP DISUNTIK dengan dos kedua.

4/10 anak-anak saya berusia 5 hingga 11 tahun. Now kerajaan umum nak perkenalkan vaksin COVID-19 kepada kanak-kanak berusia 5 hingga 11 tahun juga.

1/10 anak saya baru berusia 2 tahun.

---------------

Mengapa saya bertekad untuk membawa kes ini ke Mahkamah Tinggi?

Kerana kes ini melibatkan isu parental rights ibu dan/atau bapa dalam memberi medical consent bagi rawatan atau suntikan terhadap anak-anak.

Bagaimana jika seorang parent telah memberi consent, tetapi seorang parent lagi telah menyatakan bantahan secara bertulis dan tidak memberi consent?

Setakat ini ada guidelines daripada Majlis Perubatan Malaysia (MMC) bahawa :-

"The consent of either parent to his/her child's medical treatment is usually sufficient.

There are two circumstances where the CONSENT OF EITHER PARENT MAY NOT BE SUFFICIENT :

i. Where no formal court orders have been made, and ONE PARENT CONSENTS AND THE OTHER REFUSES. The best way of handling this situation is by counselling the parents and reaching agreement on what is in the child's best interests.

ii. Where a Court of law has made an order to the contrary."

---------------

Adakah KKM dan doktor perubatan menghormati dan mengikuti guidelines MMC ini?

Dalam kes anak-anak saya, nampaknya TIDAK.

Demi agenda vaksin COVID-19, KKM dengan selamba badak SIMPLY IGNORE bantahan saya sebagai ibu kandung yang tidak membenarkan anak-anak saya disuntik dengan vaksin yang masih berstatus eksperimen dan hanya diluluskan atas dasar kecemasan ini.

Anak kelima saya disuntik dengan dos kedua pada 15 Januari 2022 di Klinik Kesihatan Balok, dengan berpandukan consent form yang ditandatangani oleh suami saya selaku bapa kandung.

Apa jaminan bahawa KKM tidak akan menyuntik vaksin COVID-19 dos booster kepada 5/10 anak saya yang telah lengkap dua dos?

Apa jaminan bahawa KKM tidak akan menyuntik vaksin COVID-19 kepada 4/10 anak saya yang belum divaksin?

Apa jaminan bahawa pada masa depan KKM tidak akan melaksanakan program suntikan vaksin COVID-19 kepada 1/10 anak saya yang masih berstatus bayi?

TIADA JAMINAN. Sebab KKM memang buat pekak badak dan tak peduli.

Sebab tu KKM perlu answerable di mahkamah.

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:07 AM | Show all posts
ala saban tahun asyik nak bercerai je. banyak menyalak daripada cerai betul2.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 20-1-2022 03:13 AM
Laki bini ni takde wassap ker....settle jer kat rumah.

I baca kat fb asiah ni..dia cakap, mmg dia n suami x bercakap pun kalau both ada kat rumah..masing2 buat kerja masing2..aku2 engkau2..dorang cakap bila nk tahu sape yg perlu basuh berak anak. Tu je
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
I x suka asiah ni sbb dia lawyer kpd zaki. Zaki suami kpd mashitah doula douli yg dah bunuh baby x bersalah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
domestobot replied at 20-1-2022 10:07 AM
ala saban tahun asyik nak bercerai je. banyak menyalak daripada cerai betul2.

Asiah lawyer la....dia bukan bodoh macam pompuan Malays sikit2 Fasakh2
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
kyrana replied at 20-1-2022 09:37 AM
Ramai je rumahtangga berantakan sbb isu beksin ni.

Ni contoh kes supaya KKM alert psl borang consen ...

Asiah lawyer la....dia tunggu laki dia lafaz je tu.....pastu tuntut la harta Sepencarian.

Kalau Fasakh dia dapat zero.

Lepastu dia gi kerja balik sbg lawyer tu untuk jadi ibu bekerjaya senang nak tuntut Hak jagaan.

