CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 2951|Reply: 42

[Tempatan] Buka Lebih Awal,” Abang proton x50 Ni Kongsi ‘Rahsia’ Tak Pernah Sangkut Ikut Lorong RFID.pasang RFIDah sebelah tepi plat?.Korang pernah coba?

  [Copy link]
Post time 19-1-2022 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 19-1-2022 07:40 AM

Sejak beberapa hari lalu, isu mengenai Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) sangat hangat diperkatakan terutama apabila sistem tersebut dipercayai tidak dapat mengesan kereta pengguna yang melalui tol di beberapa laluan termasuk di Tol Sungai Besi. Ekoran itu, ramai pengguna yang meluahkan kekesalan mereka sehingga RFID menjadi trending kini di media sosial.

Tidak kurang juga ramai netizen yang turut berkongsi pengalaman mereka menggunakan sistem tersebut terutama cara-cara untuk memasang tag RFID pada kereta dengan betul.

Seperti yang dikongsikan oleh pengguna Facebook, Solihin Razali, yang mengatakan bahawa tag RFID telah dipasang bersebelahan nombor plat kereta.

Menurutnya, tag itu dipasang oleh pekerja tol di mana ia diuji terus dengan menggunakan pengimbas RFID  manual.

Ikuti perkongsiannya di bawah ini.

RFID pasang di toll, diorang test guna scanner RFID manual:
Pasang kat windscreen tak detect (katanya sebab ada tinted, kejap bunyi kejap tak bunyi)
Pasang kat lampu tak detect (kejap bunyi kejap tak bunyi)
End up diorang pasang sebelah number plat, bunyi scanner berterusan detected walau dari pelbagai angle. Saya mula-mula tu ragu-ragu jugak, boleh detect ke idak ni.

Tapi so far dah seminggu ulang alik office, tak pernah sangkut lagi, dan yang paling best adalah palang buka lebih awal. Kereta saya sebelum ni pasang di windscreen, rapat dengan palang baru bukak, but this time, puas hati!

Siapa lagi geng RFID tepi plat?

Sumber: Solihin Razali

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 07:52 AM | Show all posts
Kalau beli rfid melalui ewallet tng tu mcm mana tak test? Ke boleh bawak ke Plaza Tol mintak org tol pasang kan dan test sekali?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 08:35 AM | Show all posts
dah order jugak... tunggu sampai
cermin mmg ada tinted sikit ...  sapa nak tolong pasangkan nie..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Pengguna ke yg kena experiment letak mana2 yg sesuai? Yg installer seperti tersenarai kat tempat pemasangan tu tukang tampal saja ke, ikut suka pengguna nak letak celah mana ke macamana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 08:35 AM | Show all posts
Sorry..aku skeptic sikit cerita mamat ni?

1. Pasang kat windscreen tak boleh detect sebab ada tinted? Tinted kat cermin. Tag tu kat luar so apa kaitan?
2. Pasang sebelah plate number. Kalau tengok gambar tu direct ke body kereta. Tag RFID ni guna guna radio frequency yg affected dengan logam. Akan ada dead spot yg akan ganggu signal. So yg ni tak ganggu?

Overall aku syak depend kat mana toll gate jugak. Better increase the signal dan jugak detection point takkan belah kiri aje. At least 3 point. Sama kes kat sesetengah tol yg guna TnG atau Smart Tag. Ada yg bagus laju aje detect dan bukak palang. Paling hauk, ko touch 2-3 kali baru detect. Kalau yg Smart TAG dah mcm kena berhenti kereta baru detect. Mangkuk betul...

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 08:46 AM | Show all posts
sekarang ni i bawa slow aja masa nk masuk tol. so far kalau slow mmg elok ja detect..tp tetapla bodo siapa yg pilih RFID ni. Kt tpt lain siap pakai xde tol gate berkurun lama xde isu pun..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
tungkai replied at 19-1-2022 08:35 AM
Sorry..aku skeptic sikit cerita mamat ni?

1. Pasang kat windscreen tak boleh detect sebab ada tinte ...

Aku agak skeptikel kalau pengendali nak ubah /naikkan prekuensi alat pemancar. Menda tu dah statik dari kilang. Kalau pun boleh ubah hanya kedudukan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 09:08 AM | Show all posts
Palang kat Msia ni panjang dan angkat ke atas.
Palang tol kat Jepun pendek (separuh jer) dan tolak ke tepi.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 09:56 AM | Show all posts
setakat ni okay lagi..dari start masuk dah terbukak palang..i pasang kat cermin penumpang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 10:21 AM | Show all posts
ally9970 replied at 19-1-2022 09:08 AM
Palang kat Msia ni panjang dan angkat ke atas.
Palang tol kat Jepun pendek (separuh jer) dan tolak k ...

tol wce banting - taiping, 2 palang
bila bkk, tgh2 terangkat



Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 10:55 AM | Show all posts
mikasa replied at 19-1-2022 09:02 AM
Aku agak skeptikel kalau pengendali nak ubah /naikkan prekuensi alat pemancar. Menda tu dah statik ...