Asiah tu lawyer la weyhhh...bukan macam tipikal perempuan Melayu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
kyrana replied at 20-1-2022 09:37 AM
Ramai je rumahtangga berantakan sbb isu beksin ni.

Ni contoh kes supaya KKM alert psl borang consen ...

Dia syg gila kat laki diaaa tau
Sembang
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:43 AM | Show all posts
zuri154 replied at 19-1-2022 08:41 PM
Yg dia nk ketengahkan pasal isu consent sebenarnya. Kebetulan tgh case pasal vaksin. Bapak sign ta ...

kalau isu consent then plaintiff dia patut laki dia je la... apasal dia drag tukang cucuk, DG, KJ.. dalam borang consent tu tulis ibu/bapa/penjaga.. dapat salah satu dah takde isu.  Atau lepas ni kena ubah law consent mesti dapat kedua2 ibu dan bapa?
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
jahcomel replied at 20-1-2022 08:25 AM
https://www.facebook.com/asiah.abdjalil

Baca pendapat encik suami tentang vaksin COVID-19.


Memang Salah KKM la GI suntik anak dia....sebab sebelum ni pun dia dah buat report polis bantah suntikan vaksin kan.

Dapat liputan media lagi
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:47 AM | Show all posts
xy_daen replied at 20-1-2022 09:39 AM
Takde orang macam dia ni bosan dunia..

kan...setuju...
itu la warna warni kehidupan

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:47 AM | Show all posts
Hari tu dia gaduh juga dengan suami kan, pasal suami ada naik tangan kat anak dia ke apa.. selalu kutuk laki dia, tapi tetap jugak maintain jadi isteri laki tu.
kalau laki tu teruk sangat dah di mata, baik minta cerai ja kan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by keane.somewhere at 20-1-2022 10:50 AM

Typical pompuan Melayu zaman dulu takut nak minta cerai, tak tahu pun pasal Fasakh...kena cerai balik kampung.

Zaman sekarang perempuan dah tahu pasal Fasakh, berduyun-duyun minta Fasakh....so tinggal sebatang Kara...promote kulu kilir word "Janda"

Ini la terjadi kalau ko buka Al-Quran baca law yg ada dlm Al-Quran tu je Undang2 Malaysia tak baca
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku folower asiah ni
Aku ok je dgn apa dia tulis kerenah anak2 kerenah dia kerenah laki dia
Ramai ckp laki dia dayus
Tp tak punn
Kalau dayus dia tk stay kat pas
Dia tak buat itu ini mcm2 hal
Laki dia mmg syg dia sngt2
Cuma asiah ni mcm ting tong gaklaaa
Suka heboh..bikin kecoh...
Mmg pn dia plan nk bb ke 11 kan tiap kali gaduh diorg dpt bb
Mcm fetish gakla nk ngesek kena gaduh kaw2 varu puas kekdahnyaaaa
Tp apa pn dia cinta mati dgn laki diaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Laki dia ni join lebai hijau sebelum depa menikoh ke?? Ke lepas kawen baru join lebai?
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 20-1-2022 10:50 AM
Aku folower asiah ni
Aku ok je dgn apa dia tulis kerenah anak2 kerenah dia kerenah laki dia
Ramai ck ...

Dia nak jadi surirumah sepenuh masa.

Tapi undang2 memaksa dia untuk bekerja.

You mesti tak baca law kan.

Sebab tu aku cakap orang2 macam ni diorg dibentuk oleh negara tu sendiri....sama macam kau....kalau tak kau kena promote word "Janda" d fb dlm tiktok.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
keane.somewhere replied at 20-1-2022 10:52 AM
Dia nak jadi surirumah sepenuh masa.

Tapi undang2 memaksa dia untuk bekerja.

Hello mandai je ckp dia nk jd surirumah
Dia mmg nk jadi loyee sbb tu gigih belajar
Nah skg anak 1st dia pn belajar law...
Apa ko merepek ni labuuuu air
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-7-2022 01:45 AM GMT+8 , Processed in 0.079684 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list