Yeah agreed. Yg Plus guna ni mungkin jenis High Frequency (HF) kot dalam 3~30 MHz. Entah2 Low Frequency (LF). Yg ni kompom lagi hauk...

Nak mintak increase sah2 kena tambah $$$$
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 11:14 AM | Show all posts
nuralisa replied at 19-1-2022 08:35 AM
dah order jugak... tunggu sampai
cermin mmg ada tinted sikit ...  sapa nak tolong pasangkan nie..

pelekat mcm pelekat sticker jer cik kak buat sendiri pon buleh
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 01:04 PM | Show all posts
iols pasang mase tahun yg promo bnyk2 pasang free sebab nk promote penggunaan rfid
so far pakai ok je. ade la jugak 2-3 kali stuck tp slalunya kalo lorong rfid tu 1st time kite lalu. kalo lorong yg dh pernah lalu, slalu xde issue.
bab slow tu tak dinafikan la, dh dekat2 palang baru nk terbukak tpnye pn iols mmg bawak xlaju. slalu lepaskan kereta dpn dlu baru iols msuk
utk topup plak, awal2 mmg peningla nk pahamkan. kejap dia tolak ewallet, kejap dia tolak duit baki dlm kad. ade skali iols pernah pakai 2 minggu tak tolak2 duit. skali lpas dh reload balik, mcm air ditolakknye. hampehhh
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 01:30 PM | Show all posts
aku boh kat headlamp kiri. setakat ni ok je.

dan paling terpenting, kena approach lane dgn kelajuan <20km/h. confirm boleh lepas.

tapi tengok jugak toll plaza pun. macam kat aloq staq utara & selatan, kena bawak<10km/h baru lepas. kalau tak nak terkena palang baru dia bukak
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 01:55 PM | Show all posts
i nak komen jugak RFID ni..i pasang lama dah masa free dulu..dah biasa guna di hiway2 yg one shot bayar cam DUKE/LATAR...plus hiway ni i survey dulu minggu mana kedudukan lane RFID tu...i keluar tol sg.buloh lane RFID 1 di tengah2..so ok...keluar jalan duta ada 3 or 4 lorong..2hujung kanan dkt ngan laluan nak ke duke..pastu ada jugak tgh2..so ok jugak...tp bila nak balik keluar tol jalan duta..RFID cuma ada lane kanan sekali 2lane....kalo kita dari duke masuk terus jln duta oklah...ni kali dari istana nak masuk situ berapa lane pulak i nak cross ke hujung tu..ape benda la planning..letakla jugak kat tgh2 1 lane
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
zacks replied at 19-1-2022 01:30 PM
aku boh kat headlamp kiri. setakat ni ok je.

dan paling terpenting, kena approach lane dgn kelajuan ...

Sama..pasang dari 2019.. yg penting duit kene sentiasa topup la..  nk senang set auto topup jer terus..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 04:02 PM | Show all posts
dah setahun aku pakai rfid tampal kat lampu depan sebelah kanan tak pernah sangkut pun.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 04:15 PM | Show all posts
soklan noob dari iols... sticker rfid tu kalau org lain cabut n tampal kt kereta dia, boleh ke ? walaupun pencuri lg senang kena tangkap sbb kalo lalu tol of coz la kamera boleh rakam sapa yg gunakan rfid tu, iols tetap curious.... lg 1 pemilik kereta la yg kena topup touch n go la eh ? sbb selalu sebelum ni adik iols pinjam kereta, touch n go dia punya sendirik.. banyak cantekkk dia guna kereta iols, minyak iols, then rfid pun iols kena keluar duit
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Fuh...mau iols jadi co-pilot je lps ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 04:23 PM | Show all posts
tungkai replied at 19-1-2022 08:35 AM
Sorry..aku skeptic sikit cerita mamat ni?

1. Pasang kat windscreen tak boleh detect sebab ada tinte ...

Kalau tint windscreen jenis metallic akan jejas rfid reading.  Kete aku ada problem tu, sebab tu depa letak kat lampu.  Depa buat test reading masa pasang dulu.  Brader tu pakai X50 tinggi, mungkin ok la pasang kat bumper depa, kalau sedan biasa takut rendah sangat.  Tapi elok la pasang kat installation centre, depa akan buat test read kat mana nak pasang paling optimum kat kete kita.  Kete model sama tak semesti tempat sama, tengok cermin tint ke idak, lampu tint ke idak..  Yang diberitahu oleh technician, best place kat windshield, next kat lampu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-6-2022 08:48 PM GMT+8 , Processed in 0.488338 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list